Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

”Kan jag bli slapp i analen av analsex?” Kvinnoläkaren svarar!

Kan ringmuskeln bli uttänjd och analen slapp av analsex? Läsaren Frida är oroad – kvinnoläkaren ger svar!

Både jag och min kille gillar analsex men jag är orolig för att bli "uttänjd" och slapp där bak och få anal inkontinens när jag blir äldre. Ibland är jag lite öm i ringmuskeln efter sex, men det brukar gå över inom någon dag och jag har inga andra besvär. Kan det bli ett problem med tiden, även om det inte är det nu? Hur ser du på det som läkare? /Frida

 

Kvinnoläkaren svarar: Ja, du kan få anal inkontinens

Anal inkontinens betyder rätt och slätt att man inte kan kontrollera tarmen - gaser, avföring och slem kommer ut okontrollerat och kan smutsa ner underkläder och kläder.

LÄS MER: "Varför gör sex alltid ont?" Kvinnoläkaren: Du kan ha vestibulit

Det är svårt att hitta forskningsstudier som handlar om sambandet mellan anal inkontinens och analsex, men det finns ett par stycken, bland annat en amerikansk. Där har man intervjuat fler än 6 000 personer och kommit fram till att de som haft analsex hade ökad risk att få anal inkontinens. Enligt denna studie är din oro alltså till viss del befogad.

Om du skulle drabbas av anala besvär är det i första hand en allmänläkare du bör söka upp. De kan hjälpa till med besvärliga hemorrojder, analsprickor och allt annat som smärtar i den delen av kroppen. Allmänläkaren kan sedan skicka patienten vidare till exempelvis kirurg om en operation skulle behövas.

LÄS OCKSÅ: 10 vanligaste sexproblemen: så löser du dem enligt experterna

 KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Har du en fråga om kvinnohälsa? Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

LÄS MER: ”Jag vill ha sex, men inte min partner” – så löser ni problemet