Foto: Damir Sagolj / TT NYHETSBYRÅN

Sagan om Meghan och Harry

De smög med sin kärlek inför en hel värld – men när hemligheten var ute brakade också helvetet lös. Idag har Meghan och Harry blivit symboler för att kärleken övervinner allt och kan ge bränsle till att våga trotsa förlegade normer och skapa sin egen framtid. Det här är sagan om när Harry mötte Meghan.
Maggan Hägglund

Meghan föddes som sladdis med halvsyskonen Yvonne (numera Samantha) som då var 17 och brodern Thomas, som då var 15. Hon var själv bara ett par år när mamma Doria och pappa Thomas gick skilda vägar. Men hon var båda föräldrarnas ögonsten.

Mamma beställde en speciell regi­streringsskylt till sin gamla Volvo, ”MEGNMEE” (Meghan och jag), när hon önskade sig en dockfamilj av märket Heart så köpte pappa två och pusslade ihop en egen Meghan-familj i ett paket med en vit pappa, en svart mamma och två barn, ett vitt och ett svart. Meghan bodde mest hos sin mamma men efter skolan fick hon gå till pappa som var på jobbet. Han arbetade som ljustekniker för tv-serien Våra värsta år. Där satt lilla Meghan i ka­­tols­ka skolans uniform och såg den stundom rätt fräcka serien spelas in. 

Men uppväxten var inte helt fläckfri. En dag kom hon bekymrad till pappa och berättade om ett formulär i skolan där hon skulle fylla i vilken ras hon var. Vit, svart, latino eller asiat? Hon hade funderat och funderat men skrev bara ett frågetecken. ”Nästa gång ritar du din egen ruta!” sa pappa Thomas. Och Meghan har sedan dess ritat sina egna rutor, och stakat ut sina egna vägar, i livet. 

Meghan och hennes mamma Doria har fått utstå flera rasistiska påhopp. Foto: STEVE PARSONS / TT NYHETSBYR¿N

Meghans mamma Doria tog ofta med Meghan till soppköken för uteliggare i de slummigare delarna av Los Angeles. Meghan skulle få se verkligheten. Doria tog även med henne till både Jamaica och Mexiko. Meghan skulle få se världen. 

Den lilla flickan med krulligt hår och glugg mellan tänderna visade tidigt att hon inte lät sig stängas in i andras rutor. Hon var redan som ung en rättfram tjej som tog itu med det som behövde tas itu med. Som när hon såg en tv-reklam för diskmedel och hörde speakerrösten säga: ”För alla kvinnor som diskar.” Ja, då blev hon gnistrande arg och skrev protestbrev. Till diskmedelsföretaget, till Hillary Clinton, till advokaten Gloria Allred och andra som hon kunde tänka sig hade något att säga till om. Företaget ändrade reklamen. 

Meghan ville bli skådis. Men hon ville också förändra världen.

Harry – ett barn som tvingades växa upp för fort

Ett världshav längre bort växte Harry upp som den gladaste av prinsar. Mamma Diana ville att Harry, och hans två år äldre bror William, skulle få en så normal uppväxt som möjligt. Även om de hade en farmor som var drottning och en pappa som skulle bli kung. Och det var, mitt i alla konstigheter, en gans­­ka vanlig uppväxt. Även om det lilla rödhåriga busfröet fick höra att eftersom han var prins så måste han vara extra snäll mot andra. Och det var han. 

Diana ville att Harry skulle få en så normal uppväxt som möjligt. Såret efter mamma Dianas bortgång läker aldrig.

När han fick följa med sin mamma och hälsa på Londons uteliggare på härbärgen satte han sig och spelade kort och småpratade. Som mamma Diana sa: ”När andra föräldrar lär sina barn att inte prata med främlingar så gör jag precis tvärtom, jag lär dem att prata med främlingar. För det kommer de att få göra i hela sitt liv.”

Mamma Diana var den busiga, hon som kom till Harrys fotbollsmatcher och smugglade ner godis i hans strumpor. Hon som körde sin BMW med öppna rutor och spelade musik, hon som gosade och dansade och som förstod att ibland ville faktiskt Harry gärna vara lite sjuk så han fick vara hemma ensam med mamma. Hemma hos pappa (de var inte skilda än men levde separata liv) fick han komma ut på äventyr på landet, se fåren lamma, åka fyrhjuling, rida, lära sig jaga, träffa Charles officerskamrater. 

Ingen 12-åring ska behöva gå bakom sin mammas kista

Men så kom lördagen då Harrys och storebror Williams skrik ekade hjärtskärande. De väcktes av pappa Charles, som satte sig vid deras sängar och berättade vad som kom att lamslå en hel värld: att mamma, och folkets prinsessa, Diana var död. 

”Ingen 12-åring ska behöva gå bakom sin mammas kista”, skulle Harry komma att säga senare. Under begravningsceremonin vandrade han i processionen efter prinsessan Dianas kista. Med en hel världs medlidande blickar på sig. Överst på kistan bland blommorna balanserade hans sista hälsning. Ett vitt kort med kantiga bokstäver: ”MUMMY”.

Ingen förstod nog då vad som hände i den rödhårige 12-åringen. Han gömde sin sorg, vägrade tala om den och lade ett tungt lock på. Ett lock som han inte skulle orka lyfta på förrän han var närmare 30, och när han lyfte det skulle allt bli kaos. 

1997 dör prinsessan Diana i en bilkrasch och lämnar efter sig två söner i djup sorg. Foto: Adam Butler / TT NYHETSBYR¿N

Meghan – med storslagna drömmar som bränsle

Meghan skulle bli skådis. Det förstod både hennes dramalärare och hon själv. Men hon valde att läsa engelska på Northwestern University i Evanston, Illinois. Den lilla söta krullhåriga engagerade tjejen med glugg mellan tänderna, hade nu vuxit upp till en sanslöst vacker ung kvinna med jämna vita tänder (tack till tandläkaren!) och ett strålande leende. 

Killar var inget problem. Meghan fick dem hon ville ha. Ofta stora, starka och sportiga. Själv tycktes hon ha allt. Hon var begåvad och rolig, hon festade och studerade med samma energi, hon var vänlig, drevs av ett rättvisepatos och hon hade stil. Inte mycket pengar, men stil. Hon var van vid att bläddra bland kläderna i varuhusen och hitta precis de där eleganta klassiska plaggen som fick henne att se ut som ”a million dollar babe” fast hon var en fattig student. 

Meghan hyllas ständigt i pressen för sin säkra stil. Foto: James Veysey / TT NYHETSBYR¿N

Men även multibegåvade Meghan fick jobba hårt för att få roller när hon återvände till Los Angeles för att kicka igång sin karriär. Ett tag var hon snygg tjej i kort kjol och höga klackar som stod och höll upp en portfölj med pengar i en tv-lek. Inte kul, men faktiskt väldigt ­välbetalt. Hennes kille Trevor Engelson jobbade också i branschen, med filmproduktion. De var det snygga, hippa paret. Och han förstod att hon faktiskt var tvungen att ta sina chanser. Som när hon flög till New York för att gå på audition för nya advokatserien Suits. Meghan, som hade valt att klä sig i en lila topp, svarta jeans och högklackade pumps insåg plötsligt att hon var helt fel ute. Hon såg ut som om hon var en singel som skulle gå ut i en bar och ragga, inte en smart jurist. Hon dök in i närmaste H&M-butik och köpte en liten svart klänning för 35 dollar (ungefär 300 kronor), drog på sig den och fick rollen! Nu började det rulla för Meghan. Det var en riktig roll, i en serie som blev väldigt populär särskilt bland yngre kvinnor – och i rollen som snygga, smarta advokatassistenten Rachel blev hon stor.

Meghan levde sin dröm. Men med ett distansförhållande. Serien spelades in i Toronto, Kanada medan Trevor bodde kvar i deras gemensamma lägenhet i Los Angeles. De närde båda sina karriärer, jobbade nästan jämt men hade också råd att hyra in en bröllopskoordinator som fixade ett sagobröllop på Jamaica. Men två år efter bröllopet fick Trevor ett rekommenderat brev från Toronto med förlovningsringen och vigselringen i retur. 

Jag kan hämta kaffe och gå enklare bud

Han har aldrig velat tala om det. Ingen vet väl riktigt varför det gick i stöpet, kanske fick Meg en ny bas i Kanada, kanske blev skillnaderna för stora när hon flög från sitt utsökt vackra lilla hem i Toronto till röran hemma hos Trevor. Äktenskapet gick i putten. Men karriären puttrade på och Meghan ville mer, hon ville vidare. Inspirerad av sin nya vän tennisstjärnan Serena Williams började hon lansera sig själv på nätet. En hemsida med stil, vin och mat (och hoppsan, tack vare den träffade hon sin nya kärlek kocken Cory Vitiello) men också med inlägg i de frågor hon brann för. Ett inlägg om kvinnors jämlikhet gjorde att FN hörde av sig och bad henne bli ambassadör för dem. ”Jag har en vecka ledigt, kan jag inte komma till er som praktikant och lära mig mer först innan jag säger ja. Jag kan hämta kaffe och gå enklare bud”, föreslog Meg. 

Hon fick komma och behövde inte hämta kaffe. Framgången växte som ringar på vattnet runt den engagerade och sociala Meghan Markle. Hon var nu singel igen, men lärde känna folk runt hela världen. Hon älskade sitt liv, äntligen fick hon göra något hon tyckte var djupt meningsfullt. Och det var en av hennes vänner som, när hon svischade förbi London en dag sommaren 2016, sa att hon kunde fixa en blind date till henne. ”Är han trevlig och snäll?” frågade Meghan. 

Harry – längtan efter ett normalt liv

Skolan var inte rolig för Harry. Han var inte så pluggbegåvad som storebrorsan. Han ville mest bara ut ur lektionssalen och ut på äventyr. När Harry var barn hade han sagt att han ville bli polis eller brandman ”så jag kan skydda mamma”. Nu var hon död. Och han hade misslyckats med att skydda henne. 

Men när Harry som 13-åring fick följa med pappa Charles på safari till Botswana tändes något i Harry. Några år senare skulle han ange sina drömmar som ”jag vill bli safariguide, lära mig flyga helikopter och bo i Afrika”. 

Kungahusets förlegade normer blev till slut för mycket för Harry. Foto: CHRIS JACKSON / TT NYHETSBYR¿N

Prinsrollen skavde och kliade, och han drog en djup suck av lättnad när han fick börja sin officersutbildning. Äntligen var han ”nästan normal”. En i gänget, bland de andra killarna. Han var tvungen att bädda sin säng lika petigt noggrant som alla andra. Han fick klafsa i gyttja och bära tungt och springa långt. Och det visade sig att i den rödhårige strulpellen bodde en alldeles utmärkt ledare och en begåvad helikopterpilot. Under sina tjänstgöringsperioder i Afghanistan sattes han inte – som många trott – i ett bekvämt kungligt logement, utan gjorde sina pass vid fronten. Det var så han ville ha det. Bara han fick låna en satellittelefon och ringa sin flickvän Chelsy Davy en gång i veckan. De hade hängt ihop i många år. Hon bodde i Sydafrika, älskade utomhusliv och var en kul tjej.

Men efter sex år med lite strulande hit och dit sa hon nej. Hon insåg vad hon måste offra om hon skulle gifta sig med Harry. Det var ett högt pris. För högt. Offra sin egen karriär, åka runt och inviga saker, alltid vara i rampljuset? Nej.

Efter Chelsy och en rad korta förhållanden kom så Cressida Bonas. Självständig, rolig, adlig och fin. Men efter ett par år tackade hon också nej. Det var ett för kons­tigt liv. Hon ville inte ge upp så mycket för Harry – som nästan började tvivla på att han skulle hitta en tjej som var beredd att gå in i hans liv. Harry hade det tufft att få ihop sina roller. Officer, prins och så bara vanliga Harry. 

Harry har haft sina festligare perioder. Oops! En prinskorv på vift skapade stora rubriker.

Ett par år strulade det till ordentligt, det var då han fångades på bild när han spelade nakenbiljard i Las Vegas! Prinsen endast iförd sin Rolex-klocka och ett halsband väckte uppståndelse. Det var år då han var för full, för arg och ständigt kom i bråk. Men så bestämde han sig för att äntligen lyfta på betongblocket han lagt över sorgen som slog sönder hans liv när han bara var 12. Han började tala om sorgen över mamma Dianas död, han tog hjälp av psykolog och började reda upp sin bråte – och omvärlden såg med förundran hur en vuxen man klev ut ur party-prins-skalet. 

Det var den vuxne Harry som klev in på Soho House på Dean Street 69 i London en julidag 2016 för en blind date. Och när Harry mötte Meghan slog det gnistor direkt. 

– Så fort jag såg henne visste jag att det var hon, den rätta, skulle Harry säga senare. 

När Harry mötte Meghan

Det var rätt tajming för bägge. Hade Meghan träffat strul-Harry fem år tidigare hade det inte blivit något. Och hade Harry mött den målmedvetna tjejen som släpade runt sin väska med olika rollkläder till olika auditions hade det nog inte heller blivit något. Men nu stämde det. 

Både Harry och Meghan var engagerade i stora frågor. De var båda snälla, sexiga och roliga. Och bägge kände att det stämde. De bestämde att träffas redan nästa dag igen innan Meghan skulle åka tillbaka till Toronto. Och när Harry bjöd henne på en resa till Botswana i augusti överraskade hon sig själv och tackade ja. Ja till att åka till Afrika med en man hon träffat typ två gånger. 

Det var bara de två (och några säkerhetsvakter) i en bubbla av kärlek. Det sprakade och det lyste om dem. Med mycket tissel, tassel och hemlighetsmakeri lyckades de leva lyckliga i en alldeles egen värld de följande månaderna. De pratade, de såg på tv, de lagade mat tillsammans. Okej, det var Meghan som var foodie. Harry kommer från brittiska kungahuset som av tradition och gammal vana äter mest för att man måste, inte som en njutning. Men Meghan älskade smaker och dofter och nya recept. 

Många britter anser att det är Meghans fel att Harry brutit med kungahuset. Foto: MISC / TT NYHETSBYRÅN

De bestämde att ge den här kärleken chansen – trots att Atlanten skilde dem åt och två fullspäckade kalendrar bråkade med deras scheman. Men minst varannan vecka skulle de ses. Det var snarare jetlag än paparazzi som var deras fiende de här första viktiga fyra månaderna. 

De skålade med varandra när brittiska tidningar kom med sitt scoop den 30 oktober 2016, men de hade ingen aning om vad som skulle komma.

I början bars Meghan och Harry på vågor av popularitet och kärlek. ”Titta så lik prinsessan Diana hon är, så fin kontakt hon får, hon hukar sig ner och pratar med alla barn, hon engagerar sig …” Ett av Meghans första offentliga framträdanden var i ett gemensamt kök i London där invandrarkvinnor lagade mat. Och Meghan var inte den som bara nickade och log – hon tog på sig förklädet och började röra i kastrullerna och sa: ”Ska vi inte göra en kokbok av alla era recept så ni drar in lite pengar?” Det Meghan vill, det blir gjort. Succé direkt. 

Vigsel den 19 maj i St Georges kapell på Windsor Castle. Foto: Ben Stansall / TT NYHETSBYR¿N

Britterna älskade att deras Harry äntligen hade hittat kvinnan i sitt liv. Och så snygg hon var, och sådan stil! Den 19 maj 2018 fick hela världen njuta av deras ­sagobröllop, med gospelsång och dans. Något sådant hade man inte skådat i Storbritannien. Nu var det äntligen lite drag i kungahuset. Sedan kom hatet. Rasismen. Ryktena. Är inte Meghan väldigt besvärlig? Har hon inte väldigt höga krav? Så där talar man väl inte till hovets anställda? Varför är hon uppe klockan fem på morgonen och mejlar om allt hon vill få gjort? 

Kanske var det amerikansk effektivitet som krockade med brittiska seder. Vem vet? Och kanske var de två förälskade så inne i sin egen värld och så övertygade om att nu var det en ny tid som gällde. Ut med gamla unkna traditioner som att ”kungahuset dementerar aldrig falska rykten, kungahuset tiger och väntar ut saker”. 

Meghan försökte härda ut men sa med tårar i ögonen: ”Jag räknade inte med att det skulle vara lätt, men jag trodde att det skulle vara rättvist.” Brittiska tidningar, som först hyllat henne, verkade nu bara söka fel. Men Meghan och Harry tänkte inte bara sitta och ta emot. Istället mötte de eld med eld. De stämde flera tidningar för förtal och intrång i privatlivet. Det hade kungligheter gjort förr. Men de glömde att informera farmor drottningen, vd för Firma Kungahuset. 

Sonen Archie Harrison Mountbatten-Windsor föds den 6 maj Foto: MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Den 6 maj 2019 kom Archie till världen, den efterlängtade sonen. Meghan och Harry skyddade honom. Tidningarna gläfste att om de nu tog emot skattepengar så borde de i alla fall bjuda allmänheten på ett offentligt dop. ”Aldrig att jag skulle sälja min son och bära fram honom på en silverbricka”, replikerade Meghan. 

Storbritannien började kännas trångt och instängt. Och var det kanske så att alla andra kungligheters välgörenhetsprojekt kom först? Pappa Charles, brorsan Williams – så Harry och Meghan fick vänta. Tronföljden är tronföljden, det går inte att tränga sig när man är lillebror … 

Megxit – friheten kallar, prinsparet bryter sig loss

Julen 2018 firade den lilla familjen i Kanada, och här fick de också tid och ut­­rymme för att tänka. Planera. Harry, som inte hade kunnat skydda sin mamma, var fast besluten att han skulle kunna skydda sin älskade fru och sin lille son. Meghan och Archie skulle aldrig behöva dö i en motorvägstunnel jagade av papparazzi­fotografer. Och kanske – vem vet om vi någonsin får veta – var det så att Meghan och kärleken öppnade en dörr för Harry, en dörr som han förgäves sökt efter i hela sitt liv. En dörr till ett mer normalt liv? 

De gjorde upp planer där i Kanada. De hade räknat ut det så bra. De skulle bo ­delvis i USA, delvis i Kanada – eller helt i USA. De skulle ta uppdrag för drottningen men de skulle försörja sig själva. Det sprudlade av idéer, de skulle kalla sig ”The Sussex”, de skulle hålla föredrag, sälja smakfulla ­produkter. De började lägga upp en riktigt fin hemsida, Sussexroyal.com. De skulle bara hem till London och berätta för farmor hur de tänkt sig. Men det var en ojämn laguppställning. Entusiastiska och nytänkande Meghan och Harry, kontra det traditionstunga kungahuset med Elizabeth II, en farmor med betongvilja, i spetsen. 

Det gick snett direkt. De lanserade sin hemsida Sussex Royal utan att berätta för drottningen. Va? Sälja pennor och sockor med märket Sussex Royal? Hur tänkte ni då? 

De verkar lyckliga ihop och, inte minst, fria tillsammans.

Smack, smack, smack! Det gick inte alls! Drottningen förbjöd dem att använda ordet ”royal” (kunglig) som varumärke, och nej – det gick inte att jobba halvtid som kungligheter. Svisch, där åkte Harrys officersuniform. Det sved kanske allra mest. De skulle inte heller få något underhåll från Storbritannien – men pappa Charles har pengar och lovade hjälpa till. De lovade att betala tillbaka de 30 miljoner svenska kronor (2,4 miljoner pund) som renoveringen av deras hus Frogmore Cottage kostat – och i fortsättningen betala hyra för det. 

Britterna kallade det Megxit. Meghan Markle blev som kungahusets Yoko Ono, då många ansåg att det var hennes fel att det blev en brytning. En brytning med kungligt buller och bång. 

Efter en sväng till Kanada har nu den lilla familjen slagit sig ner i Pasadena i Kalifornien. Nära havet. Ryktet säger att Meghan gav sin Harry en surfingbräda i födelsedagspresent när han fyllde 36 i september. Nyligen annonserades det att paret landat ett kontrakt med Netflix, det ryktas om att de fått runt 2,5 miljarder kronor. Nej, de ska inte spela in doku­såpan Hemma hos Meghan, Harry och Archie, utan snarare olika kunskapsfrämjande program som värnar om deras hjärtefrågor: miljö, jämlikhet och mental hälsa. 

Archie har fyllt ett år och finns i en ljuvlig film på Youtube där mamma läser om den lilla kaninen och lilla ankan och där pappa som filmar inte kan låta bli att kvacka med. De verkar lyckliga ihop och, inte minst, fria tillsammans. 

LÄS OCKSÅ: Johanna, 37: ”Jag lämnade min man för en kvinna”