Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

9 sköna knep för att få orgasm med din partner

Alltför många kvinnor är missnöjda med sitt sexliv - det råder ett "orgasmglapp" mellan oss och männen. Här är teknikerna som hjälper er båda över tröskeln till klimax.

Kommer din partner alltid när ni har sex, men inte du? Du är inte ensam om att gå orgasmlös från sexet. Var femte kvinna anger att sexlivet inte håller måttet på grund av att de sällan eller aldrig får orgasm, enligt RFSU:s senaste sexundersökning.

Visa honom att sexet inte är slut genom att visa upphetsning, berätta hur du vill bli slickad eller smekt

I en amerikansk studie publicerad 2017 svarade 95 procent av de heterosexuella männen att de nästan alltid får orgasm vid sex med en kvinna. Bland heterosexuella kvinnor är det 65 procent. Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, hävdar att orgasmglappet liksom löneglappet är en strukturell orättvisa.

– Det är ju som med andra maktskillnader mellan män och kvinnor. De flesta kvinnor behöver klitorisstimulans för att uppnå orgasm och det är viktigt att vi kvinnor förmedlar det för att faktiskt få orgasm på riktigt, säger hon, och ger män den viktigaste uppmaningen som finns för att få en kvinna att komma: "Dyrka klittan! "

Och det är inte bara klittan som glöms bort - utan även kvinnans lust:

– Många män tror att sexet är slut efter att de har kommit. Till stor del har det med penetrationsfixeringen att göra. Vissa män tror att de helt enkelt inte har så mycket annat att erbjuda om de är slaka. Hela vår sexuella vokabulär bygger på att samlaget är norm och har en särställning bland alla som har sex, säger Suzann Larsdotter.

Hon får medhåll av sexföreläsaren och författaren Manne Forssberg.

– Till exempel pratar man om "förspel" som är till exempel att slicka, suga, smeka, gnida och gnugga. Ordet förspel antyder att alla de ljuvliga och fullvärdiga sexuella aktiviteterna bara är ett intro till själva huvudakten som kommer sedan: samlaget.

Problemet är att samlaget ger begränsad klitorisstimulering. Kvinnans främsta källa till njutning, och för många den enda vägen till orgasm, hamnar på sorgligt undantag, säger Manne Forssberg och trycker vidare på hur viktigt det är att kommunicera med sin partner:

– Visa honom att sexet inte är slut genom att visa upphetsning, berätta hur du vill bli slickad eller smekt, berätta hur snart du kommer. Om han säger "godnatt" eller på annat sätt sätter punkt kan du säga: "Jag är inte färdig. "

9 sköna knep för att få orgasm med din partner

1. Tänk alltid "kk"

Nej, "kk" betyder i det här fallet inte "knullkompis" - utan klitoriskontakt. För ett enkelt knep, som många glömmer bort, under sexakten är att alltid tänka "kontakt med klittan".

– Ha klitoriskontakt med ett finger, ditt eller din partners, både före, under, och efter samlaget. Fortsätt även att stimulera efter första orgasmen om du vill bli mångorgasmisk, säger erotikpedagogen Ylva Franzén.

2. Smörj in din klitta - och få orgasm lättare

Om det är något som sexologer och sexualupplysare just rekommenderar för att komma lättare så är det att addera en smörjbar produkt i sexlivet. Välj en stimulerande gel som boostar lusten och förhöjer känsligheten.

Köptips: "Oh Yes! ", från RFSU/Mecindo, är en vattenbaserad gel som förhöjer känsligheten genom ingredienserna L-arginin, ornitin och brasiliansk ginseng. Appliceras på klitoris och effekten kommer inom 15 minuter.

3. Gå en sexkurs ihop

Att gå kurser för att utveckla sexlivet är idag inga konstigheter och utbudet är stort. Carl Johan Rehbinder på Cirkus Eros och amelias sexinspiratör Marika Smith är några av dem som håller kurser.

4. Clitfulness - bli kåt av din klitoriserektion

På senaste Stockholm Pride lanserades ett nytt ord i samband med en föreläsning, "clitfulness". Det handlar enligt sexologen Suzann Larsdotter helt enkelt om att fokusera på hur det känns med klitoriserektion, det vill säga när klitoris sväller och reser sig - och tända på sin egen kåthet, precis som män gör när de får stånd.

– Clitfulness är en sorts mindfulness, det vill säga en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Ligg ner och ha en nyfiken och accepterande inställning och bara notera vad som händer i klitoris och vulva - och smörj klitoris med ett glidmedel eller annan salva som innehåller något uppiggande medel, säger Suzann.

5. Uppdatera din onaniteknik

Kanske behöver du själv uppdatera din onaniteknik - för att sedan visa din partner hur du får just din härligaste orgasm! Erotikpedagogen Ylva Franzén guidar dig här till tre olika tekniker från boken Klittra mera:

• Basstrykning: Lägg varsitt glidmedelsinsmort finger på sidorna om klitoristoppen. Stryk upp och ner, smörj in länge och väl.

• Soft-touch: Direkt på klitoristoppen, fjäderlätt med fingertoppen. Polera runt för att väcka alla njutningsreceptorer på toppen. Eller klappa det lättaste du kan, först snabbt, sedan allt långsammare med längre pauser. Orgasmiskt!

• Orgasmtwist: Nyp försiktigt runt den erigerade klitoristoppen med tummen och pekfingret/långfingret och rulla den långsamt mellan fingertopparna. Mmm, skönt!

6. Revolutionerande sugteknik

Ibland behöver man komma över orgasmtröskeln ihop med en partner, och då kan en vibrator vara en god hjälp. Utbudet av klitorisvibratorer har fullkomligt exploderat, men det är få som vågar utlova 100-procentig orgasmgaranti.

Företaget bakom Womanizer är ett av dem. Vibratorerna har en speciell teknik; det lilla munstycket suger upp klitoris och ger stimulans genom lufttryck och masserar därmed 8 000 nervtrådar runt klitoris! Antingen använder du den på egen hand eller låter din partner smeka dig med den - vinst varje gång! 

Läs mer och köp här.

7. Testa en orgasmmeditation

Precis som clitfulness (se punkt 4) så är orgasmmeditation, en så kallad OM, en skön metod som din partner kan utföra på dig för att du ska kunna berätta exakt vad du tycker är mest skönt. Den här 15 minuter långa OM:en är en lätt version från boken Klittra mer.

Så gör ni:

1. Kvinnan ligger på en säng eller på golvet utan kläder från midjan och nedåt, med benen särade. Hennes fullt påklädda partner placerar ett par kuddar under hennes knän, sätter sig på vänstra sidan och placerar vänster ben över hennes mage och det högra under hennes knän för att få full tillgång till hennes underliv.

2. Efter några uppskattande ord om hennes vackra vulva placerar hen, med mycket glidmedel på tummen och pekfingret, tummen i vaginaöppningen för att känna eventuella pulseringar där och börjar sedan med mycket lätt beröring stryka den känsliga övre vänstra delen på kvinnans klitoris.

3. Inför varje moment berättar hen vad som ska hända, något som skapar trygghet hos kvinnan.

4. Känsligt och inkännande fortsätter hen att stryka klitoris i hela 15 minuter med full koncentration på kvinnans reaktioner, likväl som på sina egna, och kontakten mellan dem.

5. Enkla ja- och nej-frågor om tempo, tryck och ställe kan behövas för att ge kvinnan de skönaste strykningarna.

6. Efter 15 minuter pressar hen sin hand ner över klitoris för att grunda den sexuella energi som skapats hos kvinnan. Det hela avslutas med att man berättar för den andra hur det kändes.

8. Addera en parleksak

Dagens utbud av sexleksaker gör att ingen ska behöva gå orgasmlös - kvinna eller man! Och utbudet för just par växer. Beställ på nätet, eller gå till en butik tillsammans och välj ut de sexhjälpmedel som gör er mest nyfikna - och utveckla sedan sexlivet ihop.

Köptips: Lelo Alia, Åhlens, stimulerar både kvinnans g-punkt och klitoris och ger kittlande vibrationer även på mannens skaft och ollon. Läs mer och köp här.

9. Var chef över din orgasm

Det allra viktigaste är att du tar ansvar för din orgasm, slår amelias sexinspiratör Marika Smith fast. Kommunikation är nyckeln till ett tillfredsställande sexliv med härliga orgasmer.

– Att lära känna orgasmen, trampa upp stigen och leda andra dit är upp till dig. Det är inte en ursäkt för din partner att luta sig tillbaka, men det är du som är chefen, som ska delegera uppgifterna och ge tydliga förhållningsorder.