Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

amelias stora orgasmskola: Det är dags att komma nu!

Kvinnors orgasmer beskrivs ofta som svårlösta ekvationer, men det är skitsnack enligt sexpoddarna Anna Dahlbäck och Amanda Colldén. Nu vill de att fler ­kvinnor ska komma oftare, skönare och starkare. Här är deras guide! 

Snippan betraktas ibland som en sorts Rubiks kub – superkomplicerad och dessutom svår att tillfredsställa. Och den kvinnliga orgasmen framställs som något som är långt ifrån självklart vid sex.

– Men så jävla svårt är det inte, säger Anna Dahlbäck. 

Under de senaste tre åren har hon tillsammans med Amanda Colldén drivit en av Sveriges största poddar, Alla våra ligg, där de frispråkigt snackar om sex. Bland annat bjuder de in sina gamla sexpartners för att på ett ocensurerat och detaljerat sätt snacka liggandets konst och dela minnen och erfarenheter – alltifrån bröstknull och tantra till squirting och machokulturens olika yttringar.

Nu delar Anna och Amanda med sig av fakta och tips om kvinnlig njutning i nya boken Kom du?, där de gör upp med orgasmglappet, som innebär att betydligt fler män får orgasm under heterosex, än heterokvinnor*. Men att orgasmglappet uppstått för att män rent biologiskt har lättare för att komma stämmer inte, enligt Anna Dahlbäck. 

– Orgasmglappet handlar inte om kvinnors anatomi, vilket många tror. När tjejer säger att de har svårt att komma ställer vi följdfrågan: Gäller det också när du onanerar? Då visar det sig ofta att de trots allt kan komma själva – men inte med en partner. Så orgasmglappet handlar snarare om samhällsnormer, säger hon.

Kvinnlig onani är tabubelagt

Ett av patriarkatets konsekvenser är att kvinnlig njutning inte prioriteras. I porr syns oftast bara mannens sprut – sedan är sexet slut. Och än i dag är kvinnlig onani ett tabubelagt ­samtalsämne. Anna nämner som exempel att det det vanligt att killar pratade om att runka under uppväxten. Snubbarna kunde skämta om runkmuskler eller att de samlades och ”runkade bulle” framför tv:n.

– Sådant skulle vi tjejer aldrig ha fått för oss att göra när vi var yngre, vi skulle aldrig ens prata om kvinnlig onani på det sättet, säger Amanda.

Att gnugga klitoris vid sex borde vara normen

Även om det finns olika erogena zoner och flera sätt för kvinnor att komma på så menar duon att det blir fel när kvinnors orgasmer framställs som svåra och komplexa – för vem orkar sätta i gång med något som nästan är omöjligt? Och när det talas mycket om hur knepigt det är så blir det lätt att man nöjer sig med att konstatera att ”det ju är så där det är att vara kvinna, det är lite svårt att komma”.

– Det sägs ibland att vi kvinnor har så många hål att man inte vet vad man ska göra med alla. Men vi har faktiskt bara ett hål mer än män, säger Amanda.

   Hon och Anna konstaterar att det allra vanligaste felet under sex är att många missar steg nummer ett – att stimulera klitoris. Alldeles för ofta är i stället stort fokus på penetrerande sex.

– Klart att det inte går för många kvinnor om man bara gör så. Klitoris är grejen för tjejer! Om normen snarare handlade om att fokusera på att gnugga under akten så kanske det till och med hade gått lättare för tjejer än för killar. Men man utgår alltid från mannens njutning, säger Amanda.

Välkommen in i matchen, klitoris. Foto: Getty Images

Lärt sig att prioritera sin egen njutning

Studier visar att endast drygt 20 procent av kvinnor kan få orgasm genom penetration, medan yttre stimuli av klitoris underlättar för de allra flesta. Att fyrverkeriet uteblir när kvinnor ligger med en partner beror därför ofta på att man inte kommunicerar tillräckligt, och att fokuset på klitoris helt glöms bort, säger Amanda.

– Det är nästan som om folk tycker att det är lite misslyckat att smeka klitoris under sex. Då får killen komplex och tänker kanske att han har liten kuk och inte räcker till, och tjejerna tror att det är fel på dem om de inte kommer så fort en kuk tränger in. 

Både Anna och Amanda har nyligen fyllt 30 år. Nuförtiden har de lärt sig att prioritera sin egen njutning, och de kommer nästan alltid när de har sex med sina partners. Men orgasmer har inte alltid varit alldeles självklara för dem heller. 

Amanda berättar att hon kom för första gången när hon var 18 år – med hjälp av en silikonavgjutning av sin dåvarande pojkväns kuk som hon använde som sexleksak. På den tiden hade hon accepterat att det inte gick att komma tillsammans med en partner. ”Det är lugnt, skit i mig, jag njuter ändå”, kunde hon säga till sin kille, och det dröjde ytterligare tre år innan hon kom tillsammans med en annan person. 

– Men i dag kan jag få orgasm på bara någon minut om jag är avslappnad och skiter i mina kroppskomplex.

Vill diskutera sex för att hjälpa andra

Anna berättar också att hon har lättare för att komma i dag. Tidigare har hon dock fejkat otaliga orgasmer.

– När jag har fejkat så har jag ofta mått rätt dåligt efteråt. Därför tycker jag att det är bättre att försöka vara tydlig med vad man faktiskt vill ha i stället. Min erfarenhet är att män också gärna vill veta vad som funkar och inte, säger Anna. 

”Först nu har jag fattat att en del ligg man hade för tio år sedan inte var helt schysta”

– Men först nu har jag fattat att en del ligg man hade för tio år sedan inte var helt schysta. Det ­ångrar jag lite i dag, att jag inte sa något, och jag tycker att det är synd att mitt yngre jag var med om många dåliga ligg.

Båda två har alltid varit öppna med att prata om sitt eget sexliv. Men Amanda säger att hon i tonåren inte ville erkänna att hon onanerade, så de har trots allt utvecklats. Förr var de frispråkiga för att provocera. Nu vill de diskutera sex för att de tycker att det verkar hjälpa många andra. 

– Kvinnlig njutning är en viktig jämställdhetsfråga, och folk verkar stärkas och få ett bättre ­sexliv ju mer vi pratar om de här ämnena, säger Anna. 

Annas och Amandas 5 bästa tips för dig som vill komma oftare och starkare

1. Smek klitoris

Smek klitoris samtidigt som ni har penetrerande sex. Det kan kännas som en basal grej, men det är inte självklart för alla att göra det samtidigt som man har sex. 

2. Testa superleksaken

Köp en lufttrycksvibrator! Det finns flera olika märken, och de har en särskild förmåga att stimulera klitoris.

3. Spänn benen

Anna gillar att spänna benen hårt när hon har sex. Genom att knipa med låren så kommer hon snabbare och ­starkare. 

4. Tryck på magen 

Testa att trycka på magen, ­ungefär där du brukar känna mensvärk, samtidigt som du ­kommer. Då kan känslan ­förstärkas. 

5. Sluta scrolla

Sluta skrolla på mobilen på kvällen och ligg inte i sängen och surfa. Lägg den tiden på att smeka varandra i stället.

Sofie, 30: ”Jag grät av lycka när det gick för mig”

Sofie Ekstrand kan äntligen komma tillsammans med sin partner. Foto: Privat

Tidigare lyckades Sofie Ekstrand, 30, bara komma på egen hand, och aldrig tillsammans med en sexpartner. Till för ett år sedan – då hittade hon den rätta tekniken.
– Nu kan vi äntligen ha sex där båda kommer, säger hon.

För Sofie Ekstrand från Gnesta har sex länge inneburit en känsla av press. När inte båda har fått en stönorgasm som får tårna att krulla sig så har hon känt att det inte var ett lyckat ligg. Och Sofie har haft svårt att komma. Därför kände hon sig ofta tvungen att fejka.

Sofie Ekstrand

Ålder: 30.

Familj: Frun Lotta.

Bor: I Gnesta.

Gör: Jobbar på förskola och studerar.

– Det låter kanske hemskt, och jag vet inte varför jag fejkade. Men jag skämdes helt enkelt och tyckte att det var pinsamt att inte lyckas komma. För det ska vara så naturligt att kunna njuta av sex, säger hon. 

I ensamhet kunde hon få orgasm, oftast genom att smeka sig själv eller med hjälp av en dildo. Men när hon låg med en annan person tvärnitade alltid hennes klimax – oavsett om det var med en kille eller tjej.

Känt sig misslyckad

Sedan sex år tillbaka är Sofie gift, och under en lång period lyckades hon inte heller få orgasm tillsammans med sin fru.…

– Jag har känt mig så misslyckad. Min fru har också känt sig misslyckad som inte lyckats få mig att komma. Det har verkligen varit jättejobbigt, berättar Sofie. 

– Det är klart att jag njöt av att vara nära henne även om jag inte fick komma, men man blir ändå snuvad på det där sköna avslutet. Hon tyckte också att det var orättvist att hon ofta fick komma men inte jag. Det har varit viktigt för henne att jag får njuta ordentligt också. 

De provade allt tillsammans – olika sexställningar, penetrerande sexleksaker, tantrakurser, och de har även haft sexpartyn hemma där en person ­kommer och berättar om olika sorters hjälpmedel. Ändå kunde det gå månader utan att de hade sex. Och när de väl låg med varandra hade Sofie sällan någon glädje eller njutning av det. 

– Sedan tipsade en vän om en lufttrycksvibrator, en så kallad satisfyer, som ska ha en särskild förmåga att stimulera klitoris. Fast jag tänkte mest att jaja, vi kan köpa den, men vi har provat allt – det kommer aldrig att gå ändå, säger Sofie. 

Har mycket mer sex i dag

Sexleksaken som Sofie syftar på är en stimulator med ett håligt munstycke som placeras över klitoris. I motsats till en penetrerande leksak använder stimulatorn sig av pulserande tryckvågor för att ­massera området. 

Den hajpade stimulatorn är långt ifrån en universallösning som funkar för alla kvinnor, men för Sofie och hennes fru uppstod plötsligt fantastiska fyrverkerier. 

– Äntligen kom jag! Jag grät bokstavligen av lycka – värsta vinsten! Även om det inte är enbart med en annan person, utan också med en leksak, så kan vi äntligen ha sex ihop. Det är inte bara lek­saken som gör jobbet, utan det handlar också om att hon tar på mig på vissa sätt, och satisfyern hjälper till med det sista, säger Sofie.

Min fru kände sig misslyckad för att hon inte fick mig att komma

Sedan dess har de mycket mer sex – som båda kan njuta av. Idag känner Sofie mer glädje i att ligga med sin fru. Hon tror att vibratorn har fått henne att komma över en viss spärr.

– Nu vet jag att jag kan komma tillsammans med en annan person. Då blir det roligare att fortsätta försöka även på andra sätt. Jag tror man ska våga testa att ta hjälp av olika hjälpmedel, det är inte skämmigt. 

Sofie har också dragit nytta av att spänna benen för att få orgasm. Det fun­gerar lika bra oavsett om hon kommer på egen hand eller tillsammans med sin fru. 

– Det kan säkert skilja sig åt från person till person, därför är det viktigt att lära känna sin egen kropp, och att inte ge upp. Det fanns stunder då jag kände att det inte var någon idé att försöka längre – men det lönar sig att orka fortsätta. 

Sofies bästa tips

1. Våga vara tydlig 

Tvätta bort skammen och våga prata om sex och orgasmer. Försök tydligt uttrycka till din partner hur just du vill ha det för att det ska vara skönt för dig. 

2. Lär dig hur din kropp fungerar

Alla är olika, så prova dig fram tills du lär dig hur din kropp fungerar rent fysiskt. Jag kommer till exempel lättare om jag spänner benen jättemycket, både om jag onanerar eller har sex med min partner. 

3. Ge inte upp

Fortsätt försöka och utforska. Lär känna din kropp så att du vet vad som funkar för just dig.

LÄS OCKSÅ: Öka sexlusten – 8 sexnoveller som eggar fantasin

LÄS OCKSÅ: Få en fontänorgasm – så funkar det