Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pernilla Wahlgren – Glad och tacksam (över livet, familjen och karriären)

Hon är navet i familjen Wahlgren och spelar huvudrollen i tv-serien om sitt eget liv. Men vem är fyrbarnsmamman Pernilla när kamerorna släckts? amelia hälsade på i Wahlgrens värld och pratade med henne om shoppingmissbruket, dottern Biancas ätstörningar och varför hon varit alldeles för snäll mot sina män ...

PERNILLA WAHLGREN

Ålder: 50. Familj: Barnen Oliver, 28, Bianca, 23, Benjamin, 20 (med Emilio Ingrosso) och Theo, 11 (vars pappa heter Joachim). Bor: På Lidingö. Gör: Är artist och entreprenör. Driver bloggen Pernillas värld. Aktuell: Med Wahlgrens värld i Kanal 5, podden Wahlgren och Wistam (med Sofia Wistam), egna jublieumsshowen Kort, glad och tacksam och sin nya klädkollektion.

Den gröna Lidingövillan, känd från vinjetten till Wahlgrens värld, badar i solsken och Kottlasjön glittrar. Stylisten Kina öppnar dörren, fotografen 

Carlos sätter upp stativ och tv-teamet på tre personer hänger på nedervåningen, där Pernilla Wahlgren blir sminkad av sin före detta svägerska Jessica, numera en av hennes bästa kompisar.

Pernilla glittrar inte än, hon ser ganska vanlig ut i sin mysdress. Hon bjuder på kaffe och småpratar medan Jessica lockar hennes hår.

Foto: info@carlosnorlen.com
Det tog mig många år, men nu har jag släppt den polerade fasaden

Det ringer i mobilen.

– Yo bro, svarar Pernilla.

– Det är Linus, förklarar Jessica. Filmaren Johannes riktar blixtsnabbt en kamera mot henne och ljudteknikern Martin dippar ner en mikrofon. Varken Jessica eller Pernilla bryr sig det minsta.

– Vi är här tre dagar i veckan och ibland även på kvällarna. Vi hänger med när Pernilla gör saker, alltifrån åker till återvinningen till går på galor, planerar husköp och åker semestrar, förklarar inslagsproducenten Maja.

– De har blivit som en del av familjen. Sofia Wistam, som jag gör podden med, fattar inte hur jag orkar, men jag tänker att det ska bli bra tv och då måste jag ju bjuda på mig själv, säger Pernilla.

På övervåningen väller vårljuset in genom de stora fönstren. Vardagsrummet går i rosa, grått, vitt och guld och på väggen hänger en tavla av konstnären Madeleine Santiago Elofsson som numera - sedan Pernilla köpte en tavla av henne och visade upp den på sin blogg - kan leva på sitt konstnärskap. På matbordet står en jättelik blombukett med ett tackkort från henne. Bredvid står en generös frukost uppdukad.

– Pernilla är en sådan feeder. Hon köper jämt fika och godis och bullar upp, hon vill att alla ska äta hela tiden, säger Kina, som är Charlotte Perrellis lillasyster och känner Pernilla sedan tiden när Pernilla och Charlotte var gifta med varsin Ingrosso-brorsa (hänger du med?).

Sekunden efter gör Pernilla entré och nu strålar hon som den stjärna hon är. Med den skillnaden att hon går rakt ut i köket, där hon tar itu med disken.

- Jag ska bara städa upp lite här och raka benen, jag kommer strax. Plåtningen är igång. Pernilla sitter i soffan, Jessica står redo att snabblacka naglarna, Kina rusar fram och slätar ut ett veck i klänningen, Carlos flyttar på tavlan. Pernilla ler brett mot kameran och ser fullständigt naturlig ut. Klick, klick, klick.

Mellan klädbytena styr Pernilla via mobilen upp Theos skoldisco samma kväll - "jag ska stå där och poppa popcorn" - och försöker boka en resa till sitt nya hus i Marbella för sig själv, Jessica och Theo. Filmteamet ska också med.

– Jag är galet kär i mitt spanska hus, det är ett nytt kapitel i livet att kunna samla familjen där. Jag ser verkligen fram emot att få inreda det och bo in mig.

LÄS OCKSÅ: Sugen på att prova sexleksaker? Här är 8 heta förslag som du redan har hemma

Och så kanske du får vara lite mer anonym där?

– Nja, jag tog en promenad i bergen och sjöng "Piccadilly Circus" med en löjlig, tillgjord röst bara för att vara rolig. Det var mitt i ingenstans. Dagen efter skrev någon till mig på Instagram: "Var det dig jag hörde sjunga?" och då insåg jag hur extremt igenkänd jag är.

Pernilla har stått på scenen sedan barnsben men fick sitt stora genombrott som 17-åring, i Melodifestivalen.

– Då var jag inte redo. Jag tyckte att det var läskigt när folk kom fram. I dag blir jag bara glad. Nu skriker både unga tjejer och tanter efter mig på stan och vill ta selfies, det är en sådan kärleksboost varenda dag. Jag var tveksam till att göra Wahlgrens värld i början, för vi har så rörigt hemma. Men folk omfamnar oss för att vi visar det.

Du har visat en annan sida av dig själv på sistone.

– Det tog mig många år, men nu har jag släppt den polerade fasaden. Det började med podden, där jag pratar om allt möjligt och bara är mig själv. Vilken befrielse att prata utan manus! Jag hade aldrig gjort det förr. Och det blev enormt uppskattat, vilket gjorde att jag vågade satsa på Wahlgrens värld.

Plåtningen är klar och vi pratar vidare medan Jessica dubbelkollar att Pernillas hund, chihuahuan Dino, verkligen har ett pass inför semestern.

Pernilla får sms oavbrutet. Hon lägger mobilen uppochned men står bara ut i en minut och vänder tillbaka den igen.

Foto: Magnus Ragnvid / Kanal 5 / www.ragnvid.com

Det här med tv-teamet, går det att dejta när de är med ...?

– Nej, men jag är ändå inte sugen på att dejta nu. Det är en sådan onaturlig situation! Man sitter där helt stelt och frågar ut varandra, det är bara jobbigt. Drömmen vore att träffa någon på jobbet istället. Men jag behöver ingen man i mitt liv.

Så du längtar inte efter en ny kärlek?

– Det är ju jättehärligt att vara kär. Men jag har gått på några smällar för att jag inte fattade att jag måste sätta ner foten. Jag har alltid varit för snäll i mina förhållanden, det har varit på min egen bekostnad. Det är inte värt det. Jag tänker aldrig mer curla en man.

En stor del av charmen med Wahlgrens värld är att se kemin mellan Pernilla och Bianca. De driver med varandra, tjafsar och kritiserar, men värmen dem emellan går inte att missa.

– En stor utmaning för några år sedan var att Bianca och jag bråkade så otroligt mycket. Hon hade det jobbigt med skilsmässan mellan mig och hennes pappa, det satt i länge och kom upp igen. Hon tog ut mycket av sin ilska på mig eftersom jag hela tiden fanns här. Det var jobbigt och påfrestande och det pågick länge. Hon gick här och mådde dåligt med en tjatande morsa efter sig. Vi nötte på varandra.

När vände det?

– När hon träffade sin kille Philippe och var med i Let's dance. Då fick hon något vettigt att göra, hon fick självförtroende. Hon är väldigt musikalisk men har aldrig velat uppträda, som Benjamin. Så hon hamnade lite i skuggan av honom under uppväxten. Men vi hittade tillbaka till varandra innan hon flyttade hemifrån, vilket känns bra.

Bianca har periodvis haft ätstörningar. Hur har det påverkat dig som mamma?

– Hon höll det först hemligt för mig, så det tog ett tag innan jag upptäckte det. Då blev jag förstås väldigt orolig och ville hjälpa henne, utan att reagera så starkt att hon skulle sluta sig igen.

– Vi pratar mycket om vad det gör med kroppen. Det är jätteviktigt för mig att hon kan vara öppen med hur hon mår. Att hon berättar om hon får ett återfall, så att jag kan finnas där och stötta henne så att hon tar sig ur det.

– Idag är vi supertajta, hon och jag. Vi har samma sjuka humor, vi behöver bara titta på varandra så vet vi exakt vad den andra tänker.

Foto: info@carlosnorlen.com

Vissa tv-tittare tycker att du skämmer bort barnen.

– Jag vet, men det gör jag inte! Jo, förresten, det gör jag ... Jag bäddar Benjamins säng fast han är 20. Och visst, de har fått en del saker som kanske inte alla har. Men de är inte bortskämda personer.

Pernilla tänker efter lite och skrattar till.

LÄS OCKSÅ: Hannah Graaf Karyd: "Jag är en trasig själ som haft mycket kaos omkring mig"

– Fast det är ju lite Kardashian över Bianca, hon gillar lyxiga grejer. Men nu försörjer hon sig själv och har råd att köpa sina egna väskor.

Du är också känd för att ha en stor garderob. Shoppar du fortfarande lika mycket?

– Nej, jag har tröttnat. Förr var jag en riktig shopaholic. Det fyllde ett hål i mitt liv, det var en tröst när jag mådde dåligt. Så fort jag hade en ledig eftermiddag gick jag på NK. Det bästa jag visste var att stänga in mig i provhytten med massor av kläder. Men till sist gjorde shoppingkassarna att jag mådde sämre istället. Nu har jag inget behov av att shoppa på det sättet.

Hur hanterar du stressen i vardagen?

– Jag stressar mig inte genom livet, då kommer jag hellre lite sent. Men jag är fokuserad och effektiv när jag väl är på plats.

Har du några andra knep för att må bra?

– Nej! Jag har alltid ätit gott och inte tränat. Då smyger sig kilona på. Mina barn lagar dessutom fantastisk mat. Benjamin kan komma hem mitt i natten och göra världens godaste pasta. Såklart man äter då.

Du verkar så glad nu jämfört med för några år sedan, efter den tuffa separationen från Theos pappa. Hur ser relationen mellan er ut idag?

– Jag träffar Theo otroligt mycket nu och har landat i att vi har gemensam vårdnad, vilket jag tidigare tyckte var väldigt jobbigt. Men det gör inte ont längre. Bitarna har fallit på plats och jag har numera en bra relation med båda mina ex-män. Det gör livet enklare.

Du gjorde scendebut i Theos ålder. Hur ser du på det i dag?

– Jag tittar på honom och tänker: "Shit, han är ju liten!" Jag spelade huvudrollen i Annie i samma ålder.

Efter 40 år i rampljuset firar Pernilla med en egen show. Kort, glad och tacksam.

Har du uppmuntrat barnen till att stå på scenen?

– Alla har sin egen drivkraft. Oliver håller på med både mat och musik. Bianca har hittat sin grej som influencer och tv-profil och Benjamin har följt i mina spår. Han har jobbat sedan han var åtta och lärde sig läsa genom att dubba tecknad film när han var sex år.

– Han kände sig dum i skolan och jag hoppade också av skolan tidigt, men idag skäms jag inte över att vara dåligt allmänbildad. Oliver blir galen på att jag inte kommer ihåg saker som när andra världskriget började. Men jag kan lära mig komplicerade, långa sångtexter på några minuter. Det kan Benjamin också. Det vi är intresserade av går in i huvudet och stannar där.

Tror du att Theo vill bli artist en dag?

– Nej, han är bara intresserad av fotboll och kompisar. Han kanske blir familjen Wahlgrens första sportstjärna!

Hur ska ni fira mors dag?

– Barnen brukar skriva gulliga saker på Instagram, men förra året sågs vi inte den dagen. Så då låg jag hemma i fosterställning och grät hela dagen, säger Pernilla och fejkgråter övertygande i ett par sekunder innan hon brister ut i gapskratt.

– Det är inte så stor grej i vår familj, vi ses så ofta ändå. Men en stor middag skulle inte vara fel. Med barnen och brorsorna, hela stora familjen, alla samlade. Då trivs jag.

Foto: info@carlosnorlen.com

 

Råden jag borde ha gett mig själv när jag var...

20 år: "Curla inte så mycket för män! Våga sätta ner foten, annars blir du trampad på." Jag önskar att jag hade förstått det tidigare."

30 år: "Du kan ha ett bra liv med dina barn, du behöver inte leva i kärnfamilj." Då var jag nyseparerad från Emilio och kunde inte förstå hur jag någonsin skulle kunna bli lycklig utan en man."

40 år: "Härda ut, det blir bättre sedan!" Vid 40 hade jag ett brustet hjärta, för Theos pappa hade lämnat mig. Jag mådde verkligen inte bra, men till slut vände det."

Av: Åsa Brolin Foto: Carlos Norlén Hår&Makeup: Jessica Wahlgren Styling: Kina Björck

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: "Jag har högst två procents chans att bli gravid"