Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Camilla” vill inte dela hus med sina svärföräldrar, vilket får henne att känna sig självisk.
Bilderna är genrebilder. Personerna på bilderna förekommer inte i texten.
Signaturen ”Camilla” vill inte dela hus med sina svärföräldrar, vilket får henne att känna sig självisk.
Bilderna är genrebilder. Personerna på bilderna förekommer inte i texten.
Signaturen ”Camilla” vill inte dela hus med sina svärföräldrar, vilket får henne att känna sig självisk.
Bilderna är genrebilder. Personerna på bilderna förekommer inte i texten.
Signaturen ”Camilla” vill inte dela hus med sina svärföräldrar, vilket får henne att känna sig självisk. Bilderna är genrebilder. Personerna på bilderna förekommer inte i texten.

”Min man vill låta svärföräldrarna flytta in i vårt hus”

Signaturen ”Camilla” bor i en villa med sin familj, men idyllen är hotad av hennes mans idé om att låta svärföräldrarna flytta in. Tanken på ett generationsboende känns outhärdlig för henne, och hon vet inte hur hon ska hantera situationen. 

Bengt Ohlsson, författare och amelias relationsexpert, ger råd.

Fråga: Min man och jag bor i en stor villa med våra två barn. Hans föräldrar, mina svärföräldrar, bor på en annan ort cirka 35 mil bort. Nu börjar de bli gamla och hans pappa är tidvis ganska sjuk så min man vill att de ska flytta närmare oss. Att få plats på ett servicehem eller liknande i närheten är svårt. Därför vill han bygga om vårt hus så de kan bo med oss, med en egen dörr. Jag känner mig helt förtvivlad. 

Min man tycker att jag är självisk och påminner mig om att det mestadels är för hans pengar som huset är köpt.

Min personkemi med dem är inte så bra, men jag har alltid ställt upp och besökt dem ofta och åkt på semester med dem. Att bo ihop känns dock som en mardröm. Min man tycker att jag är självisk och påminner mig om att det är för mestadels hans pengar som huset är inköpt. Dessutom menar han att det är bra för våra barn med ett generationsboende. Jag delar utgifterna för lån och allt annat varje månad. Vad ska jag göra? Jag vet ärligt talat inte om jag står ut med att bo med dem, men jag står knappt heller ut med tanken på att vara den som inte ställer upp för två gamla människor.

/”Camilla”

”Att dela hus med människor som man själv inte har valt är för de flesta en outhärdlig tanke”, skriver Bengt Ohlsson. Foto: Shutterstock

Bengt Ohlsson svarar: En outhärdlig tanke för de flesta

Din man begär alltför mycket av dig. Han borde backa en hel del steg. Att dela hus med människor som man själv inte har valt är för de flesta en outhärdlig tanke. Man berövas känslan av att ha ett hem. Generationsboenden kan säkert vara toppen, men om du ska gå omkring och känna dig hemlös kommer det inte att vara bra för någon, inte för barnen heller. 

Att din man föreslår något så drastiskt kan bero på att han är omtumlad och uppriven.

Det finns gott om mellanting mellan att befinna sig på 35 mils avstånd och att sitta i ens knä. Ni får försöka hitta en kompromiss som båda känner sig bekväma med.  Det låter som om du har ställt upp en hel del för dina svärföräldrar. Att din man föreslår något så drastiskt kan bero på att han är omtumlad och uppriven av att hans föräldrar börjar sjunga på sista versen. Men inget generationsboende i världen kan ändra på detta. 

Bengt Ohlsson, författare och amelias relationsexpert. Foto: Paulina Westerlind

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Min sambo vill ligga med andra – vad ska jag göra?”
LÄS MER: Amelia Adamo om kärlekarna, skilsmässorna och sorgerna