Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Omaka par! Marielle är introvert – Christopher är extrovert

Christopher är extrovert och supersocial. Marielle är mer eftertänksam, lugn – och introvert. För amelia berättar de om sin relation och hur de kan lära av varandras olikheter.

De bor under samma tak, men där tar likheterna slut. Medan 

Christopher är supersocial och älskar att stå i centrum så är Marielle  eftertänksam och lugn. Hon har vänner som står henne nära. Christopher har en stor bekantskapskrets och är ständigt aktiv, med hobbies som tar mycket tid. Bland annat ägnar han flera kvällar i veckan åt bowling. Marielle har ingen särskild hobby och tillbringar mycket tid hemma med sina studier.

MARIELLE OCH CHRISTOPHER

Ålder: Marielle är 31 och Christopher 36.

Bor: I Aspudden, Stockholm.

Gör: Marielle pluggar strategiskt inköp och upphandling och har just nu praktik. Christopher skriver roman, jobbar med e-handel och inom restaurangbranschen.

– Jag gillar människor som tvärtemot mig själv tänker efter innan de säger något, och som säger betydelsefulla saker och inte bara pladdrar på. Den sidan hos Marielle är väldigt viktig för mig, och det var nog en av anledningarna till varför jag blev kär i henne, säger Christopher.

Och Marielle drogs till Christophers utåtriktade, orädda personlighet. I början av deras relation ordnades en turnering i bowlinghallen, där Christopher höll ett spontantal inför ett hundratal personer. Efteråt frågade Marielle: ”Hur vågade du?”

– Men för mig hade det snarare varit jobbigare att inte göra det, säger Christopher.

Båda är överens om att de inte skulle vilja vara tillsammans med någon som var mer som de själva – deras skilda personlighetstyper var avgörande för att de skulle falla för varandra. Men ibland kan Christopher bli stressad och fylla i Marielles ord istället för att vänta och låta henne prata klart.

– Det var faktiskt en av de första sakerna med dig, som jag tänkte på när vi träffades. Du var väldigt pratglad, det fick inte bli en tyst minut, säger Marielle.

– Det kan ju vara skönt att ha det lite tyst ibland… Men det har vi nu, vi har hittat en balans, fortsätter hon.

Marielle och Christopher träffades för ett och ett halvt år sedan, via en dejtingsajt. De blev blixtförälskade, och idag bor de ihop i en lägenhet i Aspudden utanför Stockholm.

Det kanske låter klyschigt, men jag tror att vi kompletterar varandra rätt bra tack vare att vi är så olika

Många som bor ihop gör det mesta tillsammans, men så är det inte för det här paret. Marielle föredrar en betydligt lugnare tillvaro och är oftast hemma. Just nu pluggar hon strategiskt inköp och upphandling och studierna tar en hel del tid.

– Jag behöver lugn och ro, och jag trivs väldigt bra med det, så det är inte så att jag sitter hemma och väntar på Christopher, säger hon.

Marielle och Christopher har olika nöjen – men trivs med det. Foto: Theresia Kölin

Kommunikation är nyckeln i förhållandet

Christopher skriver en roman, vilket han gärna gör på ett kafé. Han gillar att gå ut och träffa kompisar efter bowlingen och reser ofta bort på turneringar. Dessutom jobbar han på restaurang och i en bar.

– Det kanske låter klyschigt, men jag tror att vi kompletterar varandra rätt bra tack vare att vi är så olika. Och att vi inte umgås jämt är ju också positivt för relationen för det mesta. Det är verkligen kvalitetstid när man ses, säger Marielle.

Kommunikation är nyckeln till att få det att funka, och idag är de proffs på att vara tydliga med sina behov och känslor.

– När man lever så olika liv som vi gör så måste man prata hela tiden, om allt, för att man ska förstå varandra. Om man istället är två väldigt lika individer i en relation så kan det nog leda till att man utgår ifrån att man förstår varandra, utan att kommunicera ordentligt, säger Christopher.

Marielle tycker om att gå ut och äta bara de två, eller att ha en filmkväll hemma. De försöker tillgodose varandras behov. Christopher genom att boka in mysiga restaurang­ och hemmakvällar och Marielle genom att acceptera Christophers behov av att tillbringa mycket tid utanför hemmet.

De kompromissar, men en dealbreaker för dem båda hade varit att försöka förändra sig själva och sitt liv för att passa ihop. Den frihetsorienterade synen på kärlek är en grundvärdering som de delar.

Att låta varandra leva sitt eget liv är viktigt, menar Marielle och Christopher. Foto: Theresia Kölin

– Det är viktigt att man får göra det man vill. Man ska få leva sitt liv som man önskar, så långt det är möjligt, utan att bli stoppad, säger Marielle.

– Svartsjuka och kontrollbehov är sidor hos en partner som vore otänkbara för mig. Då är det tack och hej, omedelbart. Jag är jag och ingen kan ändra på mig, fortsätter hon.

– Vi fortsätter våra liv som vi vill, men anpassar oss i den grad som vi känner är rimlig för att fortsätta må bra och utvecklas, säger Christopher.

De har även hittat sin gemensamma favoritrutin i vardagen – långa vardagsfrukostar. Över varsin kopp kaffe har de tid att ägna sig åt det som de blivit så bra på, att kommunicera med varandra.

Läs mer: Kristine och Sebastian har olika politiska åsikter – så löser de sitt förhållande

Foto: Theresia Kölin