Foto: Getty Images

Min sambo är deprimerad – hur kan jag hjälpa honom?

Sedan Emilias sambo blev arbetslös har han blivit alltmer deprimerad – vilket börjar tära på förhållandet. Inget Emilia gör verkar hjälpa. amelias leg. psykolog AnnaCarin Magnusson varnar för att gå i ”anhörigfällorna” och ger konkreta tips på vägar framåt.

Fråga: Min sambo blev av med jobbet i sviterna av corona. Nu har han gått hemma i flera månader och blir allt tystare. Jag försöker muntra upp honom så gott jag kan men han verkar ha gått in i en depression och vill knappt träffa vänner längre. Det tär alltmer på vår relation. Finns det något jag kan göra? Jag börjar själv bli nedstämd av att vara i närheten av honom, det är hemskt. /Emilia 

Psykologen: Du måste ta hand om dig själv

Det hörs att du bryr dig om din sambo väldigt mycket men att du känner dig ganska maktlös. På ett sätt är du det också, eftersom du inte med din kraft och vilja kan lyfta honom ur nedstämdheten. Det krävs att han aktivt medverkar. 

Däremot är det bra om du inte, av välvilja, gör saker som i själva verket försenar hans återhämtning. 

Gå inte i de här fällorna:

1. Du servar och tar hand om din sambo. Handlar, lagar mat, går ut med hunden medan han ligger i soffan och är trött och mår dåligt. Problemet här är att han under tiden ligger kvar och ältar sin egen värdelöshet, vilket han mår dåligt av. 

2. Du försöker uppmuntra honom att göra roliga saker. Du föreslår än det ena, än det andra. Problemet är att det leda till att han ägnar sig åt att förklara varför dina förslag är omöjliga. Han kommer att övertyga sig själv, samtidigt som det blir ditt ansvar att hitta nya lösningar

Gör så här i stället:

1. Var aktiv och ta hand om dig själv. Om ditt liv blir väldigt lidande kommer det öka din sambos nedstämdhet. För honom blir det ytterligare ett skäl till att känna sig miserabel. ”Jag är en börda för min partner” är en vanlig tanke hos deprimerade. Så gå ut och träffa dina vänner!

2. Erbjud dig att finnas där om han vill ha någon att resonera och planera med. Säg något i stil med: ”Om du vill sitta ner och fundera över hur du ska komma vidare så är jag gärna med på tåget. Du vet att jag finns här, det är bara att säga till.” Med andra ord erbjuder du din hjälp – förutsatt att han tar initiativet. 

 

 

LÄS OCKSÅ: Dilemmat: ”Jag hatar att träffa min mans exfruar”