Sexting kan fungera som en sorts utdraget förspel.
Sexting kan fungera som en sorts utdraget förspel. Foto: Shutterstock (montage)

Bli ett proffs på sexting – erotikförfattarens bästa tips

Hur ska man göra med emojis – och vilka ord bör undvikas när man sextar (sex-smsar)? Författaren Sara Olsson brinner för att beröra människor med sina berättelser om lust. Här lär hon dig hur du kan bygga upp en glödhet stämning med språkets hjälp.

I Sara Olssons romaner blandas sensualitet och lust med spänning och livsöden. I gränslandet mellan det klassiska, vackra berättandet och erotiken har hon hittat sin nisch – och en hängiven läsarskara. Hittills har hon skrivit två romaner i erotikgenren, Dolt under jord och Dead & alive. Hon driver också bokförlaget Ordlust, där hon ger ut sina egna och andra författares erotiska böcker. 

– Det är en sådan energi och kraft i den här genren. Eftersom jag är litteraturvetare så hade jag mest läst klassiker innan jag upptäckte erotisk litteratur för sju, åtta år sedan, berättar hon.

Vad kan erotisk litteratur ge människor?

– Det handlar mycket om energi. Lusten är en motor för människan, det är så grundläggande. Erotisk litteratur kan hjälpa till att bygga upp lust, och det kan också hjälpa till för att förstå sig själv – och att inse att man inte är ensam om vissa tankar. Ingen är förmodligen ensam om någonting. 

Sara gillar att vrida och vända på situationer, ja, att ”röra om lite”, som hon själv säger. Med sitt författarskap vill hon belysa olika människoöden och bidra till en större öppenhet, gemenskap och förståelse.

– Det är viktigt att människor känner att de får vara sig själva, även om man är lite kufig och har sina udda idéer. I Dead & alive startade idén med frågan om vad som skulle hända med en männi­ska som har ett väldigt livligt liv men plötsligt hamnar i en annan situation. I handlingen får vi följa en man som har en funktionsvariation och hamnar i rullstol. Jag plockade också in en karaktär som är blind, och som var voyeur innan han blev blind. Han träffar en exhibitionistisk kvinna, som är lite blyg – så de hittar ett sätt att leva ut tillsammans. 

Hur skriver man egentligen bra om sex?

– Man måste jobba lite med sig själv. Oavsett om man ska skriva en bok eller om man ska skriva med någon online så behöver man boosta sig själv i att våga. Och det man inte skriver är ofta minst lika viktigt som det man skriver. Man kanske klipper scenen precis när något är på väg att hända. Det handlar om att locka läsaren, och man behöver verkligen träna på det, för tystnaden mellan raderna är viktig. Att skriva helt explicit kan bli lite för mekaniskt – det gäller inte bara i romaner, utan även när du sextar med någon.

Vad ska man tänka på när man sextar?

– Man kanske inte ska tänka ”nu ska jag sexta”, utan snarare fundera kring hur man kan etablera en sensuell kontakt med någon. Det handlar om att lära känna varandra. Om det är i sociala medier så kan man läsa in sig på människan och hitta någon detalj att prata om. Använd gärna humor också, så det inte blir för pretentiöst. 

Sexta snyggt – så här funkar det

Sara Olsson delar med sig av sina bästa tips på hur du övar upp din förmåga att skriva sensuellt och intressant.

Bygg upp tilliten

– Det finns tre ord som är viktiga om du vill nå fram till någon, och det är artighet, tålamod och ansträngning. Det finns så mycket som är flyktigt där ute, det är svårt att 

mötas och mycket beror på att man inte tar sig tid. Men ju artigare man är, desto mer öppnar det upp för motsatsen. Om man bara tillämpar tålamod och artighet så kan man komma en person riktigt nära. Tilliten är avgörande, oavsett om man bara vill sexta, möta någon för att ligga eller om man är ute efter att bygga något livslångt.

Inled med ett budskap

– Om du tar kontakt med någon ny så behöver det märkas att du har ansträngt dig lite. Många skriver bara ”hej” – det är som ett hav av ”hej” där ute. Men det funkar inte, man behöver skriva något mer och gärna få in lite humor i dialogen.

Dra ut på det lite

– Börja gärna oskyldigt, och skriv inte direkt om penetrerande sex eller motsvarande. Ta det lugnt och lär dig att läsa mellan raderna om personen frågar efter mer.

Tänk på språket

– När man märker att konversionen driver mot sextande så är det viktigt att tänka på vokabulären. Man ska se upp med att bli för barnslig och skriva ord som ”snippa” – kuk och fitta är generellt ord som fungerar bra i sextingsammanhang. Fundera redan innan på vilka ord du har tänkt använda, så du är beredd när det går åt det hållet.  

Utnyttja tystnaden

– Det som sägs mellan raderna kan bygga upp upphetsning om det finns en tillit. Men om det finns en osäkerhet med i bilden och tystnaden handlar om att personen ifråga är dålig på att höra av sig så är det förstås inte sexigt. 

Svara inte alltid direkt

– Om personen vet att man kommer att höra av sig så kan man vänta lite med att svara. Du som väntar på meddelande behöver också ha en smula tålamod och inte direkt fråga: ”Varför skriver du inte?”

Skicka subtila bilder

– Om du vill skicka foton så tycker jag att du ska välja något subtilt, som känns som en antydan. Att, till exempel, skicka en av sin hand där skjort­ärmen anas kan vara mycket sexigare än en bild som är rakt på sak. Och det är absolut inte okej att tjata om att få foton. Man ska bygga upp samtalet till en nivå som gör att personen man sextar med verkligen vill skicka bilder, utan att man behöver fråga.

Konkreta förslag – testa själv!

Sätt ord på din lust och längtan – här får du proffshjälp med formuleringarna.

Till dejten som du vill ligga med:

Förslag 1: ”Jag är i lobbybaren på hotell X mellan klockan 18 och 18.15 på onsdag. Jag har en present som du nog vill hämta. Bartendern har den om du kommer dit efter att jag gått.”

Tips! Vad du ska skriva beror på hur långt i dialogen ni kommit. Våga ge ett förslag och lämna utrymme så att hen känner nyfikenhet.

Förslag 2: Använd dig av humoristisk sårbarhet och gör något fånigt. Skicka till exempel ett litet klipp där du sjunger en serenad. Bjud på dig själv och ge dialogen kraft med hjälp av skratt. 

Till den snygga hantverkaren som du flörtar med:

Exempel: ”Du gjorde ett väldigt bra jobb i köket. Jag skulle behöva dig i mitt sovrum.”

Tips! Om ett sexuellt möte för stunden är målbilden och du har hunnit läsa av att intresset är delat kanske det är läge att chocka med att helt rakt skriva som det är.

Till exet som du hade så bra sex med (och vill träffa för att ligga):

Förslag: Sänd ett meddelande till dig själv först, med frågan: ”Varför är den människan ett ex?” När du svarat ordentligt på det kan du, om det fortfarande verkar rimligt, kontakta exet och vara tydlig med dina tankar. 

Undvik det här när du sextar :

Emojis

– Jag tycker att man kan vara försiktig med emojis. Skrift är så bra, så de är helt onödiga. Auberginer eller vad det nu kan vara förstör lätt stämningen. Det kan också bli en sorts mystiskt krig, där man ska överdriva och överträffa varandra i användandet. Om hen skickade tre hjärtan så måste du då skicka fyra? Och kramgubben ser läskig ut med sina korta armar. Att använda ord är mycket sexigare än emojis!

Intima bilder

– Oönskade dickpics eller kvinnors intima bilder är inte okej. Det är ett knasigt beteende som vore helt oacceptabelt ute på stan.

Burdust beteende

– Folk tenderar att klippa av kontakter för snabbt och avsluta samtal väldigt burdust. Även om samtalet pågår online så är det viktigt att tänka på att du har en människa framför dig.

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt

LÄS OCKSÅ! Sexnovell om heta trekantsmötet: ”Ligger naken på hotellet med två män omkring mig” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!