”Man blir väl vuxen och förstår mer och mer att man ska våga njuta. Det är mitt nya motto: man ska njuta av allt i livet”, säger bokaktuella Margaux Dietz som också avslöjar att hon och fästmannen Sean knappt kan slita sig från varandra.
”Man blir väl vuxen och förstår mer och mer att man ska våga njuta. Det är mitt nya motto: man ska njuta av allt i livet”, säger bokaktuella Margaux Dietz som också avslöjar att hon och fästmannen Sean knappt kan slita sig från varandra. Foto: Instagram @margauxdietz/EVELINA SIGETTI

Margaux: ”Ju mer bekväm jag är med mig själv, desto mer sexuell blir jag”

Som för många andra började det med boken 50 shades of grey. Plötsligt hade ”tantsnusk” blivit rumsrent och något som både kunde läsas och diskuteras öppet. Margaux Dietz slukade boken.

Nu har hon skrivit en egen erotiskt laddad roman. För amelia berättar hon om sin nya kärleksrelation och om varför sexet är skönare nu. ”Det var ett tag som jag trodde att jag kanske inte var intresserad av sex längre. Att jag inte var sexuell längre”, berättar hon. 

– Herregud mamma, vad är det du läser?! utbrister Margaux efter att ha sneglat i boken som hennes mamma läser på flygplanet till Amsterdam. 

50 shades of grey. Den är jättebra, du kan få låna den sen. Du kommer älska den! svarar Eveline Dietz från stolen bredvid. 

Sagt och gjort. Margaux slukar boken på en dag.

– Det var första gången jag och mamma hade en diskussion om sex på det sättet. Och kände att det är okej att vi båda läser den och tycker att den är bra. En sådan bok kan göra det lättare att prata om sex, vad som är rätt och fel och vad man gillar, säger Margaux Dietz.

Hon har samma förhoppning om sin egen roman, Alexa, som släpps 11 oktober. Alexa är en influencer och vloggare, som har en stor följarskara och längtar efter att bli programledare. Inte helt olik författaren själv alltså. 

Margaux med mamma Eveline Dietz. Foto: Instagram @margauxdietz

Margaux började skriva det som skulle bli boken förra hösten. Hon hade separerat från sitt ex knappt ett år tidigare och bodde nu ensam varannan vecka. Mörka höstkvällar tillät hon sig själv att sväva i väg i både sexfantasier och tankar om valen vi gör här i livet. Boken börjar med att huvudkaraktären genomgår en abort.

Ett tag trodde jag att jag inte var intresserad av sex längre

– Det är ju ingen hemlighet att när vår son kom så var det inte planerat. Jag ville aldrig göra abort men det var tal om det. Det blev som att jag därifrån startade Alexa, med tanken om vad som hade hänt om jag hade gjort det. Efter det är hon helt separerad från den jag är, men det var så storyn började och så jag kom på idén. 

Du har ju skrivit böcker förut, men inte i den här kategorin... Hur tänkte du när du skrev sexscenerna?

– Det här var första gången jag skrev en roman, och första gången jag kunde sväva ut och inte bara utgå från mig själv. Sexscenerna har varit kul att skriva men väldigt utmanande. Jag trodde att det skulle vara lättare än vad det var. Det svåra har varit att hitta rätt ord för att det ska bli rätt och erotiskt, men jag har fått jättebra hjälp av min medförfattare Christin Magdu.

Boken symboliserar den egna inre resan

Huvudpersonen i boken Alexa har en hel del gemensamt med författaren Margaux.

Margaux berättar att boken delvis symboliserar hennes egen ”inre resa”, som accelererade efter uppbrottet. Det är med ett smått raljerande tonfall hon drar en snabb sammanfattning:

– Alla vet ju hur det blir med småbarnsåren … Det var tufft med graviditeten och efter förlossningen. Mycket tid med småbarn och då blir det ju vissa saker som inte prioriteras, säger hon och fortsätter med en mer saklig ton:

– Det var ett tag som jag trodde att jag kanske inte var intresserad av sex längre. Att jag inte var sexuell längre. Men jag tror att det handlade om att jag ignorerade den delen av mig själv. Man blir en annan person lite efter att man fått barn och allt som har förändrats. Så det var skönt att hitta tillbaka och bli trygg i min kropp igen.

Margaux Dietz

Ålder: 31

Familj: Pojkvännen Sean samt en son från en tidigare relation. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är influencer, vloggare, författare och programledare.

Aktuell: Med boken Alexa som släpps 11 oktober och den fristående dramatiserade podden ”Alexas värld” på Spotify.

Hur gick det till? När du hittade tillbaka till din egen trygghet och sexualitet?

– Ja, det har ju hjälpt mycket med min nya partner. Nej, jag skojar bara, säger Margaux blixtsnabbt och skrattar.

Eller…?

– Nej, men det var faktiskt innan det. Det var efter skilsmässan när jag blev singel, då lärde jag känna mig själv igen och vågade utforska mig själv. Mer kan vi inte prata om, då blir det för dirty. 

Kan det bli för dirty? Du är ju erotikförfattare nu? 

– Nej, men jag kan väl säga så här: Som kvinna är det viktigt att lära känna sin egen kropp. När jag har frågat runt bland tjejkompisar har många inte ens tittat med spegel där nere. Och de flesta som har gjort det, det är ungefär 50/50, det är de som har fått barn och som kollat hur de ser ut efteråt. 

– Det viktiga är ju att känna sig bekväm med sig själv. Sex är ju ingenting som är fult eller dåligt utan något man ska njuta av.

På tal om det … Du har tidigare sagt så här om boken: ”Min kommande roman handlar om rätten till njutning och att som kvinna inte behöva be om ursäkt för sin sexualitet”. Har du gjort det, bett om ursäkt för din sexualitet?

– Det har väl mer varit att jag inte vågat prata om det. Eller skämts. Kanske om man tycker om någonting men inte vågar prata om det. 

Ju mer bekväm jag har blivit med mig själv, desto mer sexuell har jag blivit som person

– När man är liten blir man väl upplärd … Till exempel i mitt tjejgäng har vi aldrig pratat om onani, däremot gjorde ju killarna det hela tiden. Vi tjejer pratar inte riktigt om det på samma sätt. 

Har du fått lära om dig där?

– Man blir väl vuxen och förstår mer och mer att man ska våga njuta. Det är mitt nya motto: man ska njuta av allt i livet. 

Det är inte helt ovanligt att läsa om kvinnor som i intervjuer säger att sexlivet blir bättre med åldern. Nu är du inte mer än 31, men kan du känna igen det?

– Det håller jag verkligen med om. Om vi ska gå in på den nivån känns det som att sex blev skönare efter barn, sjukt nog.

En fysisk uppgradering, på något vis alltså?

– Ja, jag tycker det. Jag vet inte varför men jag har hört flera säga samma sak. Och ju mer bekväm jag har blivit med mig själv, desto mer sexuell har jag blivit som person.

Blev övertalad att följa med på en dubbeldejt

Foto: EVELINA SIGETTI

Den där första tiden efter separationen fokuserade Margaux främst på att få familjelivet att fungera. Hennes ex hade flyttat ut och in i en egen lägenhet alldeles i närheten. Margaux var egentligen inte så intresserad av att ha någon ny partner utan kände sig komplett med sonen vid sin sida. 

Men så lät hon sig ändå övertalas att följa med på en dubbeldejt med vännerna och paret Pascal Engman och Linnea Feldt, förra hösten. På den fjärde platsen vid middagsbordet satt Sean.

– Det var alltså vi som aldrig hade träffats innan med ett par som väntade barn. Helt plötsligt ställde sig Pascal och Linnea upp mitt i middagen och bara ”nu ska vi hem”. Jag och Sean satt kvar och snackade och snackade om allt mellan himmel och jord. Det klickade och var inte stelt alls. Den kemin och spänningen som kan vara svår att hitta fanns där. Jag kom hem den torsdagskvällen och kände mig lycklig, berättar Margaux. 

Och efter den sextimmardejten rådde det ingen större tvekan – båda förstod att det fanns något mer än vänskap mellan dem. Och kemin har hållit i sig, berättar Margaux:

– Vi kan inte slita oss från varandra!

Planerar för bröllop och fler barn

Frieriet förevigat på bild. Foto: Instagram @margauxdietz

I början av året förlovade sig paret och Margaux lade upp en bild på sin Instagram där Sean står på knä framför henne. I bildtexten står det: ”Jag finner inga ord men är världens lyckligaste. Det har gått fort men nu förstår jag att det är lätt om det är rätt.” 

– Sean är en trygg person med ett stort hjärta, som har humor och är en bra extrapappa. Han och min son är bästa vänner. 

Och hur är han som partner åt Margaux?

– Han får mig att känna mig älskad och som en stark kvinna. Och som en bra mamma. 

Inför framtiden önskar sig Margaux Dietz mest en stabil framtid och en kärleksfull familj. Om det går som hon och Sean vill så kommer familjen också att utökas med ett syskon. Och så satsar paret på bröllop i slutet av 2022:

– Jag har ju planerat bröllop förut, men det är inga konstigheter. Jag är lika peppad den här gången!

LÄS OCKSÅ: Läckberg: ”Folk ber mig att swisha pengar” 

LÄS OCKSÅ: Dumpa liggstressen och väck liv i sexlusten