”Min PMS gör mig ledsen och orolig”

Många lider av problem med PMS, och det kan vara en orsak till ångest, oro och uppslitande bråk i relationer. Signaturen ”Lina” beskriver sina återkommande problem, som ibland är väldigt obehagliga. 

Susanna Eriksson, specialist i obstetrik och gynekologi, ger råd.

Jag är en kvinna på 38 år som har återkommande problem med ångest. Varje månad känner jag en stor ledsenhet, oro och ibland irritation. 

Jag har fört dagbok och det inträffar några dagar innan mensen kommer i gång.

Men jag får också ångest som är av en sorts ”fysisk” karaktär. Det känns som kolsyra i kroppen, och det är väldigt ­obehagligt. Jag har fört dagbok och det inträffar några dagar innan mensen kommer i gång, och sedan igen precis vid ägglossning. Finns det något att göra? 

/Lina

Susanna Ericsson är specialist i obstetrik och gynekologi. Foto: Theresia Köhlin.

Susanna Ericsson, specialist i obstetrik och gynekologi svarar:

Att dina besvär är cykliska, det vill säga att de återkommer varje månad, vissa dagar i din menscykel, tyder på att det är hormonerna som spelar dig ett spratt. Det kallas premenstruellt syndrom, PMS. Besvärens omfattning varierar – somliga har symtom från ägglossning och fram tills mensen nästan är slut, med endast drygt en veckas respit innan nästa PMS-omgång startar. Andra har bara en dag eller två av känningar innan mensen startar, och en grupp lyckligt lottade upplever inte PMS alls. Man tror att symtomen beror på nedbrytning av hormoner, framför allt hormonet progesteron som stiger efter ägglossning (utan ägglossning så stiger inte hormonet och då får inte kvinnor PMS). 

Under menscykeln förändras hormonnivåerna hos de flesta kvinnor, och det troligaste är att det är dessa svängningar och hormonnivåer som du re­­agerar på. Att du har identifierat ungefär vilka dagar i månaden som är jobbiga är en bra grund för att kunna få behandling.

Som hjälp vid PMS rekommenderas som ett första steg enbart information. Genom att lära sig att besvären är hormonrelaterade, och att de går över i takt med att menscykeln fortskrider, kan man förbereda sig. Allt som vanligtvis får dig att må bättre rekommenderas, till exempel träning, meditation, vila och god kost. Stress förvärrar ofta symtomen. 

KBT-behandling kan också vara ett alternativ, då är fokus på självkännedom, och att lära sig strategier för att förbättra sitt mående.

Man kan behandla endast de dagar som man mår dåligt.

Medicinmässigt finns också alternativ: Samma läkemedel som man tar vid depression (antidepressiva läkemedel) kan användas även mot PMS under perioder, eller dagar, i månaden. Det är viktigt att varje kvinna får en personligt anpassad behandling. Du kanske skulle ha nytta av endast några dagars ­behandling i månaden. Forskning har visat att effekten av antidepressiva läkemedel kommer snabbare när de psykiska besvären är kopplade till PMS – därför behövs inte långa behandlingstider, utan man kan välja att behandla de dagar man mår dåligt. Det är viktigt att prova sig fram och inte ge upp, utan ändra dos och behandlingstid om man inte tycker sig få bra effekt. Man ska också vara medveten om att antidepressiva läkemedel kan ha biverkningar.

Forskning pågår och jag önskar att fler behandlingar dyker upp, då PMS orsakar ett stort lidande för kvinnor jorden över.

I andra hand så skulle du kunna testa p-piller, ­framför allt en typ av p-piller som innehåller ett hormon som heter drospirenon som visat sig ha bra effekt mot PMS och även mot den svårare formen av PMS som heter PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Däremot innehåller p-pillret snarlika hormon så många kvinnor mår ändå dåligt – men då av hormonerna från p-pillret i stället. Och jag förstår att detta kan låta förvirrande.

I tredje hand kan läkemedlet Spironolakton provas. Det har en vätskedrivande verkan och är bra för ­kvinnor som upplever att de blir mycket svullna dagarna före mens, men det har även effekt på ­psykiska besvär.

Jag tycker att du ska boka en tid hos din husläkare eller gynekolog för att diskutera vilken behandling som du skulle må bäst av.

Forskning pågår om PMS och PMDS. Jag önskar att fler behandlingar dyker upp, då PMS orsakar ett stort lidande för kvinnor jorden över. 

LÄS MER: Fi Lindfors: ”Jag försöker att se min PMS som en tillgång”
LÄS MER: Känslosvall, sexlust, blodbad och choklad – reportern Lisa Näs skriver mensdagbok