Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Erika, 41: Jag är feminist och jobbar med porr

Är du också nyfiken på erotisk film? Du är inte ensam. Filmregissören Erika Lust är övertygad om att kvinnor gillar att titta på porr. Och hon uppmuntrar folk att dela med sig av sina sexfantasier.

– Vi tar hela scenen i en tagning. Det är helt okej att ni improviserar.

Rösten tillhör den svenska succéregissören Erika Lust. Hon instruerar skådespelarna inför dagens sista scen, själva sexet.

Vi träffar Erika i Barcelona där hon numera bor och arbetar. Trots att hon filmade till långt in på natten igår märks det inte ett spår av trötthet. Tvärtom. Erika rör sig snabbt genom den anrika nattklubben där dagens filminspelning äger rum. Hon är ständigt i rörelse. Runt halsen hänger ett par gigantiska hörlurar. På fötterna har hon bekväma gympadojor.

Erika växlar om från spanska till svenska och förklarar att dagens inspelning är lite speciell.

– I vanliga fall brukar filmteamet bara bestå av kvinnor och vi brukar börja med sexet, säger hon.

Men på dagens inspelning är det tre personer som ska medverka i sexscenen, och det kräver en mer avancerad ljussättning vilket innebär att fler personer än vanligt är involverade, förklarar Erika. Med hänsyn till skådespelarna avvaktar Erika och hennes team med att spela in just de scenerna till framåt kvällen.

LÄS OCKSÅ: Tina, 34, är polyamorös: ”Jag vill ha två män i sängen”

Erika Lust: Jag vill veta vad för slags sex de föredrar

Allt fler kvinnor efterfrågar erotiska filmer med hög kvalitet. De vill se porr som är estetiskt tilltalande och jämställd, och kvinnor vill se sina fantasier förverkligas. Det har Erika förstått. Hon har gjort sig ett namn som porrfilmsproducent under namnet Erika Lust Films, och jobbar till vardags med att göra sexiga, jämställda och rättvisemärkta erotiska filmer.

Stämningen på inspelningen är varm, uppsluppen och familjär.

– Vi har jobbat länge tillsammans, då blir det så. Även skådespelarna känner jag väl, många är ofta med i flera av våra filmer, säger Erika. Dessutom har vi en lång castingprocess för att vi ska lära känna varandra och för att vi ska få en uppfattning om varför de vill vara med i en porrfilm. Jag vill också veta vad för slags sex de föredrar.

Eze och Jowy gör porrfilm av flera skäl: De tycker om att se sig själva ha sex, de gillar tanken på att vara iakttagna och de vill höja kvaliteten i branschen. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

De två kvinnorna och mannen som är med i dagens film är alla i 35-årsåldern och har vanliga yrkeskarriärer. De hörde av sig till Erika Lust films för att de tycker om att ha sex inför publik. Lönen är cirka 8 000 kronor per dag. Alla skådespelare lämnar friskhetsintyg, och eftersom Erika och de övriga i teamet vet vad respektive skådespelare gillar att göra framför kameran sätts ensemblen ihop utifrån deras preferenser.

– Det är snart dags att prova ut underkläder, känner ni er redo? Frågan kommer från Erika.

– Absolut, säger Jowy. Hon jobbar till vardags som sjukgymnast och hoppar då och då in tillsammans med sin man Eze i olika porrfilmer. De tycker att det ger deras eget sexliv en krydda, och de gillar Erikas produktioner.

Erika går igenom dagens sexscen.

– Jag kommer inte att avbryta er här. Vi gör det i en enda lång tagning. Ni gör bara det ni själva vill göra, kom ihåg det. Och ni får gärna fråga varandra om ni får några idéer under inspelningen, det är helt okej att ni improviserar.

LÄS OCKSÅ: Lina och Jonatan: ”Vi stärker kärleken med tantrasex”

"Jag säger hellre att jag är feminist och jobbar med porr"

Erikas Lust films är ett bolag det snackas om i branschen. Förra året omsatte det 20 miljoner kronor. Sedan hon slog igenom med sitt examensprojekt, filmen The good girl 2004 har hennes produktioner vunnit en lång rad priser.

Men vägen till ett kreddigt namn i porrfilmsbranschen har inte varit självklar. Erika, som då hette Hallqvist i efternamn, läste genusvetenskap och statsvetenskap på Lunds universitet. Ibland tittade hon på porr tillsammans med pojkvänner, men alltid med en kluven känsla, en blandning av skam, äckel och upphetsning. När Erika läste filmvetenskap i Barcelona insåg hon att det var bra, genomarbetad, feministisk porrfilm som hon skulle syssla med.

Numera möter hon sällan någon som blir chockerad av det hon gör. Tvärtom. Men visst väcker det nyfikenhet.

– Det händer ofta att jag får frågan om vad feministisk porrfilm är - och faktum är att jag inte ens är säker på att det är det jag gör ... Jag säger hellre att jag är feminist och jobbar med porr.

Stämningen är hög under inspelningsdagen. Teamet, som mest består av kvinnor, får alla komma med egna filmidéer. Flera av medarbetarna har själva medverkat i någon av Lusts filmer. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

Erika Lust: Jag har ett tydligt genusperspektiv

Erika vill bryta tabun med sina filmer. Så länge sexet är ömsesidigt och på lika villkor är allt tillåtet i Erikas värld.

Hon ser sex som en ständig resa, där man ena dagen kan gå igång på vanligt vaniljsex, för att andra dagen vilja testa mer avancerade saker, som en trekant.

– Varje kvinna har rätt till sin egen kåthet. Jag är inte här för att representera kvinnors sexliv, men jag har ett tydligt genusperspektiv när jag gör mina filmer, säger Erika.

"Varje kvinna har rätt till sin egen kåthet"

I Erikas filmer mixas sinnlig erotik med närbilder på kön och oralsex. Det är sex i alla tänkbara varianter, men till skillnad från annan porr är det också ömhet, glädje och långa ögonkast. Det är kyssar och leenden, det är hålla handen och frågande blickar.

Ömsesidigheten är tydlig, och kanske är det den uppenbara kåtheten blandad med glädjen hos skådespelarna som gör att massor av par väljer att ladda ner filmerna från Erika Lust films.

Att erotiska filmer fyller en funktion för att krydda sexlivet är hon övertygad om. Erika får dagligen respons från par som vittnar om det.

Erika Lust drivs av en ambition att göra ångande erotiska filmer med en handling. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

– Vi får ofta mejl från kvinnor som säger att de aldrig tittat på porr tidigare men som nu blivit våra trognaste kunder. Och vi får lika många mejl från män, som tackar oss för att vi gör filmer som de kan njuta av tillsammans med sina fruar, säger Erika.

"Behovet av välgjord porr är större än någonsin"

Och allt fler kvinnor söker sig till hennes filmer.

– Sedan vi startade XConfessions, ett projekt som bygger på sexfantasier som vi får skickade till oss, har jag märkt att kvinnors och mäns sexfantasier inte skiljer sig så mycket åt. Många kvinnor har sexfantasier om otrohet, dominans, underkastelse och om gruppsex, säger hon.

Vad skiljer dina produktioner från mainstreamporr?

– När vi pratar om porrbranschen pratar vi om en industri som är helt dominerad av män. I våra filmer jobbar vi hårt för att få fram en handling. Det räcker inte med att några har sex framför kameran, det är ganska ointressant. Vi vill visa vad som leder dit. I våra filmer är kvinnorna inte ett redskap för mäns njutning. I våra filmer är kvinnorna lika aktiva som männen, och de får ut lika mycket av sexet. Framförallt vill jag visa att porr inte måste vara kvinnoförnedrande, säger hon.

– Eftersom porr finns tillgängligt överallt idag finns det naturligtvis massor av dålig porr. Därför tror jag att behovet av välgjord porr är större än någonsin.

LÄS OCKSÅ! Sexnovellen: ”Jag ligger naken i hotellsängen med två män runt mig”

 

Erikas 5 tips för dig som är nyfiken på erotisk film:

1. Eat with me - bygger på sexfantasi om en toppkock som tillfredsställer en av sina kvinnliga middagsgäster med gourmetmat och som visar sig vara en lika bra älskare som kock.

2. Car sex generation - om längtan efter sex på ovanliga platser, om ett par som då och då tar bilen ut på landsbygden direkt efter jobbet och njuter av varandra på alla tänkbara sätt.

3. Dear brother in law - handlar om sex med den mest förbjudna, din svåger, och om hur minnet från detta kan pigga upp den mest tråkiga familjemiddag.

4. Wine is the best lubricant - kan vinprovning vara sexigt? Ja! Åtminstone om man får tro denna film från Erika Lust.

5. Birthday surprise - film som bygger på en inskickad sexfantasi med vågade stripteasescener och ångande sex för att fira en sambo som fyller år.

 

Hur kan du avgöra om du kollar på schyst porr?

Om du betalar för det du ser ökar sannolikheten att de inblandade skådespelarna medverkat under schysta former.

Googla gärna skådespelarnas namn. På Erika Lust films hemsida finns också intervjuer med de medverkande skådespelarna som berättar om vad som driver dem.

Kolla vem som äger filmbolaget och vem som regisserar filmen. Har personerna ifråga vunnit några priser, hur talas det om dem på nätet?

 

Läs också:

•11 sexleksaker för maxad njutning – från budget till lyx

•Läsarna avslöjar sina hemliga lustar (vad fantiserar du om?)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!