Därför går jag igång på min fetisch – två kvinnor berättar

Att tända på en sak eller ett plagg kan ge ännu fler möjligheter att njuta av sex. amelia har träffat fetischisterna Barbro och Felicia som berättar om hur ett föremål kan ge pirr - och en känsla av styrka.

Fram till 2009 var fetisch klassad som en sjukdom hos socialstyrelsen enligt den svenska sjukvårdens diagnossystem

. I samband med att sjukdomsstämpeln togs bort gjorde socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm ett uttalande där han vill understryka att "det här är beteenden som inte är sjukdomar och inte heller är perverst."

En fetisch kan beskrivas som förmågan att finna sexuell eller sensuell njutning i ett objekt som av andra inte ses som sexuellt laddat, men man kan även ha en fetisch för sådant som andra tycker är sexigt, och känslan går ofta djupare.

Vad är fetisch?

David driver kinkycommunityt Darkside.se, och reder ut begreppen.

Kan man ha en fetisch för vad som helst?

– Man brukar säga att en fetisch är förmågan att finna sexuell njutning genom ett objekt som andra inte betraktar som sexuellt laddat. Att tända på till exempel porr eller bröst brukar inte räknas. Men det finns ingen exakt gräns för vad som är en fetisch, det är upp till var och en. Jag gillar att det får vara lite otydligt, det gör det mer spännande att fundera kring vad föremål har för inverkan på oss.

Om man har en fetisch, hur introducerar man den bäst för sin partner?

– Oftast är det du berättar det enda din partner vet om fetischen, så lägg fram det som en spännande grej och berätta hur din fetisch påverkar dig positivt, utan att problematisera. Gör det när ni är som intimast – kanske efter sex, eller när ni pratar om andra fantasier. Prova att ha med fetischen när ni gör saker din partner gillar, till exempel massage, så kopplar du upplevelsen till något härligt.

Hur gör man om man har olika fetischer i en relation?

– Hitta ett sätt där båda kan utöva sin fetisch, helst samtidigt, och få in dem i det gemensamma sexet. Att leva ut sin fetisch med den man älskar gör att man blir närvarande och berörd på djupet, och det är en vacker känsla att förenas i. Ofta "adopterar" man varandras fetischer efter ett tag, helt eller delvis, det blir som en del av den människa man älskar.

Min fetisch är läderhandskar

Barbro. Ålder: 41. Familj: Gift. Bor: I Stockholm. Gör: Är butikschef. Fetisch: Läderhandskar.

Svarta, välsydda handskar i bilförarmodell får det att pirra till

Vissa människor upptäcker tidigt att de dras till ett visst föremål, utan att veta varför det känns så härligt. Andra fetischer visar sig senare i livet, av en slump eller genom att man provar något som en partner redan tänder på.

Barbro, 41, upptäckte sin fetisch när hon träffade sin stora kärlek.

– Min då blivande man hade fantiserat om att ha sex klädd i läderhandskar men inte provat i verkligheten förrän vi träffades. Jag hade aldrig reflekterat över att handskar kunde vara sexiga, men det var kul att prova något så speciellt ihop, särskilt som han hade längtat efter det. Och jag älskade det direkt, både känslan och det estetiska. Och så blev det också lite "vår grej" att ha med handskarna i sängen, och det var sexigt i sig, som en hemlighet mellan oss.

Det är alltså Barbros man som har handskarna på sig, inte Barbro själv. Och det är viktigt att handskarna är av rätt typ - vad som helst duger inte. De ska vara svarta, välsydda i mjukt skinn och i bilförarmodell, med hål för knogarna.

– Det är en härlig känsla när han tar på mig och jag känner värmen från händerna och fingrarnas konturer genom lädret.

Handskarna ska vara nya, så lukten av läder känns tydligt.

– Doften är jätteviktig, jag känner den när han lägger handen över min mun, det är väldigt upphetsande. Eftersom vi också håller på med BDSM blir handskarna också en symbol för makt, de skapar en distans mellan min hud och hans, och jag känner att det är han som tar ledningen –  och jag påminns om det när jag känner läderdoften. När handskarna inte längre luktar läder köper vi nya!

Somliga kan uppleva partnerns fetisch som ett hot, som om man inte själv räcker till, ifall man inte är så insatt i vad en fetisch är. Men så var det alltså aldrig för Barbro.

– Eftersom vi utforskade det här tillsammans från början så blev det aldrig någon känsla av att det var något konstigt. Men även om min man redan hade provat handskarna innan så tror jag att det hade känts spännande att få dela hans grej, kanske till och med även om jag inte själv hade utvecklat en fetisch för just det här. Det är häftigt att se någon tända på något som andra kanske inte förstår, men jag kan också förstå att det kan kännas konstigt i början om man själv känner sig lite utanför.

Vad är själva grejen med handskarna?

– För mig är det egentligen inte främst handskarna i sig som är sexiga, jag skulle inte tända på att ha dem på mig själv eller bara hålla i dem, utan det är själva handlingen när vi använder dem tillsammans, men jag ser dem absolut som ett fetischobjekt. De tillför en alldeles speciell känsla som inte liknar något annat. När jag ser någon med liknande handskar på stan, eller bara när de ligger på ett bord, så far tankarna iväg till sex direkt. Och det är ju ganska häftigt!

Min fetisch är unfetischderkläder

Felicia. Ålder: 33. Familj: Make och hund. Bor: I Stockholm. Gör: Är burleskartist och producent. Fetisch: Underkläder.

En födelsedag fick jag underkläder av både min pojkvän och ett ex.

För Felicia, 33, är 

sexiga underkläder en fetisch, som inte främst handlar om att känna sig snygg. Hon bär dem aldrig för andras skull.

– Det är helt min egen grej som alltid har funnits där, jag drogs till underkläder som liten, de förstärker lustupplevelsen i sig, inte bara när jag bär dem på kroppen.

Felicia köpte sin första, förstås alldeles för stora, behå som sjuåring.

– Jag minns det jätteväl, det var på Åhléns i Nyköping. Jag hade sparat ihop pengarna och passade på när mamma tittade på något annat. Det var en ganska enkel vit behå med C-kupa, och kassörskan tittade lite konstigt på mig men lät mig köpa den. Jag älskade den, och gömde den i mitt rum, säger hon och fortsätter:

– På rasterna låste jag och mina kompisar in oss på toaletten och tittade i H&M-katalogen, på underklädessidorna. Det var väl det vuxna i det som lockade, och samtidigt något annat, känslan av satin mot huden, en föraning om en laddning som jag ännu inte förstod. En annan gång hade jag fått pengar av mamma för att köpa ett sådant där storpack bomullstrosor, men kom hem med en enda, svindyr, svart trosa i spets. Mamma bara skrattade, hon insåg väl att det inte var någon idé att bråka.

För många är en viktig del av fetischen själva samlandet och vårdandet av sakerna, det lite nördiga i att lära sig mer om märken, material och kvaliteter.

– Jag kan ägna timmar åt att sortera min samling, just nu ligger alla behåar för sig, höfthållare för sig och så vidare, men ibland har jag dem uppdelade efter vilka som hör ihop, eller efter färg eller märke, säger Felicia.

Hur väljer du ut underkläderna?

– Jag köper färre plagg numera, det är fullt i lådorna, men också för att jag uppskattar kvalitet. När jag var yngre gick en stor del av min lön ner i underklädeslådan, nuförtiden får jag tygla mig. Just nu drömmer jag om ett set som går loss på över 10 000 kronor, så det är ingen billig hobby ... Men mina tidigare partners har alla varit glada sponsorer, det är ju härligt att få bidra till att ens flickvän känner sig sexig. Vid en födelsedag kom min dåvarande pojkvän och min före detta med varsitt dyrt set underkläder till mig. Det var lite kul och blev en speciell stämning.

Att Felicias jobb som burleskartist innebär att visa sig i underkläder är förstås ingen slump.

– Många använder fina underkläder som ett slags "sexkostym", när man tar på sig dem kliver man in i sitt extra sexuella jag, det blir en liten ritual. Men eftersom underkläderna ingår i mitt jobb så blir de också scenkostym, vilket gör att det kan kännas väldigt laddat att faktiskt vara naken när jag ska vara intim med min man. Det blir liksom flera sexuella nivåer hos mig – den som blir stark och utåtriktad i de vackra kläderna, och så den mjuka, sårbara i nakenheten. Det är en häftig styrka att ha tillgång till båda.