”Mitt ex var bättre i sängen – och jag råkade säga det”

Under ett bråk sa hon till sin sambo att hennes ex var bättre i sängen, och att hon saknar deras samliv. Sambon tog mycket illa vid sig. 

Nu undrar signaturen ”Mia” om relationen är förstörd. Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, delar med sig av sina råd.

Fråga: ”När jag blir arg på en partner vill jag ibland såra maximalt och då kan jag säga extremt opassande saker. Min sambo är oftast tolerant och har, till skillnad från mig, en lång stubin. 

Jag märker att kommentaren tog hårt, och han har haft svårt att prestera sexuellt.

Det jag sagt när jag varit arg har runnit av honom lätt, fram till för några veckor sedan när vi bråkade om något (om vad har jag glömt). Det slutade med att jag sa att mitt ex var bättre i sängen och att jag saknar att ligga med honom. Det jag sa är sant, men det är också det enda som jag saknar med exet. 

Min sambo bad mig dra åt helvete och körde iväg med bilen, men kom hem igen och jag har bett om ursäkt. Jag sa att det inte fanns någon sanning i det jag sa, att det bara var nåt jag slängde ur mig. Men jag märker att kommentaren tog hårt, och han har haft svårt att prestera sexuellt sedan dess. Är det kört mellan oss? Finns det något jag kan göra?”

/”Mia”

Bengt Ohlsson är författare och relationsexpert, bland annat svarar han på frågor i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Även verbalt våld kan orsaka svåra skador

Du säger att du inte ens minns vad ni bråkade om när du bestämde dig för att såra din partner maximalt. Det är ganska avslöjande. Det tyder på att ämnet för bråket var av underordnad betydelse. Det viktigaste var din ilska, och hur du ville låta den ta sig uttryck. Och där tycks du sakna en hel del spärrar. 

Kanske är det i skydd av dessa strömningar i tiden som du tyckt dig kunna ånga på med dina kränkningar.

Kan det vara så att du njuter av att ”såra maximalt”? För hundra år sen hade ditt beteende betraktats som förryckt. Men i dag ses det som något berömvärt att ha ”nära till sina känslor”, och ingen vill framstå som ”hämmad”. Kanske är det i skydd av dessa strömningar i tiden som du tyckt dig kunna ånga på med dina kränkningar. Den dynamik du beskriver leder tankarna till misshandelsrelationer – man tänder snett, gör något som man senare ångrar, ber om förlåtelse, lovar bot och bättring, men snart är det dags igen. Om du tycker att jämförelsen låter långsökt – fråga då alla som blev mobbade under skoltiden vad som gjorde ondast: smockan i solar plexus eller det infernaliska öknamnet som följde dem i flera år. Även verbalt våld kan orsaka svåra skador. 

Många tycker att det är knäckande att jämföras med sin partners ex överhuvudtaget, om det så handlar om hur man filar naglarna. Men du riktade in dig på det känsligaste som finns. Du frågar om det finns något du kan göra. Den här gången räcker det inte med en ursäkt. Du måste gräva djupare. Och i det arbetet kan du behöva hjälp av någon utomstående.  

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Louise Boije af Gennäs: ”Jag har känt mig starkt attraherad av en annan man”
LÄS MER:
”Min man tjatar om att jag borde duscha oftare”