Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Foto: Shutterstock / Amelia
2 AV 2

Sex efter 40 - sexologens bästa tips för ett härligt sexliv

När vi äntligen har tid att ligga så sviker ibland både kroppen och lusten. Men det behöver inte vara så – tvärtom! Med sexologens supertips kan du få ett härligt sexliv. Här är tändvätskan som du behöver!

Livet är inte helt rättvist, eller så är det vi människor som är i osynk med vår biologi. Eller nej, vänta – det är förstås vår biologi som är omodern och inte riktigt hänger med. För när kroppens förutsättningar för att njuta av fantastiskt sex är som bäst så är vi ofta väldigt upptagna med annat. Många av oss lever stressiga liv, där vi ska hinna pressa in så mycket jobb som möjligt mellan lämning och hämtning på förskolan. Att våra underliv är i toppskick och hormonerna i harmoni hinner vi knappast reflektera över. Många hinner inte ens ligga. 

Frihetsåren präglas av oro

Men så går åren och barnen väcker dig inte längre på natten. Stressiga hämtningar och lämningar på förskolan är en del av ditt förflutna. Plötsligt har du fått fritiden tillbaka. Det borde vara en drömtid i livet, som gjord för sexuellt utforskande och lyxiga ligg. Men sanningen är att dessa frihetsår präglas av oro, sömnproblem och ångest för många kvinnor – ­vilket ofta är symtom på sjunkande hormonnivåer. Redan i 30-årsåldern kan kvinnor känna av klimakteriet. Och någonstans kring 50 störtdyker östrogenet, och som en följd av det är det många som inte ­riktigt känner igen sig själva. Medelåldern för när mensen upphör är 52, men det så kallade förklimakteriet kan inträda flera år tidigare. 

Foto: Amelia

– Redan vid 47 och 48 kan man känna vissa symtom. Somliga kommer också i tidigt klimakterium, och de kan börja känna av det redan i slutet av 30. Man är lik sin mamma i den här frågan, så mitt bästa tips är att ta reda på när hon hamnade i klimakteriet, säger Helena Cewers, som är legitimerad barnmorska och auktoriserad klinisk sexolog. I över 40 års tid har hon hjälpt människor att hitta sin sexuella energi, och just klimakteriebesvär är ett av hennes specialistområden. Helena brinner för att sprida kunskap om denna tuffa tid, som alla kvinnor går igenom. 

– Många upplever att energin försvinner. Allt känns tråkigt, man tappar glöden och känner sig nedstämd. Humörsvängningar, som påminner mycket om PMS-besvär, är också väldigt vanligt, förklarar Helena.

Många mår dåligt när östrogenet sjunker

Problemen tär på relationer, och många beskriver att sexlusten dör. Efter 50 så liggs det allt mind­re i de svenska hemmen. En Sifo-undersökning visar att 64 procent av kvinnor över 50 inte längre har ett aktivt sexliv och 40 procent av kvinnorna uppger att de inte haft sex alls det senaste året. Helena Cewers tycker att det är synd.

– Men det är viktigt att vi är medvetna om att det kan bli så här, och att det är vanligt. Visshet är alltid bättre än ovisshet, så vi behöver prata om det. Kåtheten försvinner för många, och det är okej att vara ledsen och sakna hur det var förr, säger hon.

Acceptans är ledordet 

Men det betyder inte att sexlivet behöver dö eller ens bli sämre. Med rätt inställning kan det till och med bli bättre.

– Se det som en ny sexuell debut, där närheten är viktig. För- och efterspel får ta tid, det kan vara underbart att ägna flera timmar åt att vara nära varandra före och efter – det är också sexualitet. Många upplever att de inte längre är så styrda av det omslutande sexet, utan att allt runtomkring blir viktigare, förklarar Helena.

Foto: Amelia

Acceptans är ledordet – att ligga kanske inte känns precis som när du var 30. Det är nämligen inte bara dina känslor som förändras, även kroppen genomgår en transformation. Redan vid 40 kan slemhinnorna bli torrare. Och efter klimakteriet upplever många att slidan förändras ganska radikalt, något som det inte talas särskilt mycket om. 

– När östrogenet minskar eller försvinner i slidan så drar den ihop sig och blir mindre, trängre och torrare. Elasticiteten försvinner och slidan känns osmidig, den förkortas och blir skör. Det kan göra ont vid omslutande sex, det skaver när något tränger in, och om sexet gör ont så försvinner förstås lusten, säger Helena.

Om sexet gör ont så försvinner förstås lusten

Nu kan man naturligtvis invända att sexualitet ju är så otroligt mycket mer än omslutande sex, och det stämmer, understryker hon. Men många saknar den biten av sexakten och vill kunna njuta av det också. Som tur är finns sätt att hjälpa kroppen på traven, och kanske till och med få tillbaka känslan som du hade vid sex när du var 30.

– Lokalt östrogen är A och O. Smidigheten kommer tillbaka, och när slidan blir mjukare så kan omslutande sex bli en härlig upplevelse att njuta av. Man känner sig våt igen. Det hjälper verkligen. I vilken form man vill prova är en smaksak – det finns vagitorier, piller och salva.

Anti-age för muffen

Dessa östrogenpreparat, som du smörjer slidan med, finns både på recept och utan och är lätta att använda. Många drar sig för att testa helt i onödan – behandling med lokalt östrogen är inte associerat med ökad risk för vare sig bröstcancer eller livmodercancer. Och effekten beskrivs som stor på torra slemhinnor – lite som en anti age-kräm för muffen! Men att bara smörja lite innan du ska ha sex, som ett glidmedel, hjälper inte.

– Tänk dig en krukväxt som har torkat, då måste du ställa ner den i vatten och låta den suga åt sig, och sedan vattnar du den två gånger i veckan. Exakt samma sak gäller slemhinnorna, ta preparatet de första 14 dagarna så att slidan mättas upp med fukt. Man behöver ta det varje dag i 14 dagar och sedan två gånger i veckan livet ut, förklarar Helena.

Östrogenkrämen är inte bara till för dig som vill njuta mer av sex. Den hjälper också mot andra vanliga problem som östrogenbrist i slidan orsakar, som till exempel svampinfektion, klåda, sveda och urinvägsinfektion.

För dig som ännu inte är i klimakteriet, men som upplever att slemhinnorna börjar bli torrare, finns hormonfria krämer att testa. Dessa kan hjälpa mot torrheten, och de säljs också receptfritt på apotek. 

Kan man förebygga torra slemhinnor genom att börja med lokalt östrogen tidigare – kanske redan vid 40?

– Nej, det ska man inte göra. Om du sätter in lokalt östrogen när kroppen inte behöver det så blir du bara röd och irriterad. Dessutom är det ingen idé att försöka förebygga något som går att bygga upp på 14 dagar, säger Helena.

Vad gör man om man inte kan eller vill använda ­östrogenpreparat?

– Det finns alternativa behandlingar till östrogen, som till exempel att se över kosten. En sund kost, med mycket fullkorn och grönsaker, tycks ha en positiv effekt på klimakteriebesvär. Motion är bra och kvinnor som håller igång får mindre besvär. Akupunktur och mindfulness kan också hjälpa en del. 

Tänk på dig själv 

Att utforska din sinnlighet och börja, som Helena kallar det, ”gympa sitt lustcentra”, är avgörande för dig som vill fortsätta att vara sexuellt aktiv. 

– Vad mår du bra av? Unna dig saker som får dig att känna dig sensuell, som massage och snygga underkläder. Erotisk litteratur kan ge pirr, det är dags att byta ut psykologiböckerna mot sexböcker, säger hon.

Leksaker kan också göra stor skillnad – om du aldrig testat eller om det var länge sedan så finns en hel del spännande att upptäcka.

– Mitt tips är att vara lite nyfiken på sexhjälp­medel som kan bättra på orgasmförmågan, på egen hand eller tillsammans med en partner. Den nya generationens sexhjälpmedel med lufttryck bidrar till att många kvinnor lättare får orgasm. Om omslutande sex inte räcker för att komma så kan man till exempel avsluta med en massageapparat.

I 40-årsåldern börjar det också ofta märkas att vår bäckenbottenmuskulatur försvagas. Knip­övningar är därför att rekommendera – genom att träna på att knipa ökar du känseln i underlivet, ­vilket gör sexet skönare och dina orgasmer mer intensiva.

– Om man kan knipa vid omslutande sex så känner man mer. Med hjälp av knipövningar så ökar också genomblödningen och cirkulationen i slidan, tipsar Helena.

Det finns hjälp att få 

För de kvinnor som upplever klimakteriet som en jobbig tid så är det viktigt att komma ihåg två saker. Nummer ett är att det handlar om en övergående tid, det heter ju faktiskt ”övergångsåldern” av en anledning – det går över. Nummer två är att det finns hjälp att få. För dig som har jobbiga klimakteriebesvär kan systemisk östrogenbehandling vara en bra lösning.

– Har du symtom, be om hjälp. En bra läkare hjälper dig att prova ut rätt sort och styrka, det är som med p-piller, att vad som fungerar bra för din kompis kanske inte passar dig.

Med rätt inställning och hjälp kan sexlivet fortsätta vara hett och härligt trots att kroppen förändras – kanske blir det till och med bättre. Följ Helena Cewers tips och se det som en ny sexuell debut, med mer sinnlighet och tid.

– Visst förändras sexlivet, men det är något som vi ska bejaka och njuta av, säger hon.

 

Sexologens supertips

Helena Cewers, barnmorska och sexolog, delar med sig av tipsen som ger lusten och sexlivet ett riktigt lyft.

1. Testa sexleksaker

Det finns nya, bra sexhjälpmedel som förbättrar orgasmförmågan och ger massor av njutning. Våga testa!

Redaktionen tipsar: Testa sexleksakernas sexleksak – en Womanizer. Den omsluter klitoris, masserar med hjälp av lufttryck och kan stimulera g-punkten och klitoris samtidigt.

2. Råd bot på torrheten

Om du har torra slemhinnor och är i 40-årsåldern, testa en östrogenfri kräm som mjukgör slidan. Om du är i, eller har passerat, klimakteriet gör ett ­lokalt östrogenpreparat stor skillnad. Det finns vagitorier, piller, salva – vad du vill prova är en smaksak. Och glöm inte glidmedel när du har omslutande sex.

3. Skäm bort dig själv

Vad får dig att må bra och känna dig sensuell? Se till att fylla kalendern med upplevelser och aktiviteter som du mår bra av. Nu är en perfekt tid för att upptäcka erotisk litteratur och kärleksfilmer. 

Redaktionen tipsar: Kolla upp Erika Lust, regissören som gör glödhet feministporr.

 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kommer du i harmoni med dina hormoner 

Så tar du hand om ditt underliv

Boosta bäckenbotten

I 30-årsåldern föder många kvinnor barn, och förlossningsskador av olika grader är ganska vanligt. Sök hjälp om du har symtom, det är inte för sent även om tiden har gått. Och börja med knipövningar – det gör skillnad för ditt sexliv, bland annat genom att ge dig mer intensiva orgasmer. Knipövningar kan också bidra till att förebygga framtida problem med inkontinens. 

Sköt om slemhinnorna

I den här åldern kan slemhinnorna börja ­något torrare – en östrogenfri, mjuk­görande kräm eller olja kan hjälpa mot besvären. Bäckenbottenmuskulaturen börjar försvagas, så glöm inte att göra knipövningar. Vissa kvinnor hamnar i ­klimakteriet tidigare än andra. Sök hjälp för eventuella klimakteriesymtom - du ska inte behöva må dåligt.

Kom in, klimakteriet! 

Även om du tillhör de 25 procent som mår bra genom den här tiden, och inte drabbas av några jobbiga symtom, så kan du upp­leva att slidan förändras. Den mest effektiva behandlingen är att tillföra östrogen – lokala östrogenkrämer hjälper mot torra slemhinnor och känslan av ett oelastiskt underliv. Du som mår dåligt – sök hjälp. Lyssnar inte din läkare på dig? Byt!

LÄS OCKSÅ: Torra slemhinnor och östrogenkräm – gynekologens svar på 13 intima frågor