Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En del saker kan vara svårare än andra att fråga någon i sin närhet om.En del saker kan vara svårare än andra att fråga någon i sin närhet om.En del saker kan vara svårare än andra att fråga någon i sin närhet om.
Vad googlar vi svenskar om sex egentligen?Vad googlar vi svenskar om sex egentligen?Vad googlar vi svenskar om sex egentligen?
1 AV 2
En del saker kan vara svårare än andra att fråga någon i sin närhet om.
Foto: nd3000 / iStockphoto
2 AV 2
Vad googlar vi svenskar om sex egentligen?
Foto: Getty Images / Getty Images

Svenskarnas 10 vanligaste frågor om sex + sexologens svar

Det finns en plats som avslöjar vad vi tänker, känner och kanske funderar över i hemlighet – vår sökhistorik på Google. amelia tog reda på vilka som är de mest googlade sexfrågorna just nu och bad sexologen Suzann Larsdotter att svara på dem. 

Få av oss har koll på allt som finns att veta om sex och många har frågor de söker svar på. Att använda Google brukar vara en vanlig lösning då många av oss kanske tycker det är pinsamt eller tabu att fråga någon i verkligheten. 

Oavsett vilket så finns det vissa frågor kring ämnet som man inte riktigt vågar fråga om men som man gärna vill veta svaret på.

amelia tog reda på vilka som är de mest googlade sexfrågorna i Sverige just nu och bad sexologen Suzann Larsdotter att svara på dem. 

– Det var ingen av frågorna som förvånade mig egentligen, de flesta av frågorna har jag fått väldigt många gånger. Men vissa frågor kan vara lite komplexa och svåra att svara på, eftersom vi är så olika och det finns inget som är ”normalt”, säger hon. 

 

Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog.Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog.Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog.
Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog. Foto: Sexologibyrån AB

1. Kan man ha sex när man är gravid? 

– Det går alldeles utmärkt att både onanera och ha sex på olika sätt när man är gravid. Vissa får mer lust under graviditeten och andra tappar lusten. 

Sex under graviditeten påverkar inte fostret som ligger väl inbäddat innanför den starka livmoderväggen och skyddas av både fostervatten och fosterhinnor. I livmodertappen sitter dessutom en slempropp som skyddar från att bakterier kommer in. 

2. Kan man ha sex när man har mens?

– Det är inga problem att ha sex när man har mens. Vissa blir extra kåta då medan andra inte vill ha sex under den mest intensiva blödningsfasen, säger Suzann.

3. När kan man ha sex efter förlossning?

– Du kan ha sex när du känner att du har lust och vill ha sex. Så länge som det finns avslag (den blödning som kommer från livmodern där moderkakan suttit) eller om du genomgått kejsarsnitt så bör kondom användas på grund av ökad infektionsrisk. Avslaget kan vara kvar allt från några veckor till åtta veckor efter förlossningen. 

Efter en förlossning kan underlivet kännas lite mörbultat, svullet och ömt. Det är vanligt att känna sig påverkad de första sex veckorna efter en förlossning, vilket kanske gör att man inte så sugen på varken smeksex eller samlag.

4. Hur ofta har andra sex?

I den senaste stora svenska SRHR (Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) studien som kom 2019 hade majoriteten av svenskarna 16–84 år haft sex under de senaste 12 månaderna. En femtedel hade haft sex 2–3 gånger i månaden, medan ungefär en tiondel hade haft sex en gång i månaden. Det var ungefär lika vanligt bland både kvinnor och män att ha haft sex en gång i veckan som flera gånger i veckan. 

– Det här är en svår fråga att svara på. Såklart vill man veta för att kanske ha något att förhålla sig till. Men det beror på så otroligt många saker, olika livsfaser och en massa annat. Jag tycker egentligen att det är mer intressant att titta på spridningsvärden, ett medelvärde är ju bara ett medelvärde – ingen rekommendation för hur det ska se ut. Det är viktigt att förstå att det kan variera under livet och att det är vanligt att det är så, säger Suzann. 

Diagram över hur svenskar har haft sex och i så fall hur ofta under de senaste 12 månaderna, per kön och procent.Diagram över hur svenskar har haft sex och i så fall hur ofta under de senaste 12 månaderna, per kön och procent.Diagram över hur svenskar har haft sex och i så fall hur ofta under de senaste 12 månaderna, per kön och procent.
Diagram över hur svenskar har haft sex och i så fall hur ofta under de senaste 12 månaderna, per kön och procent. Foto: Privat

6. Hur känns det att ha sex?

– Alla människor upplever sex på sitt eget vis. Därför går det inte att ge ett svar som gäller alla. Olika sextillfällen kan också kännas på olika sätt. 

Suzann menar att bra sex brukar kännas både skönt och lustfyllt. 

– Det är något som man njuter av och lusten och kåtheten kan kännas i hela kroppen. Man kan bli varm, få en känsla av att pulsen ökar och hjärtat bankar hårdare. Det kan börja pirra och bulta i könet när blodet gör att penis, blygdläppar och klitoris erigerar. Vissa kan nästan kännas lite yra och det känns som hela kroppen är mer närvarande. Orgasmen kan beskrivas som allt från ett fantastiskt fyrverkeri som lyser upp hela himlen till en känsla av en lätt nysning. Ofta är orgasm en kombination av en fysisk upplevelse med muskelsammandragningar och en psykisk känsla av välbefinnande.

Tänk dig sex som ett stort buffébord av olika smårätter

7. Hur har man sex med sig själv?

– Om man har en fitta är det absolut vanligaste sättet att ha sex med sig själv att man smeker runt eller på klitoris då det är den del av könet som har allra mest känselnerver. Många smeker klitoris ollon och skaft med en eller flera fingrar. Att ta på lite glidmedel kan göra att det glider skönare. Ett annat sätt är föra fingrarna runt ollonet eller ta tag i klitoris skaft med pekfinger och tumme och föra klitorishuvan upp och ner. 

Ja, kvinnor har också ett ollon! Klitoris är 8-10 centimeter lång men det mesta sitter innanför kroppen men det gör dock att man kan onanera genom att röra vid skaftet eller stimulera runt klitoris ollon (den synliga delen av klitoris), och på så sätt komma åt klitoris inre delar. 

– Om man har en kuk så är det vanligaste att smeka skaftet på penis. Den som inte är omskuren kan använda förhuden och föra den fram och tillbaka medan den som är omskuren med fördel kan använda glidmedel och smeka ollonet ut med skaftet. Många njuter av att stimulera strängen som sitter på ollonets undersida. 

8. Hur har man sex?

– Det går att ha sex på otroligt många olika sätt. Tänk dig sex som ett stort buffébord av olika smårätter. Vissa dagar är man sugen på några olika saker och andra dagar av något annat. Ofta kan det kännas lite trist att äta exakt samma sak varje dag och många tycker att omväxling förnöjer. 

Sex kan vara många olika saker. Det kan vara att hångla, smeka och gnida sig mot varandra med eller utan kläder, det kan vara att ha oralsex där man slickar och kysser olika delar av kroppen och könet. 

– Smeksex kan varieras i det oändliga och det finns många sätt att smeka, massera och beröra varandras kroppar på ett sexuellt sätt. Analsex handlar om att slicka, pilla, smeka eller penetrera anus med penis, fingrar eller sexleksaker. Sedan kan man ha samlag med penis i slida men det är bara en av många olika sätt att ha sex på. 

9. När ska man ha sex för att bli gravid?

– Det är enbart några dagar i månaden som det är möjligt att bli gravid. Den största chansen till graviditet får man om man har samlag vid ägglossning. Därför är det viktigt att ha lite koll på sin menscykel för det är viktigt att ha samlag ungefär tre dagar före ägglossningen till en dag efter. Ägget kan befruktas i upp till ett dygn medan spermierna kan leva upp till fem dagar. Spermier kan alltså ligga och vänta in ägget någon dag. Ägglossning sker ungefär två veckor före nästa mens startar men menscykeln kan variera mellan olika personer. 

10. Hur länge har man sex?

Här finns det två studier som många hänvisar till (som amelia tidigare skrivit om) där man har försökt kartlägga hur långt det genomsnittliga samlaget faktiskt varar. Den första studien är från 2005 med deltagare från Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Turkiet och USA. I den studien kom man fram till att ett ”normalt” samlag pågår i 5,4 minuter. 

– I studien menar man att ett samlag är detsamma som hur länge penetrationen pågår, till dess att mannen ejakulerar. Och den typen av studie är alltid oerhört problematiska.

Det finns ju så mycket mer i den sexuella repertoaren än penetration som ger oerhörd mycket njutning.

Suzann anser att problematiken handlar om att det dels är en heteronormativ studie, som enbart utgår från samlag mellan kvinna och en man. Dessutom är studien gjord utifrån mannens perspektiv, och fokus ligger på hur lång tid det tar till han ejakulerar.

Den andra studien, även den från 2005 men som oftare refereras till, är en kanadensisk och amerikansk studie där sexterapeuter med erfarenheter av sitt yrke gemensamt har kommit fram till hur länge ett normalt samlag brukar vara. Studien berör dock samma ämne som den tidigare studien; hur lång tid det tar för mannen att få ejakulation genom penetration. Sexologerna kom fram till att en adekvat längd för detta är tre till sju minuter. Att en till två minuter är för kort samlag, och att ett samlag på tio till 30 minuter är för långt. Men den studien anser Suzann är ännu mer problematisk:

– Om man kommer efter en minut av penetration och tycker om det, och partnern också är nöjd med det, då finns det ju inget problem. Det finns ju så mycket mer i den sexuella repertoaren än penetration som ger oerhörd mycket njutning. Vilket glöms bort. 

– Jag tror att människor skulle få mycket bättre sex om man inte var så fixerad vid samlag och normer runt hur ofta och hur länge. Njut, men skit i statistiken!

LÄS OCKSÅ: Sexologen: Därför blir vi attraherade av en viss typ