Din bästa kompis tycks inte begripa det själv – och det här går tyvärr inte att berätta för henne på ett snyggt sätt – men hennes beteende mot dig gagnar inte hennes relation heller.
Din bästa kompis tycks inte begripa det själv – och det här går tyvärr inte att berätta för henne på ett snyggt sätt – men hennes beteende mot dig gagnar inte hennes relation heller. Foto: Shutterstock

”Min vän prioriterar alltid sin pojkvän före mig”

Hur ska man hantera en kompis som inte längre prioriterar en. Som bara vill ses när hennes pojkvän inte kan. Det undrar amelias läsare Ullis. Bengt Ohlson ger råd.

Fråga: Min bästa vän sedan tonåren vill bara ses när hennes kille inte kan. Hon kan tacka nej till att ta en drink med mig, för att sedan ändra sig ­eftersom han gjort egna planer med sitt killgäng. Då duger jag, liksom. Samtidigt är vi gamla vänner och har alltid kul när vi ses. Det är bara så tråkigt att hon alltid skyndar sig hem så fort han ringer, eller avbokar mig om han hellre vill vara hemma en lördag. Ska jag tacka nej nästa gång och säga att jag är upptagen? För nu känner jag mig mest som en nödlösning. /Ullis

Bengt svarar: Din vän förlorar på det – både mot dig och mot sin pojkvän

Om du tackar nej och säger att du är upptagen blir det bara en gest, och gester kan lätt misstolkas. Bättre då att du säger som det är: att det är dålig stil av henne att så tydligt behandla dig som en nödlösning. 

Din bästa kompis tycks inte begripa det själv – och det här går tyvärr inte att berätta för henne på ett snyggt sätt – men hennes beteende mot dig gagnar inte hennes relation heller, även om hon tycks tro det. Hennes kille står inte i längden ut med att ha den här upphöjda positionen i hennes liv. 

Å ena sidan kan du trösta dig med att problemet är övergående – förr eller senare kommer hennes förälskelse att mattas av, och då kommer hon att minnas hur viktig du var för henne. 

Å andra sidan: Om hon tillåts behandla dig illa under lång tid finns risken att er vänskap kommer att lida onödig och i värsta fall irreparabel skada. 

Å tredje sidan: Om din kompis börjar prioritera upp dig bara för att du rutit ifrån finns risken att du ändå misstänker att hon hellre skulle vara hemma med sin kille när ni sitter där med er drink. 

Men den minst krångliga lösningen är nog att försynt påpeka hur du känner.