Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”förvirrad” känner sig helt knäckt efter att hennes partner exploaterat henne inför sina vänner på en efterfest.Signaturen ”förvirrad” känner sig helt knäckt efter att hennes partner exploaterat henne inför sina vänner på en efterfest.Signaturen ”förvirrad” känner sig helt knäckt efter att hennes partner exploaterat henne inför sina vänner på en efterfest.
Signaturen ”förvirrad” känner sig helt knäckt efter att hennes partner exploaterat henne inför sina vänner på en efterfest. Foto: Shutterstock

”Min sambo diskuterade mina bröst med vännerna”

En kväll hörde hon hur sambon jämförde hennes kropp med en tidigare flickväns. Samtalet landade i att det är svårt att ”få allt” hos en partner.

Nu känns det inte längre som hon duger, och hon vill inte klä av sig inför sin sambo. ”Är jag överkänslig?” undrar signaturen ”Förvirrad”.

Bengt Ohlsson, relationsexpert och författare, delar med sig av sina tankar och råd.

Min sambo och jag är förlovade och har det bra för det mesta. Han har ett stort umgänge, många av killarna har gått i samma skola i gymnasiet och sedan har de fortsatt att umgås. 

Vi hade middag hemma och han och fyra andra killar satt kvar i vardagsrummet och pratade när jag hade gått och lagt mig. De började diskutera tjejer och kom in på sina fruar och flickvänner. Då hörde jag hur min sambo sa att han var tacksam för att hans ex hade så stora bröst, så att han ”hade fått ha den upplevelsen”. 

Samtalet fortsatte och de enades om att det är svårt att få allt hos en partner.

Han sa att jag ”inte var i närheten av henne utseendemässigt” men att jag var ”bättre på andra sätt”. Det lät som om han saknade henne... Sedan fortsatte samtalet och de enades om att det är svårt att ”få allt” hos en partner.

Jag känner mig helt knäckt för att han sa så till sina kompisar och för att jag uppenbarligen inte duger. Jag konfronterade honom, men han nekade och menade att jag hört fel. Jag är dock hundra procent säker. 

Nu vill jag inte ta av mig bh:n eller ha lampan tänd när vi har sex. Samtidigt tycker jag mycket om honom... Vi bor ihop och har planer på barn. Hur ska jag hantera det här? Är jag överkänslig?

/”Förvirrad”

Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1.Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1.Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1.
Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Han har slagit upp dörren till ert mest intima rum

Först och främst: nej, du är inte överkänslig. Alla har ett litet giftskåp i bakhuvudet med mer eller mindre förbjudna tankar. Hur högt älskade vi än är finns alltid risken att någon av vår partners ex överglänste oss på det ena eller andra området. Exet X kanske var händigare och kunde rensa hängrännor snabbare än man hann säga ”Kirchsteiger”, exet Y stänkte på sig dyra parfymer och exet Z var fena på oralsex. Men sånt här ska vår partner ha vett att hålla för sig själv. 

Kanske känner du att det inte längre finns ett utrymme som bara är ert och ingen annans.

Att jämföras med ett ex skapar en obehaglig känsla av att vara utbytbar. Jag är övertygad om att din sambo inte tycker det, men skadan är redan skedd eftersom han fått dig att känna dig just utbytbar. Inte nog med det: han har suttit med sitt grabbgäng och slagit upp dörren till ert mest intima rum och bjudit in polarna att stövla runt där och se sig omkring. Det här har krossat ditt förtroende för honom; kanske känner du att det inte längre finns ett utrymme som bara är ert och ingen annans. 

Din sambo måste börja med att ta ansvar för det han har gjort. Visst: ibland kan man hamna i situationer där man bjussar på fler förtroenden än vad man egentligen ville. Kanske har man petat i sig ett glas vin för mycket, kanske började polarna ösa på med inblickar i deras samliv, och så kände din sambo att han måste bidra med egna saftiga förtroenden. Ett slags grupptryck, helt enkelt. 

Men om ni ska kunna ta er vidare måste han förstå hur illa han har gjort dig, och övertyga dig om att han förstår. Hur ska du annars våga lita på att han snart inte sitter där igen och hänger ut dig? 

Bengt Ohlsson berättar om sin nya roman – läs intervjun här

Se mer: