Marias sambo Christoffer led av ett porrberoende.
Marias sambo Christoffer led av ett porrberoende. Foto: Theresia Kölin

Marias sambo var porrberoende: ”Han stängde in sig och porrsurfade”

Sju av tio svenska män ser på porr regelbundet. Maria Nettelbladts sambo Christoffer var en av dem. Hans tittande blev tvångsmässigt, vilket ledde till ett porrberoende där all ledig tid gick till att leta nya klipp på nätet. ”Jag hade anat, men det var svårt att ta upp ämnet”, säger Maria.

PORRBEROENDE. Det klickade direkt när Maria och Christoffer träffades på en dejtingsida för fem år sedan. Hon tyckte att han var snäll och de delade många uppfattningar om världen. Han föll för att hon var glad, öppen och omtänksam. Och förhållandet blev snabbt seriöst. Ett halvår efter första träffen väntade de barn tillsammans. Men mitt i allt det nykära och fantastiska så kände Maria att det var något som skavde.

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp – min man gick till prostituerade!”

– Christoffer isolerade sig ofta framför datorn, och det var ett väldigt fokus på att få vara ensam med mobiltelefonen. Hans humör kunde svänga kraftigt och ibland åkte han tidigare till jobbet utan anledning. 

Långa bad med låst dörr, ett ständigt smusslande med mobilen och mer tid framför datorn än med sin nya sambo och hennes två små barn. Tanken att Christoffer kanske var otrogen slog Maria. Samtidigt stämde det inte med hur kärleksfull han var mot henne och vad de kände för varandra. 

Jag kunde se tecken på att det var någonting som inte stämde men inte riktigt sätta fingret på vad

– Jag kunde se tecken på att det var någonting som inte stämde men inte riktigt sätta fingret på vad, konstaterar hon. 

Till slut förstod Maria att Christoffer antagligen tittade på porr, men hon visste fortfarande inte i vilken utsträckning det handlade om.

– Jag är feministiskt lagd och gillar inte hur kvinnor behandlas i de här filmerna. Det var nog mest det som oroade mig, vad Christoffer hade för syn på kvinnor. Jag visste ju inte att han hade ett beroende, utan tänkte att porrtittandet var ett val han gjorde. 

Men för Christoffer kändes timmarna framför datorn inte som ett val. Han beskriver porrsurfandet som en tvångsmässig jakt på dopa­min för att döva och dämpa sin ångest. Suget efter nya kickar var konstant, och varje liten stund av fritiden gick åt till att leta nya porrklipp på nätet. 

Jag insåg ganska snart att porren var en fiende till det som vi försökte bygga upp tillsammans

– Jag tittade väldigt mycket och väldigt ofta, flera gånger om dagen. Men att räkna antal timmar är egentligen ointressant, det handlar mer om varför man gör det. Är det för att få sexuell njutning eller ett sätt att fly känslor som stress, sorg och ensamhet? säger Christoffer.  

Han berättar att han tidigt exponerades för porr som barn. Tittandet blev senare ett sätt att hantera jobbiga känslor och situationer i vardagen. Som ”en konstant närvarande snuttefilt” beskriver han porren. Och efteråt sköljde skammen och skuldkänslorna över honom.

– När jag träffade Maria var det all lycka och eufori i världen. Jag kände att hon var min livspartner, på riktigt, och att vi kunde dela allt. Men gans­­ka snart insåg jag att porren var en fiende till det som vi försökte bygga upp tillsammans, säger Christoffer. 

Relationen har vuxit genom den tuffa resa som Christoffer och Maria gjort tillsammans. Foto: Theresia Kölin

Han lovade sig själv att sluta. Men efter ett första uppehåll på några veckor trillade han dit igen. Det blev som en ond cirkel. Porren fanns alltid tillgänglig i mobilen, och så fort Christoffer hamnade i situationer som utlöste stress eller oro kunde han inte stå emot de gamla vanorna. När familjen skulle fira sin första jul tillsammans sprack bubblan. Marias dotter lånade Christoffers mobil för att titta på Youtube-­klipp när en typ av reklam dök upp som avslöjade att han hade surfat på porrsidor. 

– Jag blev arg, ledsen och besviken och hade svårt att få fram orden. Jag hade ju anat, men inte velat ta upp ämnet. Det kändes så himla jobbigt. Jag ville nog inte riktigt ha svaren på mina frågor, eftersom det skulle betyda att jag var otillräcklig, och det ville jag inte höra, säger Maria. 

Det som kändes svårast var egentligen inte porren i sig, utan effekterna av den. Hur den påverkade deras relation. 

– Det var svårt att ha intimitet när det här stod emellan och det var svårt att berätta hur jag kände fullt ut. Det var som om det här var en annan del av Christoffer som jag inte visste någonting om och inte riktigt kunde lita på, berättar Maria.

Nu har Christoffer fri från porr och sitt porrmissbruk i fyra år och hjälper andra missbrukare. Foto: Theresia Kölin

Efter att ha pratat ut lovade Christoffer att han skulle sluta porrsurfa. Och det gjorde han också. Men snart kom abstinensen. Hjärnan ville ha sin dopaminkick, men fick den inte. Det resulterade i att Christoffer inte kunde sova som vanligt längre. Och han blev irriterad, nervös och stressad. 

– På morgonen kändes det som om jag redan hade druckit en hel kanna kaffe, det var en seriekrock av känslor som bara ville ut. Jag hade en oro och ett sug i kroppen efter att få återställa kaoset inombords, och bara ett sätt att göra det. 

Efter månader av ultimatum, bakslag, nya försök och återfall bestämde sig Christoffer och Maria för att söka professionell hjälp. Genom gruppterapi och privatcoachning kom han till slut över tröskeln. Idag har Christoffer varit fri från sitt porrberoende i fyra år. Behovet av att använda porr som en genväg till att må bra är borta. 

– Nu har jag hälsosamma rutiner och verktyg för att hantera min stress och ångest, säger han.

Och förutom att deras relation har vuxit och blivit ännu mer intim på alla plan tycker Maria att det är skönt att kunna gå på stan tillsammans utan att Christoffers blick ”flackar på alla tjejer han ser”, vilket den ofta gjorde innan han lyckades bli fri från sitt missbruk.

– Tidigare var det som om hans hjärna var programmerad att objektifiera alla runtomkring, vilket för mig som flickvän var extremt irriterande.

LÄS OCKSÅ: Erika 41: ”Jag är feminist och jobbar med porr”

Sedan ett halvår tillbaka driver de ett företag ihop där Christoffer arbetar som beroendecoach för att hjälpa andra som fastnat i porrmissbruk. Han hoppas att fler ska våga prata om ämnet och få upp ögonen för att beroende kan förekomma i alla möjliga former, inte bara spel, alkohol, sex och droger som man ofta tänker på, utan även porr. 

– Maria och jag har alltid varit väldigt öppna med att det här är vår resa. Och trots det svåra vi gått igenom är den nyfunna grunden vi står på nu väldigt stabil. Kanske ännu mer än den vi höll på att bygga innan.

LÄS OCKSÅ: Russell Brand: ”Jag gick från sexmissbrukare till familjefar”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!