1 av 2 Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL
2 av 2 Foto: Theresia Köhlin

Tre par om sina kärleksutmaningar: ”Våra olikheter svetsar oss samman”

Vad vore livet utan kontraster? Ja, även i relationer kan skillnaderna ibland vara mer av en styrka än en svaghet. amelia har träffat tre par som får kärleken att blomstra – trots sina stora olikheter. Kan du gissa vilka?
Theresia Köhlin

Ninna är pedant och Eddy är stökig: Vi är som yin och yang

Genom åren har Ninna och Eddy lärt sig att komplettera varandra och i dag har de hittat sitt perfekta sätt att leva – och älska. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL

Första gången deras blickar möttes var över grönsaksdisken på Konsum. Andra gången när de stod på perrongen och väntade på tunnelbanan. Snart tog Eddy mod till sig och började prata med Ninna på tåget – och det dröjde inte länge innan de var ett par. Idag har de levt tillsammans i tolv år, även om de ibland kämpar med att Ninna är pedantisk och Eddy otroligt stökig.

– Jag har adhd, så min energi­nivå är på eller av, säger Eddy. 

– Antingen kör jag hela huset med städning, tvätt, disk och matlagning en eftermiddag, sen gör jag inget alls ett tag, medan Ninna gör små saker hela tiden. Vi är som yin och yang.

– Jag är planerad och strukturerad, Eddy är spontan och impulsiv. Jag är alltid färdig en halvtimme innan vi ska iväg någonstans, och Eddy en halvtimme efter … Men vi missar otroligt nog aldrig ett flyg. Och vi fungerar bra som par, ibland tack vare olikheterna, säger Ninna.

Att Ninna har gott om tålamod och att Eddy är mer sprallig gör däremot att de kompletterar varandra i föräldraskapet.

– Pappa spelar boll och mamma läser böcker, brukar vi säga.

Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL

När skaver det, med tanke på era olikheter?

– Hela tiden! Men egentligen tror jag att par som inte har det skavet antingen inte är ärliga eller så är de unika. Men vi är öppna om det och pratar om det. Varje vecka. Det handlar ju också om att välja sina strider, och vi har en stark kärlek, säger Ninna.

Finns det fördelar med Eddys sätt att vara?

– Han hjälper mig att vara bekymmerslös och att ha distans till saker – vad är viktigt och inte? Om jag hade levt med någon som var lika målstyrd som jag så hade det varit en övervikt mot prestation och jakt på perfektion. Nu får jag garva åt livet på ett annat sätt, säger Ninna.

Finns det fördelar med Ninnas sätt att vara?

– Hon är stabil och har kontroll, hon tar initiativ utan att fråga mig och jag kan lita på henne till hundra procent. Om hon var som jag skulle det bli kalabalik! Jag är glad att Ninna tar hand om ekonomin, jag förstår inte pengar. 

Vad är det finaste med just er kärlek?

– Att vi är en familj och vi bär upp varandra, säger Ninna. 

 

Vonne är elva år äldre än Jonas: Vår åldersskillnad är en fördel

I Vonnes och Jonas förhållande finns ingen maktobalans men olikheter. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL

Vonne och Jonas träffades via en dejtingapp 2015. Första dejten blev en långpromenad – med många hångelpauser. Vonne föll för Jonas ljusblå ögon, Jonas fastnade för Vonnes frisyr. Kärleken small till direkt, trots åldersskillnaden på elva år.

– Hon hade sidecut och såg helt kick ass ut. ”Vilken häftig tjej”, tänkte jag. Jag blev nyfiken, säger Jonas.

Finns det någonting som skaver på grund av er åldersskillnad? 

– Nej, vi är ju båda vuxna män­niskor. Det finns ingen makt­obalans, men en del olikheter. Som att jag tittade på Vilse i pannkakan som barn, och Jonas på Trans­formers och Ninja turtles, säger Vonne och skrattar. 

– Jag är sladdis i syskonskaran, så mina syskon var ju jättegamla i mina ögon när jag var yngre. Idag är det ingen skillnad, vi är alla vuxna. Men vips har jag plötsligt en kvinna som är äldre än min storebror, säger Jonas. 

Har ni stött på fördomar? 

– Nej, jag har bara hört positiva kommentarer.

Har ni haft några kriser?

– Vi separerade i mars 2019 och var ifrån var­andra under ett år. Det var mycket strul i livet för oss båda under det året, säger Vonne.

– Men hade vi fortsatt i stället för att gå isär så hade det nog blivit tvärnit på riktigt. När vi väl sågs igen kändes det som om vi inte hade varit ifrån varandra alls. Jag var eld och lågor över att vi hade kontakt igen, säger Jonas.

Kärleken mellan Vonne och Jonas är oändlig och obegränsad. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL

Vad är det finaste med just er kärlek?

– Att vi har en vilja att förstå varandra. Vi pratar om allt. Allt som skaver och allt som känns bra, säger Vonne.

Vad finns det för fördelar med åldersskillnad?

– Vonne är självständig. Hennes livserfarenhet har format henne till den hon är i dag. För mig är hon en fantastisk kvinna, säger Jonas.

– Åldersskillnaden hjälper, erfarenhetsspektrat blir bredare. Rent generellt är män i 50-årsåldern uppvuxna med andra normer, män i Jonas ålder är mer medvetna om strukturer och mer mottagliga kring förändringar som sker, säger Vonne.

Vad finns det för nackdelar?

– De kanske kommer om 20 år, när Vonne har gått i pension och jag fortfarande måste knega. Det brukar vi skoja om. 

Vad är det finaste med er kärlek? 

– Att den är oändlig och obegränsad, den är stark och vi har en stor vilja att förstå varandra. Det gör att vi utvecklas tillsammans på alla plan.

 

Jessica är kristdemokrat och Jonas är vänsterpartist: Vi tycker helt olika politiskt

Kärleken började med ett bråk och ledde så småningom till en liten Hugo. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL


Kärlek börjar alltid med bråk? Nja, men i Jessicas och Jonas fall så skapade deras skilda politiska åsikter en del rabalder när de träffades via Republikanska föreningen 2013, där de båda var medlemmar.

– Vi tog en öl, och efter tio minuter började vi tjafsa om Nato. Jag var för och Jonas emot, säger Jessica.

– Jag lämnade ölen och gick, säger Jonas.

– Det var lite chockerande att han gick. Men det var något med Jonas som var fa­scinerande, säger Jessica. 

Trots den turbulenta starten blev det snart ännu en öl på tu man hand, och de olika politiska åsikterna som i början ledde till bråk är idag utvecklande för både Jessica, kristdemokrat, och Jonas, vänsterpartist.

– Jag har fått mina tankar och min ideologi ifrågasatt och lärt mig argumentera för den, men jag har också en större förståelse för den borgerliga tankevärlden än jag hade tidigare. Det blir intellektuellt spänstigt att vi tycker olika, säger Jonas.

– Ibland har vi twitterkrig, Ibland blir det långa trådar, särskilt när det är något som Jonas inte har berättat hemma. Vi tycker att sociala medier är ett roligt politiskt redskap och vi passar på att reta varandra, säger Jessica.

När insåg ni att ni var kära?

– Det växte fram. Från att prata om politik började vi i stället prata om livet. Jag tror att det var under Almedalsveckan på Gotland 2014 som vi kom på att vi var kära, säger Jessica.

Den 4 april i våras gifte de sig borgerligt i Stockholms stadshus. Men när de såg att det var en kristdemokrat som skulle viga bytte de snabbt vigseltid. Vigselförrättare blev i stället socialdemo­kratiska Veronica Palm. 

Att ha delade åsikter och ideologier är både lärorikt – och kul, tycker Jessica och Jonas. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BNL

Vad håller ihop er?

– Medmänsklighet och ett naturligt engagemang i flyktingfrågor. Där håller vi med varandra. Det vore svårt att leva med någon som inte har just det engagemanget. Men det är ingen av oss som bangat en sakpolitisk debatt hemma, ­säger Jessica. 

– Vi tittar på Agenda varje söndag och diskuterar det de tar upp och smågnabbas och skäller på varandra. Det är mycket politiska gliringar hemma hos oss, men det får man leva med, säger Jonas.

Det som också förenar paret är deras gemensamma intresse för litteratur, Harry Potter och tv-serien Svenska drottningar.

Har ni stött på fördomar?

– Ja, många undrar naturligtvis hur det fungerar, men det är nog mer nyfikenhet än fördomar.


LÄS OCKSÅ:
Johanna, 37: ”Jag lämnade min man för en kvinna”