Foto: Istock

”Min partner vägrar äta nyttigt, vad ska jag göra?” – experten ger råd

Signaturen Anonym vill leva nyttigt och äta hälsosamt men hens partner sätter käppar i hjulet. amelias expert ger råd och tips!

Fråga: Hur ska man fixa en hälsoförändring när man är en del av ett förhållande där den ena drar åt ett helt annat håll? När jag är på jobbet så är jag full av energi. Men sedan kommer jag hem till verkligheten, med en man som på sin höjd orkar laga något halvfabrikat. Jag vill så gärna ge hela familjen ett nyttigare liv. Hur ska jag lyckas leva ett bättre liv med dessa förutsättningar? /Anonym

 

LÄS MER: Sluta hitta ursäkter! Så får du träningen att bli av, en gång för alla

 

Dags att kompromissa

Svar: Du har blivit engagerad i ett projekt, och nu vill du få köra igång. Eftersom du känner att det handlar om något som är viktigt så tycker du att det är du som ”har rätt”. När du med dina goda intentioner sätter igång med ditt projekt så upplever du att du blir motarbetad, och då blir du såklart besviken.

Jag tänker att det som händer när du försöker få din partner till en livsstilsförändring är ungefär samma sak som när en förälder påminner sin tonåring om läxor. Reaktionen när man försöker påverka någon blir oftast ”jag vill inte”.

Ofta fungerar det bra att lägga problemet på bordet genom att säga: ”Hur ska vi göra för att båda ska bli nöjda?”

Jag funderar lite över er relation mer generellt. Kommunicerar ni fortfarande med varandra? Om du visar dig intresserad av hur din partner tänker så ökar chansen att han faktiskt även funderar och lyssnar till dig. Ofta fungerar det bra att lägga problemet på bordet genom att säga: ”Hur ska vi göra för att båda ska bli nöjda?” Kanske leder samtalet till att du behöver lätta på gasen i den gemensamma familjerenoveringen.

Självklart ska du inte ge upp dina egna goda intentioner, du kan träna och äta på ett sätt som är i linje med dina värderingar. Jag förstår att du gärna vill att barnen ska få ta del av en hälsosam livsstil, och att det gör att det är svårare för dig att kompromissa på det här området.

 

Anna Carin Magnusson, leg. psykolog och parterapeut, har en passion för beteendeförändring med acceptans som strategi. Hon svarar på frågor om psykologi. 

Har du frågor om psykologi? Mejla till coacherna@amelia.se!

LÄS OCKSÅ: Går det att bli sockerfri på 3 veckor? amelias hälsoredaktör testar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!