Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DeanDrobot / iStockphoto

Kvinnor som tjänar mer fejkar oftare orgasm

Oro för att partnern ska känna sig omanlig är en anledning till att kvinnor fejkar orgasm, enligt en ny amerikansk studie. 

Men det är inte den enda orsaken till att den himlastormande njutningen uteblir. Sexologen Kalle Norwald berättar om hur man, med enkla knep, kan förbättra sexlivet – och om vad män bör tänka på i sängen.

En vanlig orsak till att kvinnor låtsas komma när de har sex är att mannen uppfattas som sårbar och underlägsen. Det kom forskare vid University of South Florida i USA, fram till. Resultatet publicerades i tidskriften Social Psychological and Personality Science i januari och baseras på tre olika undersökningar med totalt över 600 kvinnor.

De kvinnor i studien som tjänade mer, var dubbelt så benägna att fejka orgasm. Forskarna förklarar det som att den här gruppen kvinnor upplever att de ”avmaskuliniserar” mannen och därmed känner ett behov av att kompensera för det sexuellt.

Kvinnor prioriterar vad de uppfattar att deras partner behöver, framför sina egna behov och sin egen tillfredsställelse

Att kvinnor ofta tar på sig ansvaret för hur andra mår, är tyvärr varken nytt eller begränsat till sovrummet. Kalle Norwald, sexolog, terapeut och socionom, bekräftar den uppfattningen.

– Kvinnor i heterosexuella relationer tar generellt ett större relationellt ansvar. Man upprätthåller god stämning, ser till att alla andra mår bra och sätter ”vi:et” framför ”j”ag:et”, säger han.

Kvinnor behöver generellt bli bättre på att tänka på sig själva och uttrycka sina behov, tycker sexologen Kalle Norwald. Foto: Oskar Omne

Kalle Norwald menar att många kvinnor skulle behöva öva på att tänka mer på sig själva och se till sina egna behov. Det kan handla om små saker, som att meddela sin partner att man kommer hem en timme senare för att man vill göra något trevligt för sig själv. 

Sexproblem är ofta ett symtom på något annat

– I mina terapier frågar jag ofta ”Hur funkar det utanför sängen?” för att se hur något tar sig uttryck. Sexologiska problem är ofta ett symptom på något annat. Man kanske inte har tillräckligt mycket tid för varandra, eller den enas jobb tar upp all tid så att den andra lämnas ensam med ansvaret för barnen... Det finns ju en ojämlikhet där.

Men att kvinnor fejkar orgasm av rädsla för att såra partners manlighet – har vi inte kommit längre?

– Ett tecken på att vi är på väg att komma längre är att man dels forskar om det och dels lyfter upp det, som i den här artikeln. Så vi har kommit en bit. Vi har börjat använda vårt språk för att beskriva en verklighet vi tidigare inte har beskrivit. Det finns flera studier som visar att kvinnor fejkar orgasmer i större utsträckning än män, i heterosexuella relationer. Ofta har det att göra med manlighet och kvinnlighet – att man som kvinna vill vara snäll eller inte orkar längre – och vill ge mannen ett kvitto på att han är bra. Som att en orgasm skulle vara ett kvitto på att sexet är bra. 

En del av problemet är att vi aldrig fått lära oss att prata om sex, enligt Kalle Norwald. Vi har en bild av att samlivet ska vara ”naturligt” och bara fungera av sig självt. 

– Men vi har ju inte det perspektivet på annat i livet. Vi tänker inte att man bara ska lära sig cykla, men sex ska vara helt oproblematiskt och bara rulla på. 

Höga förväntningar kan vara en orsak till att sexet blir för prestationsinriktat, och att orgasmen uteblir. Foto: iStockphoto

En annan faktor som kan minska orgasmchanserna är förväntningen att en man både ska kunna hålla ut länge i sängen och ge sin partner multipla orgasmer.

– Det här har man ju också forskat på och det handlar snarare om att man vill förstärka sin manlighet, än att man är rädd för att vara omanlig. Man vill vara pangbra på sex från start. Det är ju orimligt. Det är en vana vi håller på med som inte tjänar oss så väl. Då kan man ju fråga sig varför vi försöker upprätthålla en norm som tjänar oss ganska dåligt?

Ja, varför gör vi så – finns det något svar?

– Vi är envisa som släkte. Människor har också en drivkraft att höra till och vara som andra. Sexualiteten är också en del i det. ”Alla andra” har jättebra sex, då måste jag också ha det. Om någon säger ”Det här funkar inte för mig” eller ”Jag skulle vilja att du utförde oralsex på mig på det här sättet”, då tar man det som personlig kritik, snarare än att ”Då får vi öva på det”. Men det är egentligen en önskan som kan vara jättespännande att utforska. Då är det på något sätt lättare att bara ligga än att pratar om ligget. 

Så om kvinnor behöver öva på att prioritera sina egna behov, vad måste männen lära sig?

– Män i heterosexuella relationer behöver ta bort någonting för att kunna ge plats. Man behöver till exempel ta mer ansvar. Jag skulle önska att fler visade mer nyfikenhet på sin partner och inte fastnade i normer om samlag som det optimala sexet. Forskning visar ju också att det är en väldigt liten del av kvinnor som får orgasm på det sättet. Kvinnor får orgasm mer genom klitorisstimulering. 

Vad behöver männen göra rent praktiskt?

– Fråga saker som: ”Hur mår du?”, ”Vad tycker du om?”, ”Drömmer du om någonting som du skulle vilja att jag gjorde när vi ligger med varandra?”. ”Är du nyfiken på hur jag känner i det här?”, ”Vad behöver du?”. Ganska grundläggande frågor alltså, som också påverkar resten av relationen. Kvinnor har, i högre utsträckning än män, inte fått samma möjlighet att sätta ord på sina önskemål. 

Men om man ligger där under sexet och känner ”Nej, det här börjar bli trist. Jag orkar inte mer.” Hur ska man göra i stället för att fejka orgasm?

– Om man känner att ”Nu är jag färdig. Jag har inte fått orgasm men jag är färdig, då kan man säga ”Tack, nu är det klart”. Eller ”Tack, det var skönt.” Är det en partner man har varit med en längre tid är det bättre att vara transparent och också genuin mot sig själv. Det betyder inte att man ska säga ”Jag har aldrig kommit med dig” utan på frågan ”Kom du?” kan man svara ”Nej, inte den här gången”. Det behöver ju inte vara något dåligt heller. Man måste inte få orgasm varje gång.

Och hur bör en manlig partner svara på det?

– I min drömvärld hade han tagit mod till sig att fråga: ”Vill du komma?” Om hon då säger: ”Ja, det hade varit härligt” skulle han fråga ”Okej, hur kan vi hjälpas åt för att nå dit?”. Den som inte fått orgasm måste ta ansvar för sin egen njutning. Man kan inte lägga hela ansvaret för att man ska komma, på sin partner. 

Sexologen Kalle Norwalds tips till män

Lektion 1: Fundera över om du tar ansvar för din relation. Kan du göra mer för att det ska fungera bättre, såväl i vardagen som i sängen?

 

Lektion 2: Fråga! Hur mår du? Vad tycker du om? Finns det något du vill att jag gör när vi har sex? Kom du? Hur kan vi göra för att du ska få orgasm?

 

Lektion 3: Om din partner uttrycker en önskan om något i sängen, ta det inte som personlig kritik! Se det som något spännande ni kan utforska som kan ge mer njutning.

LÄS MER: ”Jag hittar fel hos alla män jag dejtar”

LÄS MER: Experten: 12 heta tips som ökar din sexlust