Så får ni kärleken att hålla!

Ni är på god väg att lova varandra evig trohet. Men går det att leva lyckliga tillsammans i alla sina dagar? Absolut. Tricket är good old snällhet.

Okej, inte för att vara en glädjedödare, men samtidigt som ni står inför prästen och knyter äktenskapliga band, är det andra par som klipper sina. För det oromantiska faktumet är att cirka 40 procent av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa.Ett av Sveriges
mest offentliga par, bloggarna Alex och Katrin Schulman, tillkännagav sin separation i höstas. Katrin tog raskt tillbaka sitt efternamn, Zytomierska, och skrev en skarp debattartikel om att människan inte är gjord för att leva med en och samma person hela livet: 

 ”Självklart finns det förhållanden som inte spricker. Men de är inga lyckliga förhållanden, utan förhållanden som präglas av bitterhet, tjafs och sexlöshet”, skrev hon i Expressen.

 Men trots fröken Zytomierskas deprimerande analys av längre parrelationer, står äktenskapet högt i kurs hos oss i Sverige. Nästan dubbelt så många gifte sig 2007 jämfört med för tio år sedan och antalet riktigt långa äktenskap ökar.

 Så vad är hemligheten bakom ett långt – och ickebittert – äktenskap?

Rochester universitet
gjorde en undersökning bland 800 gifta par i USA och Kanada för att ta reda på varför vissa äktenskap varar, medan andra är olyckliga eller kraschar. Forskarna upptäckte att grunden för att två personer ska trivas ihop inom ramen för ett äktenskap är något vi alla lärde oss i lekskolan: att makarna är snälla mot varandra. Och det amerikanska Gottmaninstitutet, som gjorde en liknande undersökning, kom fram till samma slutsats: ”Vänlighet, medkänsla och psykologisk trygghet hos sin partner är nyckelorsaker till lyckliga äktenskap.”

Så hem och öva. Säg snälla saker till varandra. Ofta.

Psykologen: Lita på din partner!

Anna Karlstedt vid Karlstedt psykologtjänster AB.

Att ni är snälla mot varandra är bra, men ni måste också känna tillit till varandra.

 – Tillit är en av de viktigaste komponenterna i en stark relation, säger psykologen Anna Karlstedt. 

 Eftersom trygghet är en av de viktigaste känslorna i ett förhållande, måste du kunna lita på att din partner inte lämnar ut, förödmjukar, eller bedrar dig på något sätt. 

 – Självklart är den fysiska attraktionen viktig, men den kan faktiskt variera över tid till stor del. Däremellan behövs vänskap, närhet och intimitet, säger Anna Karlstedt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!