Uppträd inte som om du skäms, uppmanar Bengt.
Uppträd inte som om du skäms, uppmanar Bengt. Foto: Shutterstock

”Min bästa kompis dumpade mig”

Vad ska man göra när ens bästa vän drar sig undan och slutar svara. Ska man sluta höra av sig? Ska man sluta gå på fester båda är bjudna på? Ska man säga hej? Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Efter fem års intensiv vänskap sa en nära vän upp bekantskapen genom att sluta höra av sig, sluta svara på sms och inte ta mina samtal. Hon tyckte att jag tagit en gemensam kompis parti i ett bråk dem emellan. Vi har inte setts sedan dess, trots att jag många gånger bett henne att höra av sig. Hon låtsas som om jag inte finns. Men vi har många gemensamma bekanta och kommer snart att ses på ett bröllop. 

Det jag undrar är hur jag ska vara mot henne när vi ses – ska jag hälsa och säga några ord, eller bara gå förbi? Jag är så rädd för att hon får något slags utbrott att jag funderar på att stanna hemma. /Pandora

LÄS OCKSÅ: Träffa nya vänner som vuxen? 9 enkla sätt att kompisdejta 

Svar: Låt henne inte diktera villkoren

Nej, jag tycker inte att du ska stanna hemma. Om din kompis får ett utbrott är det hennes val, och hennes ansvar. Du tycker uppenbarligen inte att du gjort dig skyldig till någonting som motiverar hennes starka reaktion, och du vill fortfarande vara vän med henne. 

Då tycker jag att du ska agera därefter. Gå till bröllopet, hälsa på henne och försök inleda ett samtal. Det kanske inte är läge att reda ut era trassligheter just under bröllopet, men du kan gärna visa henne att du vill ha kontakt med henne. 

Om du inte har gjort något som du behöver skämmas för ska du inte heller uppträda som om du har det. 

För då har du låtit din kompis diktera villkoren, och liksom klivit in i hennes verklighetsuppfattning. Och då har du i handling låtit henne få rätt.