Paulina Bengtsson såldes av sin egen pojkvän.
Paulina Bengtsson såldes av sin egen pojkvän. Foto: Karin Herou

Paulina såldes av sin pojkvän – tvingades ha sex med flera

För Paulina Bengtsson blev kärlekssagan snabbt en mardröm. Hennes pojkvän blev hennes hallick. – Han bröt ner mig som människa och sålde min kropp.

Paulina Bengtsson var 22 år gammal när hon träffade Jim första gången. Hon var en glad och trygg tjej med många vänner och kom från en stabil familj. Hon läste upp betyg på Komvux och siktade på en framtid som socionom. Paulina ville ha familj och hus och längtade efter att bli vuxen på riktigt. 

När hon träffade Jim öppnade sig en ny värld till en början. De möttes på en dejtingsajt. Han var lite äldre, världsvan och ryggade inte tillbaka när hon berättade om drömmen att bli en ung mamma. 

- När vi messade och pratade i telefon kändes han som en riktig gentleman, säger Paulina.

Efter att ha chattat en tid bestämde de sig för att träffas. På deras första dejt hämtade Jim hämtade upp henne i en gul BMW. 

Vågade inte anmäla

- Allt kändes perfekt. Han var snygg och trevlig. Men på en sekund vände allt. Jag minns hur min blick föll på hans jacka och där såg jag en kniv sticka upp. 

Varningsklockorna började ringa men bilen var redan ute på motorvägen. 

Han sa: ”Med min bakgrund hade jag aldrig kunnat träffa någon som du. Halva min släkt är kriminell.”

- Han började bryta ner mig från första stund. Han varvade komplimanger med sjuka kommentarer om den undre världen. Det var som att vara fast i en film där jag inte passade in. 

Efter en stund stannade bilen. De skulle hälsa på en kompis till honom. Väl inne i lägenheten låste Jim dörren och hans tonfall förändrades. Han beordrade Paulina att ta av sig kläderna. 

Paulina tänkte på kniven, den låsta dörren. Hon såg ingen annan utväg än att göra som han sa. 

- Jag nickade och stängde av. 

Paulina har gått vidare efter övergreppen. Nu har hon skrivit en bok om sina erfarenheter. Foto: EVA LINDBLAD, pressbild bokförlaget

På engelska kallas reaktionen ”frozen fright” och beskrivs som en evolutionär överlevnadsmekanism för djur som attackeras av rovdjur. Rädslan paralyserar och enligt en studie från Södersjukhuset i Stockholm drabbas sju av tio kvinnor av ett tillstånd av orörlighet under sexuella övergrepp. Det var just vad som hände Paulina. Hon var där, men ändå inte, när de båda männen hade sex med henne. 

Efteråt fick Jim en bunt med pengar. Han sålde henne - hon kunde knappt tro vad hon såg. Allt hade alltså varit planerat in i minsta detalj. 

- Den Paulina jag kände och var började försvinna redan där, min styrka gled iväg. 

Hon skämdes och vågade inte berätta för någon.  

Utan att fråga vad hon ville körde han hem till henne och han förändrades återigen. Han tappade upp ett bad, fixade mat och hon såg glimtar av gentlemannen hon trott att han var. 

Men redan nästa dag när hon skulle gå till skolan var den hårda rösten tillbaka. 

- Jag fick inte gå dit eftersom han trodde att jag skulle ligga med andra killar. För sådant gör horor. 

Han var hotfull, visade sin kniv och sa att han skulle mörda henne och hennes familj om hon berättade för någon. 

- Jag vågade helt enkelt inte anmäla honom. Jag var livrädd. 

Hennes vardag begränsades allt mer och det gick snabbt. Han sa att det stod bilar utanför som bevakade lägenheten. Hon trodde honom och drog ner persiennerna. Hon fick bara prata med sina föräldrar och vänner när han var med, vilket gjorde det omöjligt att berätta sanningen. 

- Mina nära trodde att jag var nykär och att jag drog mig undan av den anledningen. Jag ljög om att Jim ordnade överraskningar, att han tog med mig på spa och utflykter. Det var ett skådespel. 

Verkligheten var en helt annan. 

Pojkvännen blev hennes hallick

Jim blev hennes hallick och hon slutade räkna männen hon träffade. Det var vanliga män, familjefäder med foton på barnen i bokhyllan. Gubbar som hade kunnat vara hennes morfar. Killar i hennes egen ålder.

Paulina ser ner i bordet på kaféet där vi träffas. Trots att det gått nästan 20 år sitter minnena som ristade i sten inuti henne. 

- Allt gick så snabbt, jag var helt förvirrad. Mitt vett försvann och hans tankar tog över. Jag vågade inget annat än att göra som han sa och jag var övertygad om att han skulle döda mig om jag sa emot. 

Paulinas valmöjligheter krympte och för varje dag som gick växte rädslan. 

Allt ställdes på sin spets en regnig dag i Göteborg. Paulinas helvete hade pågått i nästan fyra månader. Hon och Jim checkade in på ett hotell i Mölndal och hon visste som vanligt inte vad som väntade. 

- Jag var som en disktrasa som bara följde med. 

Sju män våldtog henne samtidigt den kvällen. Efter två timmar var de klara och kvar i sängen låg en spillra av människa. Sperma, spott och tårar hade fläckat lakanen. 

Inuti henne började en tanke gro. En lösning på mardrömmen. 

- Det fanns ingen annan utväg än att ta mitt liv. Jag var fullständigt nedbruten som människa. 

Testet visade att hon var gravid

Paulina åt inte p-piller och det var sällan männen använde kondom. I december kom inte mensen som väntat och ett test visade att hon var gravid. 

- Det hände något i mig när jag förstod att jag var med barn. Det gav mig en styrka. Det handlade inte bara om mig längre. Jag ville leva, för barnets skull. 

Var det helt självklart att behålla barnet?

- Ja, säger Paulina och ser ut genom fönstret. Det gav mig en livskraft och blev en väg ut ur helvetet. 

Jim hade sakta gett henne mer utrymme, fast förvissad om att hon inte skulle våga fly. Nu fick hon ibland gå och handla själv, till exempel. 

Barnet som växte i min mage fick mig att våga trotsa honom

- Plötsligt sa han att han skulle fixa en grej och tog jackan och gick. Han hade hotat med att jag var bevakad men barnet som växte i min mage fick mig att våga trotsa honom. Jag kände mig tvungen för att skydda barnet. 

Med darrande fingrar ringde hon sin vän Martin. Han kom och Paulina vågade för första gången berätta vad hon varit med om. Han stöttade henne fullt ut och lät henne bo i sin lägenhet. 

Jim fortsatte höra av sig men barnet gav henne styrka att stå emot. Hon var trygg hos Martin. 

- Jag ville behålla barnet och tänkte tidigt att det var en dotter. Jag kände att det var mitt barn, bara mitt, och hon var värd att kämpa för. Min dotter räddade mitt liv genom att bli till och vårt band är oerhört starkt än i dag. 

- Jag har varit ärlig mot henne hela tiden och berättat lite i taget. Hon vet hur hon blev till men också hur mycket jag älskar henne. Det värsta i mitt liv ledde på något sätt till det bästa. För mig har hon aldrig varit resultatet av ett övergrepp, för mig är hon bara ren kärlek. 

Ett faderskapstest visade att Jim var pappan men Paulina gavs ensam vårdnad.  

Jag sov med en kniv bredvid sängen

Det tog flera år innan Paulina vågade prata om sina upplevelser och skamkänslor hindrade henne från att berätta för sina föräldrar. På nätterna drömde hon mardrömmar och länge kunde hon inte ta en promenad utan att se sig över axeln i tron att hon var förföljd. 

- Jag var nybliven förälder och befann mig mitt i ett trauma. Jag sov med en kniv bredvid sängen, ständigt beredd på att fajtas. 

Till slut vågade hon anmäla och 2005 dömdes Jim till 14 års fängelse. 

Paulinas historia skulle kunna ha slutat i mörker och ensamhet, men på något sätt tog hon sig upp.

Hon träffade en ny man som lärde henne att våga älska igen och att återigen njuta av sex. 

- Han var trygg och lyhörd, precis vad jag behövde för att läka. Det tog tid att bli hel, men han hjälpte mig. 

Tillsammans fick de en dotter. I dag har de separerat men har fortfarande en fin och trygg relation. 

Paulina Bengtsson lyckades lämna sitt förflutna. ”Hästarna är min terapi”, säger hon. Foto: Privat

Nu bor Paulina i ett stort hus på landet. Hon har hästar, kaniner och katter och bakom huset breder skogen ut sig. Här kan hon andas och koppla av. 

- Hästarna är min terapi och så fort jag kommer in i stallet känner jag ett lugn. 

För att hjälpa andra startade hon år 2008 Novahuset, som stöttar personer som utsatts för övergrepp. Hon föreläser ofta om sin historia. 

Han bröt ner mig men jag tog mig upp

- Kan min historia hjälpa någon är det värt allt. Vem som helst kan bli utsatt för sexuella övergrepp, det ser jag dagligen i mitt arbete.

Paulina har fått professionell hjälp och i dag mår hon bra. 

- Jag tror att alla har en styrka inom sig och att vi är starkare än vi tror. 

Hon tittar återigen ut genom fönstret. 

- Att jag lever och dessutom lyckades göra något bra av mitt mörker ser jag som den bästa hämnden. Han bröt ner mig, men jag tog mig upp. 

LÄS OCKSÅ! Merly Åsbogård, 35: Jag överlevde 16 år som prostituerad 

LÄS OCKSÅ: Våldet i corona-tider ”Mitt hem blev ett fängelse”

Aktuellt just nu