Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.

”Min tjejkompis man försökte kyssa mig”

Signaturen ”Amanda” har inte vågat berätta för sin tjejkompis om varför deras långvariga vänskap plötsligt tog slut en kväll för några år sedan.

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.

Fråga: Min kompis och jag har känt varandra sen gymnasiet. När hon var nybliven mamma gick jag ut och åt med henne, bebisen och hennes man. Hon åkte hem lite tidigare och hennes man och jag satt kvar och babblade. Vi hade trevligt tills han utbringade en skål ”för allt fantastiskt sex vi kunde ha haft”, vilket jag skämtade bort för att sedan ringa en taxi. När jag skulle gå försökte han kyssa mig. Jag knuffade bort honom men han försökte igen, och sen gick jag bara.

Jag var rädd för att förstöra den nya lilla familjen.

Jag ville inte berätta om vad som hänt för min kompis, de verkade så lyckliga och jag var rädd för att förstöra deras familjeidyll. Jag är också lite osäker på om hon skulle tro mig, eftersom jag en gång i gymnasiet blev ihop med en annan kompis ex, vilket gav mig dåligt rykte under en tid. Så jag har ingenting sagt och tiden har gått, och jag har inte känt mig bekväm med att träffa henne. Vi har textat en del och hon har ställt frågor som ”Vad är grejen, varför hälsar du aldrig på?”. Jag har skyllt på tidsbrist.

Precis efter pandemin hade jag en liten 40-årsmiddag, vilket hon såg på Instagram. Hon blev ledsen och frågade, igen, vad hon gjort för fel – varpå jag, igen, intygade att hon inte gjort något fel och att det bara har varit stressigt. Det här skaver verkligen. Hennes vänskap betydde så mycket, men hon och hennes man är fortfarande gifta. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra.
/”Amanda”

”Trots att det ser mörkt ut har du inget att förlora på att berätta sanningen”, skriver Bengt Ohlsson. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: ”Du tog ett stort ansvar för honom”

Du har tagit på dig ansvaret för något som din kompis man har ställt till med. Och det har du ingen anledning att göra, såvida du inte spelade en aktiv roll i det som hände den där kvällen. Men det låter inte så. Man kan förstås vara efterklok och tycka att det hade varit bättre att markera ett tydligt ogillande när han utbringade sin skål, i stället för att skoja bort det, vilket han med lite vin innanför västen hade kunnat tolka som en uppmuntran. Men även där kanske du tog ett ansvar som du inte hade behövt – nämligen ett ansvar för honom, så att han inte skulle känna sig som den idiot han faktiskt var. 

Dina förutsättningar att bli trodd är inte de bästa.

Du borde berätta sanningen för din kompis. Sen är det upp till henne att avgöra om hon ska tro dig eller inte. Det skulle inte förvåna mig om hennes man väljer att skylla på dig, och säger att du flörtade med honom. Dina förutsättningar att bli trodd är inte de bästa eftersom du väntat så länge med att berätta, vilket kan tolkas som att du har haft dåligt samvete. Dessutom har du redan ljugit friskt för din kompis, skyllt på tidsbrist och livet som kommit emellan, et cetera. Varför skulle hon tro dig nu? Men trots att det ser mörkt ut har du inget att förlora på att berätta sanningen. Ni har ju ändå inget umgänge nu, eller hur?

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Bengt Ohlsson: Jag är övertygad om att jägare njuter av att döda 

LÄS MER: Jens, 51: ”Jag kunde inte sluta onanera”