Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När torkan infinner sig i sänghalmen kan det vara lätt att känna sig ensam. Men att ha det problem i sexlivet är vanligare än man kan tro.
När torkan infinner sig i sänghalmen kan det vara lätt att känna sig ensam. Men att ha det problem i sexlivet är vanligare än man kan tro.
När torkan infinner sig i sänghalmen kan det vara lätt att känna sig ensam. Men att ha det problem i sexlivet är vanligare än man kan tro.
När torkan infinner sig i sänghalmen kan det vara lätt att känna sig ensam. Men att ha det problem i sexlivet är vanligare än man kan tro. Foto: iStock

10 vanligaste sexproblemen - så löser du dem enligt experterna

Olika sexlust, känslan av att inte duga och fejkade orgasmer. amelias två sexexperter ger lösningar på de tio vanligaste sexproblemen. 

Innehåll: 10 vanliga sexproblem

1. Han kan inte få upp den
2. Han tar aldrig några initiativ
3. Jag är för trött för sex
4. Han kommer för fort
5. Jag fejkar alltid orgasm
6. Jag vill ligga mer än min partner
7. Det blir missionären varje gång
8. Jag undrar om jag duger
9. Åh, om min partner kunde gå ner lite oftare
10. Det gör bara ont när vi försöker ligga

Vi samlade de 10 vanligaste sexfrågorna och bad Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU och Manne Forssberg, sexföreläsare och författare, att ge sina bästa tips och råd.

1. "Han kan inte få upp den"

Att män, i alla åldrar, drabbas av erektionsproblem någon gång under livet är väldigt vanligt. Orsakerna är många och varierande: utebliven lust, nervositet, prestationsångest och stress. Hjärt- och kärlsjukdomar kan också spela in när erektionen uteblir.

MANNE: "Det finns ibland en förväntan att män alltid ska vilja ha sex, men erektionsproblem handlar ofta om att mannen helt enkelt inte är sugen på sex. Men när han vill, och inte lyckas få stånd, så kan det bli en låsning för att man är rädd för att misslyckas. Ett bra sätt att komma över låsningen då är att bestämma sig för att inte ha penetrationssex - att hångla, smeka varandra och ha sex utan att ta av byxorna. Då blir det inte kravfyllt och kan hjälpa till att få bort prestationsångesten. Men om den sviktande erektionen handlar om medicinska problem så finns det verkligen bra hjälp att få, bland annat läkemedel som underlättar för att få erektion. "

Allt går att lösa med kommunikation, menar sexexperterna. Prata, annars blir klyftan mellan er ännu större.

2. "Han tar aldrig några initiativ"

Du kanske upplever att det alltid är du som tar initiativ till sex - och önskar att din partner skulle anstränga sig mer för att du faktiskt har tröttnat på att vara drivande. Så hur gör du för att uppmuntra partnern till att sluta vara så passiv?

MANNE: "I den bästa av världar kan man lösa den problematiken genom att själv ta initiativ, men blir man avvisad ofta så vill man kanske inte längre ta initiativen. Då blir det upp till partnern att faktiskt ta initiativ. Det är komplicerad relationsdynamik i det som avgör vem som tar initiativ. Hamnar man där är det viktigaste att prata om det - på ett icke-anklagande sätt. Avdramatisera samtalet genom att prata om det utanför sängen, exempelvis vid frukostbordet. Om ni efter lång tid inte kommer fram till en lösning kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs."

3. "Jag är för trött för sex"

Många kvinnor känner sig för trötta, stressade och orkeslösa för att ligga. En Sifoundersökning visar att vi kvinnor upplever upp till dubbelt så mycket stress som männen - både i arbetet och hemmet. Hur möter man sin partner när man är för slut för att ha sex?

SUZANN: "Just under de hektiska småbarnsåren kan det vara bra att acceptera att det är lite tufft att få till sex. Om man inte har lust att ha lust så är det inga problem. Låt partnern onanera om hen har mer lust. Ibland kan det vara mysigt att hjälpa till eller bara vara med. Bredda begreppet sex och njut av varandras närhet, hångla och ha petting som i tonåren, ligg nära och håll om varandra i soffan framför tv:n och testa att sova nakna gemensamt. Bekräfta varandra och ge komplimanger i vardagen. Unna varandra sovmorgnar eller egentid med en vän - det ger ny kraft och ork! " 

4. "Han kommer för fort"

Tidig utlösning är ett problem som många män drabbas av - vissa mer frekvent, andra kanske bara vid några enstaka tillfällen. Men måste sexakten ta slut bara för att han kommer snabbt?

MANNE: "Det finns många män som tänker att sexet är slut när de har fått utlösning - och det är problematiskt om man då kommer snabbt. Men han kan fortsätta att ge sex efter det - och inte säga 'god natt' eller vara skamsen. Det är bara att fortsätta att göra det skönt för sin partner genom smeksex och så kanske han till och med får stånd igen. Ett tips jag brukar ge till män är att träna: att när man runkar göra start/stopp-metoden - att man lär sig identifiera när man är på väg att få utlösning och då kunna pausa och börja om. "

5. "Jag fejkar alltid orgasm"

I en färsk studie för RFSU uppger 52 procent av kvinnorna och 16 procent av männen att de en eller flera gånger fejkat orgasm när de haft sex. Den vanligaste anledningen bland kvinnor är att man inte vill göra sin partner ledsen. Inget ovanligt alltså, men hur kommer man ur den fejkade klimaxen?

SUZANN: "Fejkandet beror inte bara på att man vill göra sin partner nöjd, utan även ofta på att man vill avsluta sexakten. Men det finns andra sätt att avsluta den än att fejka en orgasm. Till exempel kan man säga att man vill avsluta på grund av att det kanske skaver eller att man helt enkelt känner sig trött. Man kan också berätta att man känner att man inte kommer att komma, men att det inte beror på partnern. Det är väldigt vanligt att kvinnor inte får orgasm vid penetrerande samlag - och då kan man ju också säga det: 'Jag kommer inte att få orgasm genom penetration, men du får gärna smeka mig efter att du har kommit. ' De flesta kvinnor behöver klitorisstimulans för att uppnå orgasm och det är viktigt att vi kvinnor förmedlar det för att faktiskt få orgasm på riktigt. "

6. "Jag vill ligga mer än min partner"

Din partner har ingen lust alls, eller vill väldigt mycket mer än du. Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar - vi har olika stort behov av sex vid olika tidpunkter. Men hur gör man för att mötas?

SUZANN: "Lust kan betyda olika saker, ibland har man lust för samlag, ibland har man lust för att få orgasm eller bara en vilja att vara nära sin partner. Kommunicera vad du längtar efter. Försök att möta varandra och kompromissa. Sex är brett och behöver inte betyda just penetration. Det kan vara tungt att bli avvisad, men som partner måste man också kunna ta det. Den som säger nej får gärna förklara varför denna inte har lust, och komma med ett annat förslag. "

"Det kan vara tungt att bli avvisad, men som partner måste man också kunna ta det."

7. "Det blir missionären varje gång"

Efter en tid tillsammans kan det bli tråkigt och enformigt i sovrummet. Det är lätt att hamna i missionärsträsket och ligga på rutin. Men sexet behöver inte vara fantasilöst.

SUZANN: "Det är lätt att sex går på rutin, att man gör samma saker som man alltid har gjort, men många gånger tycker bägge att det är spännande att upptäcka nya saker tillsammans. Försök att tillsammans googla, gå på en sexkurs, titta på porr som passar er, titta på sexualupplysningsfilmer för vuxna, läs erotiska böcker, gå till en sexleksaksaffär ihop - alla sätt som man kan tänkas få ny inspiration av är bra! Bibehåll en nyfikenhet på att upptäcka saker, och våga fantisera brett. "

8. "Jag undrar om jag duger"

För en del är sex förenat med en känsla av press och krav. Undersökningar som gjorts på området visar att ångesten oftast är kopplad till oro över att inte leva upp till ens partners förväntningar.

MANNE: "För männens del handlar ofta oron om att komma för fort och att inte kunna få stånd - och det behöver man inte ha prestationsångest över. Sex behöver inte alls sluta efter mannens utlösning. Och som kvinna behöver du inte heller oroa dig för att det inte skulle vara skönt för din partner. Sex handlar ju om att ge och få så mycket njutning som möjligt - i ett samspel. En sund fundering är: 'Är jag samspelt med min partner nu? Tycker både jag och min partner att det är skönt? ' Var nyfiken och ta reda på vad din partner gillar och berätta vad du gillar. "

LÄS OCKSÅ: Sexnovell om heta trekantsmötet: ”Ligger naken på hotellet med två män omkring mig”

9. "Åh, om min partner kunde gå ner lite oftare"

Du älskar oralsex, men din partner är helt ointresserad av det. Eller tvärtom. Att känna brist på respons för sina önskningar i sexlivet är ett vanligt problem - men det går att lösa.

SUZANN: "Det är viktigt att du berättar vad du själv vill och också lyssna in den andra och vad partnern kan tänka sig att göra. Börja med att jobba bort rädslan för att prata om det. Många människor oroar sig för att saker ska vara för kinky och skrämmande att föreslå, men det är de oftast inte. Jobba på att komma över rädslan att prata om sex och lyft fram specifika önskemål. En partner vill ofta utforska mer än vad man kanske tror. Ibland behöver du inte heller säga det med ord, utan genom att föra en hand visa vad du vill. "

10. "Det gör bara ont när vi försöker ligga"

Smärta vid samlag kan bero på flera saker. Det kan vara en hudsjukdom, vestibulit eller endometrios. Även torra slemhinnor, speciellt vid stora hormonomställningar som amning, kan ge besvär. Urinvägsinfektioner och slidkatarr kan också påverka samlivet för många kvinnor.

SUZANN: "Det viktigaste är att ta smärtan på allvar, speciellt om den är ihållande. Den är en indikation på att något inte riktigt fungerar. Sök hjälp och ta reda på vad det beror på. Ibland behöver man ett penetrationsstopp för att läka och komma tillbaka. Men det behöver inte innebära att det är stopp för sexet. Hitta sätt som funkar för dig. Och på med mycket glidmedel. Det finns mängder med receptfria hjälpmedel. "

LÄS OCKSÅ: "Varför gör sex alltid ont?" Kvinnoläkaren: Du lider av vestibulit

LÄS OCKSÅ: Öka sexlusten – 8 sexnoveller som eggar fantasin