Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frida anmälde sitt ex och fick rätt. Mannen dömdes till nio månaders fängelse. Han var den första i Sverige att dömas för brottet olaga integritetsintrång efter att ha spridit sexfilmer på Frida på nätet.
Frida anmälde sitt ex och fick rätt. Mannen dömdes till nio månaders fängelse. Han var den första i Sverige att dömas för brottet olaga integritetsintrång efter att ha spridit sexfilmer på Frida på nätet.
Frida anmälde sitt ex och fick rätt. Mannen dömdes till nio månaders fängelse. Han var den första i Sverige att dömas för brottet olaga integritetsintrång efter att ha spridit sexfilmer på Frida på nätet.
Frida anmälde sitt ex och fick rätt. Mannen dömdes till nio månaders fängelse. Han var den första i Sverige att dömas för brottet olaga integritetsintrång efter att ha spridit sexfilmer på Frida på nätet. Foto: KARIN WILDHEIM

”Min sambo spred sexfilmer på mig på nätet”

Fridas ex är den första man i Sverige som dömts för att ha spridit sexfilmer. I hans mobil hittade polisen både nakenbilder och filmer på Frida. ”Han ville att jag skulle ha ögonbindel på mig när vi hade sex, först senare förstod jag varför.”

Tänk att ditt ex – den du är gift med, har fixat frukost åt, sovit bredvid och har barn tillsammans med – förvandlas till någon helt annan efter att du gjort slut. Han börjar kontrollera och trakassera dig på sms. Det går så långt att du en dag får ett meddelande med orden ”Grattis, nu är du offentlig” och en länk till en internationell porrsajt. 

Visst låter det som en mardröm? För Frida är det verklighet. 

– Jag har mått så dåligt av det här, när jag går på stan eller Ica och ser folks blickar tänker jag direkt att ”jaha, så du har sett mig naken”. Jag kände mig blottad och utlämnad … Men nu är det över, och det är jag glad för. 

Ny lag gör det möjligt att fälla 

Frida polisanmälde sitt ex, och mannen dömdes så småningom till nio månaders fängelse för grovt olaga integritetsintrång. Han var den första i Sverige att dömas för brottet, först av tingsrätten, sedan av hovrätten, som dessutom valde att höja skadeståndet till 67 200 kronor. Brottet olaga integritetsintrång, som ska skydda från intrång i privatlivet, har bara funnits sedan den 1 januari 2018.

– Jag vill berätta min historia, för att visa att man kan anmäla, få hjälp av rättsväsendet och få upprättelse. Visst har det varit jobbigt, men jag har inte ångrat det en dag. 

För Frida är inte ensam om det här. Det finns ingen säker statistik över hur vanligt det är med hämndporr och nakenbilder – men det förekommer. 

– Kränkningar på nätet har blivit allt vanligare, menar juristen Ängla Eklund från Institutet för juridik och internet.

Kvinnor är extra utsatta. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det vanligare att kvinnor och flickor utsätts för kränkningar relaterade till sina kroppar och sexualitet på nätet än att pojkar och män är offer. Med internet har konsekvensen av spridningarna blivit mycket allvarligare. Förut kunde du visa en bild på någon, nu kan du med ett knapptryck sprida bilden till miljontals.  

”I efterhand kan jag se att det var ett kontrollbehov”

Vi ses hemma hos Frida i en mellanstor stad i Sverige, där hon bor med sina två yngsta barn. Hon är i 40+åldern och har totalt fyra barn. Det yngsta barnets pappa är mannen som hon senare anmälde, berättar hon medan hon sätter på kaffet. Det är ett varmt och mysigt hem, tillpysslat i varje hörn. 

– Att fixa fint hemma är min hobby. Eftersom jag och mitt ex hade bott här tillsammans ville jag först flytta. Men sedan kände jag att nej, jag trivs ju. Han ska inte få ta det ifrån mig också, inte mitt hem, min trygga vrå i livet. Nu känns det som om jag har hittat lugnet här igen.  

Hon och Mikael träffades 2013, på en middag hos gemensamma vänner. Hon föll för hans charm. Dagen efter följde han med hem till Frida, och sedan blev han i princip kvar.  

– Jag hade väl en längtan efter kärlek, någon att sova bredvid på natten och luta mig mot när jag var ledsen. Till en början var Mikael väldigt omtänksam och varm. Han fixade kaffe på morgonen, lekte med min son och sms:ade kärleksfulla ord under dagen. Nu i efterhand kan jag se att det fanns ett kontrollbehov i alla sms, men då tyckte jag bara att det var gulligt.  

”Han var väldigt bra på att lägga över skulden på mig”, säger Frida. Foto: KARIN WILDHEIM / Karin Wildheim bmb

Paret flyttade från hennes hus på landet till hans lägenhet i stan och bytte snart till en lite större hyreslägenhet, den där vi sitter idag. Då kom förändringen ganska snabbt, Mikael slutade att hjälpa till hemma, och intresset för barnen minskade i takt med att tv-spelandet ökade. 

– Ibland stängde han in sig i sovrummet, han sa att han spelade dataspel, men nu i efterhand har jag förstått att han tittade på porr. Han måste till och med ha gjort det med vår dotter liggande bredvid sig i sängen, fy fan, säger Frida och ryser. 

Hon började också få smakbitar av hans humörsvängningar, som när han en natt började skrika och välta saker, bara för att Frida sa att han inte kunde spela musik på hög nivå när barnen sov. Eller som den gången då Mikael var full och tänkte åka iväg på fest. När Frida tog nycklarna till motorcykeln för att hindra honom låste han ut henne (då höggravid) och sonen på balkongen. 

– Visst blev jag ledsen, men ganska snart tänkte jag att det var mitt fel. Och han var väldigt bra på att lägga över skulden på mig. Om jag sa något om hans beteende tittade han bort och vägrade svara, ja, det var som att prata med en vägg. 

De gifte sig ändå sommaren 2014, och året därpå fick de en dotter. Men en bebis förbättrade inte relationen – Frida blev alltmer irriterad på hans beteende och tv-spelande. 

Tjatade om att få filma vid sex 

2016 frågade Mikael första gången om han fick spela in Frida medan de hade sex, vilket hon direkt sa nej till. Men han gav sig inte, utan fortsatte tjata. 

– Jag var med om sexuella övergrepp som ung, vilket han visste, så jag har en komplicerad relation till nakenhet och att visa min kropp. Jag skulle exempelvis aldrig sola i bikini här på gräsmattan. 

Han å sin sida hade speciella preferenser i sängen. Var barnen borta brukade han dra fram sina sexleksaker och be Frida komma till sovrummet. Han gillade att binda, förnedra och kalla henne hora under sexakten. 

– Sex var alltid på hans villkor, aldrig på mina, men har man som jag varit utsatt som ung så har man som en av och på-knapp, jag vet hur jag ska göra för att stänga av en stund. 

Efter ett år av tjat gav hon med sig och sa att ”okej, du får filma en gång, bara filmen raderas direkt efteråt”. Han gick med på det, så hon antog att han gick igång på filmandet i sig. 

– Han ville också att jag skulle ha ögonbindel på mig när vi hade sex, först senare förstod jag varför. Polisen hittade totalt fem filmer på mig, och nakenbilder på en telefon jag inte ens visste att han hade. Men där och då förutsatte jag att han raderade filmen, precis som lovat. Man litar ju på varandra i en relation. 

Till slut fick Frida nog av Mikael. Hon insåg att hennes barn förstod att han gjorde henne ledsen. 

Hotade lägga ut nakenbilderna

I augusti 2017 skickade hon in skilsmässopappren och bad Mikael att flytta. Han ville inte ta in budskapet, utan hängde sig kvar i någon månad till. 

Dagen före nyår skulle de båda hem till gemensamma vänner på ett födelsedagsfirande. Frida hade lovat att ta med smörgåstårtor, så hon bad Mikael att passa dottern medan hon fixade tårtorna. Han kom, men började spelade tv-spel och hade noll koll på dottern. 

– Där gick min gräns. Jag sa att nu passar du din dotter, annars får du inte vara här. Han packade ihop sina grejer och då sa jag att om du går ut genom dörren nu så kommer du aldrig tillbaka in. Aldrig. Han gick, men för mig var det skönt att till slut sätta den gränsen. 

Men lättnaden förbyttes snart i sms-trakasserier. Först var tonen hyfsat trevlig, men när han förstod att Frida var färdig med honom blev han alltmer kontrollerande och hotfull. Han började ifrågasätta varför hon var uppe sent och ville veta vilka hon träffade. När hon tröttnade skrev han ”om du inte svarar, så kommer jag att messa dig hela natten”. Efter ett tag kom meddelandet ”hoppsan, jag har visst bilder och filmer kvar på dig i min telefon …”, varpå Frida bad honom att genast radera allt. 

– Det var då han insåg vilket vapen han hade mot mig. Då började den riktiga terrorn. Han ­messade och sa att han hade lagt upp bilder på påhittade sajter som ”google mad fuck”.

Så höll det på. En dag när Frida var hemma hos vänner hotade Mikael med att skicka bilderna på henne till en gemensam manlig bekant. När Frida uppgivet bad sina vänner om råd sa en av dem ”om han inte tror att du är rädd längre så slutar han. Det är ändå bara tomma hot. Han kommer aldrig att lägga ut, man gör ju inte så”. Tillsammans skrev de meddelandet ”jag skiter i vad du gör”, ­svaret blev ”okej, då går filmerna ut”. 

I januari fick hon en länk till porrsajten Youporn.com. 

– Jag klickade på länken, och hittade en över fyra minuter lång film med mig naken. Allt syns utom mina ögon, men min röst hörs. Det går inte att ta miste på att det är jag. Jag fick ett sådant ångestpåslag att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. 

Frida polisanmälde exet, omedveten om den nya lagen. 

– Jag tänkte att de kanske kunde hjälpa mig få bort filmen och få Mikael att sluta trakassera mig.

Via sms blev Frida trakasserad och hotad av sitt ex. Foto: KARIN WILDHEIM / Karin Wildheim bmb

Hon kontaktade också en kompis, som febrilt försökte få tag på Mikael för att få honom att ta bort länken. Efter otaliga försök skrev kompisen ett inlägg på hans Facebooksida, där hon undrade hur han rättfärdigade sitt beslut att lägga ut en porrfilm på sin dotters mamma. 

– Hon menade väl, men problemet var att ryktet om filmen spred sig. 

Snart började det snackas på stan. Frida blev ifrågasatt. Var det egentligen hon som ville hämnas? 

– Jag fick betala ett ganska högt pris för den här processen.

Polisen åkte så småningom hem till Mikael, plockade in honom till förhör och beslagtog ­mobiltelefoner och dator, där de hittade flera nakenbilder och sexfilmer på Frida. Han erkände att han hade lagt ut filmerna, men påstod att hon hade godkänt det. 

– Som tur var hade jag ju kilometerlånga sms-konversationer där jag upprepade gånger bad honom radera allt och att jag inte tillät publicering, säger hon och tillägger: 

– Fast det tog två månader för polisen att få bort länken. Förstår ni, den låg där på en sajt som en miljon snuskiga gubbar tittar på varje dag … 

Vann i både tingsrätt och hovrätt

Våren 2018 gick skilsmässan igenom, och i samma veva fick hon ensam vårdnad om dottern, Mikael fick umgängesrätt. Hösten 2018 togs målet till slut upp i tingsrätten. 

– Det var en av de värsta dagarna i mitt liv, att möta honom igen. Mitt minne av dagen är ganska suddigt, men jag vet att jag gick ut när de visade filmen, och jag tror inte hans advokat ens ställde mig några frågor. Det var ju ganska solklart att jag hela tiden hade sagt radera, radera, radera. Mikael däremot försökte hävda att ”det var min fru, så jag hade rätt att göra så här”, som om man har rätt att göra vad som helst mot sin fru, säger Frida. 

Mikael överklagade domen, men Frida behövde inte närvara i hovrätten, där de istället kollade på bandade vittnesmål med henne. 

– Allt det jobbiga kom upp ett varv till med sömnlösa nätter som följd. 

Men hon vann även i hovrätten. Och i juni 2019 fick hon ett sms från sin advokat om att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp ärendet. 

– Då släppte en sten från mitt hjärta. Jag hade varit duktig på att klandra och ifrågasätta mig själv, men nu fick jag bevis för att nej, det här var inte mitt fel. Det jag gjorde var att ha sex med en man inom hemmets fyra väggar, men han spred det över hela världen.  

Frida blickar framåt. – Nu har jag fått bevis för att det inte var mitt fel, säger hon. Foto: KARIN WILDHEIM / Karin Wildheim bmb

Nu sitter Mikael inne, men Frida räknar med att han kommer ut efter ett halvår, många släpps efter två tredjedelar av tiden om de sköter sig. 

– Ibland säger folk att det måste vara skönt nu när han sitter inne. Det känns i alla fall rättvist, gör man något sådant här ska man sitta där. Samtidigt känns det vemodigt och sorgligt, för det är min dotters pappa. 

Ja, vad säger du till flickan? 

– Hon är bara fyra år, så jag vill skydda henne från det här så gott jag kan. Jag har sagt att pappa är bortrest. Någon gång när mina andra barns pappor varit här och fikat har hon frågat varför hennes pappa inte är här och om jag är arg på honom? Då har jag sagt att ”ja, han var inte snäll mot mig, men du får älska honom hur mycket du vill”. Fast han har inte hört av sig till henne sedan han åkte in, så … 

Skulle du tillåta det? 

– Ja, vill han ha videosamtal med henne så skulle det gå bra. 

Oroar du dig för den dag han kommer ut? 

Frida funderar en stund. Svaret är nja ... 

– Han visade ju att han har en gränslöshet i sig. Visst har även jag varit arg, men skillnaden mellan en frisk och en icke-frisk människa är ju att jag tänker elaka tankar, men jag agerar inte på dem. Fast jag försöker att inte tänka på hur det blir den dag han kommer ut, det får jag ta då. 

Just nu önskar sig Frida bara lite lugn och ro. 

– Men vet du, hur jobbigt det än varit så fick han mig inte att börja röka igen. Det fick han fan inte, säger hon. 

Fotnot: Namnen i artikeln är fingerade, av hänsyn till inblandade men också för att kvinnan i artikeln ska kunna berätta så öppet och ärligt som möjligt. 

LÄS OCKSÅ: Så bryter du upp från en relation med misshandel – checklista

Sprids naken­bilder på dig? Gör så här!

Sprids det nakenbilder, sexfilmer eller rykten om dig som du tycker är kränkande – gör så här: 

Bevissäkra. Ta skärmdumpar och spara kränkningen. Det är ­viktigt, eftersom den som lagt upp bilderna eller filmen kan välja att ta ner dem sedan. 

Be någon bevittna brottet. Skärmdumpar har inte så högt bevisvärde, ­eftersom de är relativt lätta att ändra. Så be en trovärdig person ­bevittna bilderna ­eller filmerna. Hen kan intyga att skärmdumpen är autentisk. 

Leta fram nekande. Har du sparat sms eller andra konversationer där du gjort tydligt att du inte samtycker till spridning? Spara! 

Spara hot om brott. I vissa fall finns det hot om uthängning, typ ”om jag inte får vårdnaden om barnen kommer jag att sprida dessa bilder”. Även dessa hot kan vara ett brott. 

Prata med personen. Det beror såklart på ­situation, i vissa ­lägen är det dumt att prata med personen. I andra lägen kan det vara smart att be hen ta ner bilden eller filmen. 

Vänd dig till platt­formen där uppgifterna sprids, som instagram, och be dem ta bort inlägget och ­bilderna. 

Polisanmäl. Polisen ska då starta en utredning. Men räkna med att det kan ta tid innan fallet kommer upp i domstol. 

Experten: Det spelar ingen roll att du var med på att bilden togs

Juristen Ängla Eklund, Institutet för juridik och ­internet, om den nya lagen. Vad innebär brottet olaga ­integritetsintrång? 

– Det innebär att det nu är straffbart att utan samtycke sprida integritetskänsligt material, som: 

Bild på någons helt eller delvis nakna kropp.
Bild på eller uppgift om någons sexualliv.
Bild på eller uppgift om någons hälsotillstånd.
Bild på eller uppgift om att någon utsatts för ett brott.
Bild på någon som befinner sig i en mycket utsatt situation. 

Spelar det någon roll att jag var med på att bilden togs? 

– Nej, och det är jätteviktigt att komma ihåg. Den här lagstiftningen riktar bara in sig på spridningen. Man kan absolut samtycka till att bli fotograferad men ändå inte vilja få bilden eller filmen spridd. 

Är det värt att anmäla? 

– Ja, det är ett allvarligt brott och en extrem kränkning att utsättas för. Ju fler som döms för det här brottet, desto färre kommer med tiden att våga sprida hämndbilder. Förhoppningen är ju att det även ska ha en avskräckande effekt.

Men även om jag anmäler en person och hen döms så kan ju bilderna ändå spridas vidare … 

– Ja, tyvärr är spridningen svår att kontrollera. Men du kan vända dig till plattformen där materialet finns och be dem ta bort det olagliga innehållet.

När lagen kom fick den kritik för att vara ett hot mot yttrandefriheten. Är den det? 

– Det är en begränsning av yttrandefriheten, men man måste alltid väga yttrandefriheten mot andra intressen, i detta fall att integriteten, som också är en mänsk­lig rättighet, kränks. 

– Du får heller inte filma eller fota någon i smyg när personen exempelvis står i duschen. Det kan vara kränkande fotografering.

Unga tjejer mest utsatta

Enligt BRÅ:s studie om kränkande fotografering är ett av de vanligaste motiven till smygfilmning att sprida kränkande bilder i exempelvis sociala medier. Det är ännu vanligare bland ungdomar, och typiskt begås brottet av pojkar mot flickor. 

Enligt BRÅ gjordes det 1 107 polisanmälningar om olaga integritetsintrång till och med sista november 2018. Av dessa anmälningar gick nio till tingsrätten för prövning, och endast i tre fall blev det fällande domar. 

TEXT: Linda Newnham FOTO: Karin Wildheim