Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

”Min man tjatar om att jag borde duscha oftare”

Mannen duschar till och med innan sina träningspass och bland det mest frånstötande han vet är människor som inte doftar nyduschat. Han kommenterar sin frus duschvanor ofta, vilket får henne att känna sig oattraktiv och anklagad.

Bengt Ohlsson, relationsexpert och författare, ger sin syn på problemet.

amelia

”Min man duschar varje morgon innan frukost, det är en vana som han aldrig bryter. Han duschar till och med innan han ska träna om han kör ett morgonpass. 

Jag har accepterat att han är så här och barnen och jag väntar tålmodigt på att han ska bli klar med sin dusch varje morgon. Men för något år sedan sa han till mig att bland det obehagligaste han vet är människor som inte doftar nyduschat, och i synnerhet kvinnor som han menade kan få en ”gammal tant”-lukt. Jag tog illa vid mig och har funderat på om det var mig han syftade på. Han frågar nämligen om mina duschvanor väldigt ofta, trots att jag duschar varje dag – även om det kanske inte sker direkt på morgonen. Han frågar till exempel om det inte är dags att duscha snart, och ibland kan han säga att ”det var minsann en kort dusch”. 

Jag känner mig anklagad och osexig. Jag har tagit upp det med honom, men han säger att hans duschkommentarer inte betyder något och att jag inte kan förbjuda honom att använda ordet ”dusch”. Problemet är mitt, menar han.

Det här fortsätter att störa mig, år efter år. Vad ska jag göra? Är det jag som behöver terapi?”

/”Line”

Bengt Ohlsson, relationsexpert och författare. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Din man lider av en fobi

Såvida en relation inte blivit totalt avsomnad vill vi väcka ljusa känslor hos den vi lever med. Beundran, respekt, ömhet, åtrå. Men din man har lyckats skapa en misstanke hos dig att du i stället väcker en av de mörkaste känslor som finns, nämligen avsmak. Vilket ger honom ett rejält övertag i er relation – åtminstone så länge du går omkring och tror att felet ligger hos dig, och att det är du som behöver terapi. Då kommer du ständigt att snegla åt hans håll och undra om du duger, eller om du börjat lukta ”gammal tant”. 

Hur ska din man klara av det åldrande som ofrånkomligen väntar, med alla ofräscha krämpor?

Men du behöver inte hans godkännande, och du bör inte eftersträva det heller. Din man lider nämligen av en fobi. Människor är levande organismer, skapta och stöpta på olika sätt, och inte serietillverkade porslinsföremål. Hur är er andedräkt på morgonen – måste ni gå upp och borsta tänderna innan ni pussar varandra? Hur ska din man klara av det åldrande som ofrånkomligen väntar, med alla ofräscha krämpor och mer eller mindre långvårdsdoftande salvor? 

Det är dags att du rätar på dig, och låter hans kommentarer passera obemärkt. Problemet är hans. 

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Nu är det trendigt att hoppa över duschen
LÄS MER:
”Varför har han kontakt med andra kvinnor?”