Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStockphoto

5 kittlande anledningar att börja skriva sexdagbok

Det handlar inte bara om att anteckna när och hur du har sex, utan också om att skriva ner önskningar, fantasier och reflektioner som rör ditt sexliv. 

Att föra sexdagbok kan ge dig både ett härligare samliv och mer förståelse för din egen sexualitet. Här är några anledningar att testa!

Att skriva ner något gör ofta att vi minns bättre – och just det är en av de goda anledningarna till att skriva sexdagbok. Det säger sexologen Suzann Larsdotter, som ofta uppmuntrar sina klienter att anteckna tankar och erfarenheter i en hemlig bok.

– Sexdagbok är fantastiskt bra. Jag brukar rekommendera det ibland som ett sätt att få mer kunskap om sig själv och sin egen sexualitet. Jag tänker att det är som terapi för en själv. Genom att skriva ner saker efter man haft sex, tänker man inte bara en tanke utan reflekterar en gång till över det man skriver. Då kan det landa i en, man kommer ihåg bättre och kan dessutom gå tillbaka och dra nytta av det senare. 

Samla sexiga fantasier och minnen 

När hon möter par eller singlar i sitt arbete som sexolog ställer hon ofta frågor om personens lust och fantasier. För många av oss är det kanske något vi inte funderar så mycket över, mer än i stundens hetta, men det finns flera goda skäl att reflektera över det även i andra sammanhang.

– En sexdagbok handlar inte bara om att skriva ner varje gång jag haft samlag eller sex med någon, utan också om att dokumentera fantasier, onani, intryck, sexualmoral... Man kan utforma den precis som man vill. Det är ett otroligt bra sätt att fundera över och medvetandegöra en om sina egna mönster och önskningar på ett positivt sätt. Framför allt de som är nyfikna och intresserade av att utveckla sin sexualitet kan ha hjälp av en sexdagbok, säger Suzann Larsdotter.

Sexolog Suzann Larsdotter.Sexolog Suzann Larsdotter.Sexolog Suzann Larsdotter.
Sexolog Suzann Larsdotter. Foto: Suzann Larsdotter

Förutom att anteckna vad du njöt mest av sist du hade sex, kan du i din dagbok också gå bakåt i tiden och fundera över din sexuella livslinje. Vad har påverkat din utveckling? Finns det några vändpunkter som förändrat din syn på sin sexualitet eller ditt sätt att ha sex? 

Framför allt de som är nyfikna och intresserade av att utveckla sin sexualitet kan ha hjälp av en sexdagbok.

Din egen dagbok kan också fungera som en samlingsplats åt det som Suzann Larsdotter talar om som ”ditt inre erotiska bibliotek”. Alltså fantasier, tankar eller minnen som ger dig lust – och som du kan återvända till om du vill hjälpa din egen kåthet på vägen.

– Det kan till exempel vara: ”Såg en film med en het scen som gick ut på det och det”, ”Läste den boken, på sidorna 55–57 finns en fantastisk sexscen” eller ”Såg en väldigt het person på tunnelbanan, iklädd det här och det här med en blick som hade det här.”

Skriv sexdagbok vid livsförändringar

Suzann Larsdotter brukar också rekommendera att skriva sexdagbok för personer som drabbas av sjukdom, börjar äta en ny medicin eller bara den som blir gravid och påbörjar ett nytt familjeliv med allt vad det innebär att ha en liten bebis.

– Om man till exempel ska gå igenom en tuff behandling kan man anteckna hur sexet eller lusten förändras. I bästa fall kan man titta tillbaka senare och se ”Just det, så eländigt var det då” eller ”Titta, åh vad jag njöt av sex. Jag vill hitta tillbaka till det igen. Vad har fungerat förut? Vad har gjort mig tänd förut?” Genom dagboken kan det bli lättare att förstå och hitta svaren hos sig själv.

LÄS OCKSÅ: Sexbloggarens onaniguide: 6 tips för mer njutning

5 bra anledningar att skriva sexdagbok

Foto: Getty Images

1. Bearbeta intryck och erfarenheter

Oavsett om du har sex med en partner eller solo just nu, kan en sexdagbok hjälpa dig att komma till klarhet när det rör saker du varit med om i sängen – eller sådant du önskar uppleva framöver. I din dagbok kan du utvärdera sexleksaker eller anteckna vad det var som gjorde att det blev extra skönt sist du onanerade eller hade sex med någon annan!

2. Kartlägg när du är mest kåt

Med en sexdagbok blir det enkelt att se när du är mest sugen, och när sexet faktiskt blir av. Om du vill ligga mest kring ägglossning, ja då kanske det är kul för din partner om hen vet när den är på G. Eller om sexdagboken talar om att lördagsmorgnar verkar ha bra sexpotential – då kanske ni ska ha det i åtanke när ni planerar helgen. 

3. Förbättra din sexkommunikation

Genom att fundera över och formulera dina tankar om sex du varit med om, eller är nyfiken på, övar du upp din förmåga att kommunicera om saken. Kanske känns det lättare att berätta för en eventuell partner vad du gillar, om du redan har beskrivit det i din dagbok.

4. Bli medveten om vad som påverkar din lust

Genom att föra dagbok över när du har sex blir det tydligare att se vilka andra faktorer som påverkar din lust eller förmåga. Är du väldigt stressad just nu? Har du påbörjat ta en ny medicin? Hade du druckit några glas vin sist du hade sex – och hade svårt att få orgasm? För du sexdagbok under en längre tid, eller vid flera perioder i ditt liv, kan det bli tydligt hur även ålder och erfarenheter påverkar din sexualitet. 

5. Låt sexdagboken bli ditt erotiska bibliotek

Om du skriver ner sådant som tänder dig – fantasier, upplevelser, tankar eller konkreta sexscener i filmer eller böcker – bygger du upp ditt eget erotiska bibliotek som du kan återvända till för att elda på din sexlust. Kanske kan det också bli något spännande att dela med sig av till en partner?

LÄS OCKSÅ: Förnya sexet med din egen sexmeny – 3 förslag 

LÄS OCKSÅ: Vad är det för skillnad på kvinnors olika orgasmer?