Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStockphoto

"Min bror tog alla fina möbler från arvet"

Hur ska man göra när fördelningen av ett arv har blivit orättvist? Det undrar amelias läsare "Syrran". Bengt Ohlsson ger råd.  

Fråga: När min älskade farmor dog lämnade hon ett bohag efter sig till mig och min bror. Det var möbler, tavlor och porslin. Men när jag kom dit hade min bror redan varit där och tagit alla fina saker. Min favoritfåtölj, det bästa bordet, tavlan vi båda älskade, alla matchande tallrikar. Kvar fanns bara gammalt krafs. Jag är jättearg, men jag vill inte säga något för då låter det som om jag bara bryr mig om materiella ting. Ska jag åka hem till honom och kräva att få några av de fina sakerna eller låta honom tiga ihjäl alltihop? /Syrran

Bengt svarar: Du blev bestulen på din barndom

Du har givetvis lika stor rätt till din farmors bohag som din bror har. Men det första jag undrar är var dina föräldrar höll hus i allt detta – hade de ingen plan för hur bohaget skulle delas upp? Det låter som om de bara drog sig undan och lät er sköta er själva – vilket inte är ett självklart förhållningssätt – och då slutade det med att din bror roffade åt sig.

Det här är här föremål som för dig är intimt förknippade med en farmor som du älskade.

Att du så snabbt oroar dig för att uppfattas som att du bara bryr dig om ”materiella ting” tyder på att du fått höra det förut, kanske av din bror. Men hade du bara brytt dig om fåtöljer, tavlor och bord hade du lika gärna kunnat köpa dem i en antikvitets­affär. Det här är här föremål som för dig är intimt förknippade med en farmor som du älskade. Om man ska ta i kan man säga att din bror bestulit dig på en del av din barndom, och det har han ingen rätt att göra.

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit 

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Annons: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY