Både den som är i en ny relation och den som har levt med samma person länge kan ha nytta av att ”stämma av” förhållandet.
Både den som är i en ny relation och den som har levt med samma person länge kan ha nytta av att ”stämma av” förhållandet. Foto: Dimitri Otis / Getty Images

Testa er relation: Bygger den på äkta kärlek?

Alla är vi nykära i början, då är allt frid och fröjd. Utmaningarna brukar komma en bit in i förhållandet - och det är först då ni får ett kvitto på om ni fungerar ihop eller inte. Och även en relation som varat länge kan drabbas när, ja, livet händer. Hur står sig din relation? Vi listar 12 viktiga punkter för äkta kärlek.

Visst är det härligt att träffa en ny kärlek – vi visar upp oss från vår bästa sida, svävar på moln och låter kanske annat stå åt sidan en tid. Men sedan kommer ofta vardagen ikapp och vi börjar visa mer av oss själva – även de sidor vi inte är mest stolta över.

– Efter förälskelsen känner man antingen att ”Nej, det här var inget för mig” eller så fortsätter man och då blir det avgörande hur man väljer att fortsätta i sin relation. Om man inte lär känna varandra redan tidigt i relationen eller visar sina rätta jag, kan man gå in i olika konstiga situationer. När den rosaskimrande tiden är över och man kickar in i sig själv, då kanske man hamnar i vem som har rätt eller fel. Då är man inte lika överseende med varandras olika sidor och då kan det bli svårt, säger Anneli Östling

Hon är relationskonsult, parterapeut och grundare av podden Relationsguiden som hon gör tillsammans med Malin Nordström.

– I bästa fall betyder det att man accepterar varandras olikheter och jobbar vidare mot ett gemensamt mål, säger Anneli.

Utan ömsesidig omtanke och respekt finns det ingen relation som mår bra

Det gemensamma målet skulle kunna vara att se till att relationen når upp till punkterna här nedan. Sajten Female First har listat tecken på äkta kärlek och en del kanske du och din partner har nära till, medan andra kräver mer ansträngning. 

När det kommer till respekt skriver Female First att det finns (minst!) tre viktiga områden som bör präglas av respekt: gränser (även sexuella), känslor och vilka vi är som människor. Det senare innebär att aldrig tala illa om sin partner och att försvara hen om det behövs.

– Utan ömsesidig omtanke och respekt finns det ingen relation som mår bra. Då blir det konstgjord andning, säger Anneli Östling.

Stäm av din egen relation

Även du som redan är i en relation sedan länge kanske behöver göra en avstämning tillsammans med din partner. För visst är det lätt att bli ”hemmablind” eller glömma bort att visa ordentlig uppskattning, när vardagen rullar på och saker går på rutin. 

Man spinner ju som en liten katt bara av att veta att det är någon som tänker på en och någon som bryr sig

Anneli Östling tycker att en viktig punkt är att få varandra att känna sig betydelsefulla varje dag. Och det gäller även om man skulle vara på olika fysiska platser.

– Du kan göra din partner glad och trygg bara genom att säga ”Vet du, det är jättespännande att vara här, men så härligt att veta att jag har dig där hemma. Har du det bra?” Man spinner ju som en liten katt bara av att veta att det är någon som tänker på en och någon som bryr sig. Det kan vara en av de heliga punkterna på dagen. Eller att vakna på morgonen, titta på varandra och säga ”god morgon”. Det visar att ”jag ser dig”.

12 tecken på äkta kärlek (som gör er relation sund och stark)

Att få varandra att känna sig betydelsefulla är väldigt viktigt. Foto: Getty Images

1. Du kan vara dig själv 

I en relation som bygger på äkta kärlek kan både du och din partner vara er själva till 100 procent. Du ska aldrig behöva låtsas vara någon annan, ha andra intressen eller tycka och känna annorlunda än vad du gör innerst inne. Och var tydlig med vad du behöver för att må bra!

2. Du tar ansvar för vem du vill vara

Vill du vara den som får din partner att må bra varje dag? Tar du ansvar för hur du kommunicerar och agerar? Hur vill du uppfattas? Är det något du behöver förändra för att bli den partnern du vill vara?

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så vårdar och vinner du sann vänskap

3. Ni accepterar och förstår varandras olikheter

Här gäller det att förstå vad din partner har i bagaget och hur hen fungerar. Om ni gör den ansträngningen blir det lättare att ha förståelse för att ni är olika. 

4. Ni visar ömsesidig respekt och omtanke

Respekt är en av de viktigaste ingredienserna när det kommer till riktig kärlek och om du och din partner visar det för varandra är det ett tecken på att ni är på rätt väg i er relation! 

5. Du är lojal och stödjande

En partner som drivs av äkta kärlek vet hur viktigt det är att visa sitt stöd i vått och torrt. En sådan person gör allt för att hjälpa sin kära, firar den andras medgångar och känner sig aldrig hotad av den andra personens framgångar.

6. Ni kan hantera konflikter

Oavsett hur bra matchning ni är för varandra, alla par tycker olika ibland. Det som skiljer är hur väl man handskas med sina konflikter och om man attackerar sina problem – eller varandra. Undvik att gå till försvar och personangrepp! Utgå i stället från hur en situation får dig att känna och uttryck dig i ”jag”-meningar när du förklarar för din partner. Repetera gärna det din partner har sagt i termer av ”Har jag förstått dig rätt, att du känner så när det här händer?”.

7. Ni kan prata med varandra

Ett relationstips man hört förr, men som alltid är lika aktuellt. Om du och din kärlek kan kommunicera och prata om känslor, problem, förväntningar och drömmar stärker ni er känslomässiga intimitet och slipper onödiga missförstånd. Att inte prata alls är också att kommunicera (men inte att rekommendera)!

8. Ni kan ha roligt både på egen hand och tillsammans

Att kunna känna lycka, oberoende av din partner, är ett tecken på sund kärlek. Kvalitetstid på tu man hand är viktigt, men också tid ifrån varandra! Tid på egen hand, utan din partner, hjälper dig att behålla en känsla av att du är din egen person. Dessutom kan du utveckla dina egna kompisrelationer och ägna dig åt dina egna intressen. På köpet får du och din partner mer att prata om när ni ses! 

9. Ni är ett ”vi”

Hur talar du om dig och din kärlek? ”Jag fjällvandrade i somras” eller ”vi fjällvandrade”? Det finns experter som hävdar att par som använder den (första) typen av separerande uttryck är mindre nöjda i sin relation än par som talar om sig själva som ”vi” i större utsträckning. Att benämna er som ”vi” är ett tecken på hängivenhet och att ni helhjärtat har valt varandra.

10. Ni accepterar upp- och nedgångar

Ingen relation är perfekt. Alla par går igenom upp- och nedgångar, men en konflikt behöver inte sluta i att relationen tar slut. Att gå igenom konflikter eller kriser och komma ut på andra sidan får er att bli både tryggare och mer kärleksfulla i er relation.

11. Ni får varandra att känna sig betydelsefulla – varje dag

Att uträtta ett ärende eller göra något annat praktiskt för sin partner är ett fint (och hyfsat enkelt!) sätt att visa uppskattning och kärlek. Att uttrycka uppskattning och positiva känslor verbalt är förstås heller aldrig fel. Forskning har visat att par som uttrycker tacksamhet till varandra har mer intimitet, känner sig lyckligare och mer stöttade av varandra. 

12. Ni känner tillit 

Ett sunt förhållande baseras på tillit. Om ni litar på varandra vågar ni visa er sårbara och kan bygga upp en känslomässig intimitet. Dessutom ger det er frihet att slappna av och njuta av er tid, både tillsammans och isär. 

LÄS OCKSÅ: Två par: Så hittade vi ny glöd i förhållandet

LÄS OCKSÅ: Bianca Kronlöf: ”Ingen jävel ska få kontrollera mig”