Enligt en studie finns det vissa yrken där vi skiljer oss mer och mindre. Har din partner ett ”otroget” yrke?
Enligt en studie finns det vissa yrken där vi skiljer oss mer och mindre. Har din partner ett ”otroget” yrke? Foto: Shutterstock/Getty images

Kartläggning: Här är jobben där vi är mest otrogna – relationsexperten förklarar

Att våra jobb påverkar hur vi mår är inget nytt. Men visste du att vissa yrken är förknippade med högre risk för otrohet och skilsmässa? ”För den som inte mår bra i sin relation kan jobbet bli som ett smörgåsbord av tillfälliga kickar”, säger relationsexpert Anneli Östling.

Cecilia Hahne Hilgers

Det gäller att välja jobb med omsorg. Ditt yrkesval påverkar nämligen ditt liv - och din relation, i större utsträckning än du kanske tror. Enligt en undersökning från Stockholms universitet finns det risk för att ditt förhållande spricker just beroende på vad du jobbar med.

- Det beror på alltifrån könsbalansen på arbetsplatsen till vilken personlighetstyp som dras till vissa yrken, vilken stress du utsätts för på jobbet och hur många människor, alltså potentiella partners, du träffar, säger Gunnar Andersson vid Stockholms universitet, en av forskarna bakom studien.

Allra bäst för kärleken verkar det vara att jobba som bonde, farmaceut eller bibliotekarie. Här är det lägst risk för skilsmässa, både för kvinnor och män.

- Ett lantbruk är ofta ett familjeföretag. Att göra slut innebär inte bara att avsluta ett äktenskap, utan också en gemensam affärsverksamhet.

Dessutom träffar du av naturliga skäl inte lika många nya människor som om du arbetar på hotell eller restaurang i en större stad, säger Gunnar Andersson.

Att arbeta på just restaurang, hotell eller på ett bemanningsföretag är högriskbranscher, enligt skilsmässostatistiken. En orsak är osäkra arbetsförhållanden med orgelbundna arbetstider. En annan är arbetsmiljön.

- I de här branscherna konfronteras du med många nya människor i lite okonventionella situationer, vilket kan påverka. I restaurangbranschen ingår dessutom ofta alkoholpåverkade personer som en del av arbetsmiljön, säger Gunnar Andersson.

Jobben där vi skiljer oss mest

KVINNOR:

● Hotell- och restaurangbranschen
● Avfall och återbruk
● Bemanningsföretag

MÄN:

● Bemanningsföretag
● Hotell- och restaurangbranschen
● Inom sjöfarten

... och jobben där vi skiljer oss minst:

KVINNOR:

● Lantbrukssektorn
● Gruvarbete
● Apotek

MÄN:

● Lantbrukssektorn
● Bibliotek
● Apotek

Företagskulturen spelar stor roll för hur sociala kollegor är med varandra och vilken möjlighet man har att lära känna och komma närmare sina arbetskamrater eller kunder. Sitter du fullt upptagen framför datorn hela dagen och bara hinner prata med dina kollegor vid kaffemaskinen lär ni naturligtvis inte känna varandra på samma sätt som om ni jobbar i par eller team.

- Har du stort behov av bekräftelse kan naturligtvis företagsfester och kickoffer med alkohol, party och övernattning vara som att bli serverad nya kickar på silverfat, säger relationsexperten Anneli Östling.

Högst skilsmässorisk inom hotell- och restaurangbranschen

Att jobba på en plats där du är omgiven av många kollegor av motsatt kön ökar risken för en framtida skilsmässa. Undersökningen visar att framför allt högutbildade män skiljer sig oftare om de jobbar på en arbetsplats med fler kvinnor än män, medan lågutbildade kvinnor skiljer sig mer om de jobbar på en arbetsplats med  fler män än kvinnor. Högst skilsmässorisk för kvinnor är inom hotell- och restaurangbranschen.

- Att jobba i en miljö där det arbetar fler av motsatt kön gör att det kanske är lättare att känna sig uppskattad. Är man dessutom öppen för att träffa en ny person, eller behöver bekräftelse, så kan yrket erbjuda den möjligheten, säger Anneli Östling.

LÄS ÄVEN: Går det att förlåta otrohet? Psykologen svarar 

Att plötsligt få upp ögonen för en kollega är inget ovanligt. Vi spenderar större delen av vår vakna tid på jobbet, och ofta träffar vi våra kollegor mer än vår partner. Det gör att vi lär känna varandra över en längre tid och får se både varandras positiva och negativa sidor. En jobbdag blir nästan som en maratondejt. Men att veta när pirret i magen är en flört eller om det handlar om djupare känslor är inte alltid lätt. Dessutom kan en kortare relation som blossar upp på jobbet och sedan tar slut vara jobbig, eftersom ni trots den avslutade kärlekshistorien måste fortsätta att ses varje dag.

- Det kan vara mycket smickrande att känna blickar och få ett leende när man möts. Men en kort förälskelse på jobbet behöver inte betyda mer än just vad det är.

Det är först när du börjar känna dig besvärad över att komma hem till din partner och bara längtar till jobbet som du bör rannsaka dig själv och vad du egentligen är ute efter.

- En person med dålig självdisciplin kanske väljer att ge efter för otrohet i det här läget, medan andra ser det som en signal att gå hem och ta ansvar för sin relation och trygghetssäkra förhållandet till partnern som man älskar, säger Anneli Östling.

Förutsättningarna för att vara otrogen varierar med olika yrken, men naturligtvis är det långt ifrån alla som skiljer sig - eller är otrogna för att de har möjlighet att vara det.

- Är du trygg i dig själv och tar ansvar för de val du gör i livet, som valet av partner, arbetsplats, vänner och annat, är sannolikheten mindre för att välja att vara otrogen, säger Anneli Östling. 

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit 

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?