Love-boosta din relation!

På söndag är det dags att hylla kärleken på Alla hjärtans dag. Varför inte blåsa lite liv i en par- eller vänskapsrelation? Här tipsar amelias Sofie Sarenbrant om annorlunda grejer att göra ihop.

Under jorden, långt in i en skum korridor letar jag efter rätt ingång. Min man är redan på plats på vår första sånglektion och det är ingen täckning på mobilen. Jag går längre och längre in och ser slutligen en anonym grå dörr på glänt och kliver in. Möts av hyllmeter med stora, gråa kassettband. Privata sångpedagoger har inte alltid de mest glammiga lokalerna. 

 Det här är Tomas Ledins källarförråd, så sången borde i alla fall sitta i väggarna. Jag hör ett svagt stön och smyger sakta in i förrådets hjärta. Där ser jag min man liggande på golvet med en kvinna över sig. Det är nu du inte kommer att tro mig när jag påstår att sånglektionerna har lyft vårt förhållande en dimension. 

 – Hej älskling, vi övar magstöd!

 Naturligtvis. 

 På ett pedagogiskt sätt demonstrerar Linda Hedberg att det inte är bröstkorgen som ska röra sig när han sjunger. Hon lutar sig över hans mage för att känna om den rör sig. Jag lägger mig lydigt bredvid med en hög med pärmar på magen och försöker andas, dessutom rätt. Tommy och jag tittar på varandra och börjar skratta. Det var inte riktigt den här bilden vi hade framför oss när vi bokade en romantisk duettkurs. Efter en stund reser vi oss upp med förhoppning om att Linda ska slå sig ner bakom pianot och be oss sjunga ’You and I’ från Chess. 

 Men icke. 

 – Nu ska ni gå runt i rummet och sjunga en barnsång, ska vi säga Pippi Långstrump?

 Kvack?! Och det här betalar vi för?

 Jag letar med blicken efter riggad kamerautrustning, utan resultat.

 Linda hejar på, ber oss pratsjunga, ta i och artikulera rätt samtidigt som vi rör oss runt i rummet. Det är svårt att ta det på allvar och ge allt när det känns så löjligt. Ganska snabbt anpassar vi oss och kommer in i vår nya, märkliga sångvärld. Plötsligt slår det mig hur långt bort vardagen känns – högen med disk, obetalda räkningar och den eviga planeringen. Det är befriande att våga fåna sig och visa sig sårbar inför sin man, på köpet får vi en lektion i att inte ta livet på så stort allvar. 

 Duettsången drar i gång och plötsligt känns allt gravallvarigt igen. När Tommy gör sitt bästa för att sätta sin stämma, står jag bredvid och rättar honom. Typiskt mig. Linda signalerar att det är hon som är läraren, inte jag. 

 Jag inser att en av mina svagheter är att jag alltid lägger mig i. Tyst för mig själv lovar jag att försöka låta bli. Mycket av det som händer i sången går att känna igen i vardagen. När man sjunger duett kan inte den ena visk-sjunga och den andra ta i för kung och fosterland, det låter bedrövligt. Nej, det handlar om att kunna lyssna av varandra och samspela, mötas halvvägs, pusha, rädda upp den andras misstag. Precis som i verkligheten. Allt det här tänkte jag förstås inte på de första lektionerna, med det blev tydligare och tydligare med tiden. 

 Vi lärde oss också snabbt att sångpedagogens roll dessvärre är viktig. När vi övar hemma känner vi oss ofta vilsna och osäkra på hur våra stämmor ska låta. Kanske går det att jämföra med att gå i parterapi utan terapeut.”

Fler sätt att love-boosta:

Foto: Goodshoot / www.jupiterimages.com/unlimited / (C)

Spela in en cd

Sjung in er kärlekslåt på en cd. Först får ni gå igenom texten med producenten, sjunga upp och soundchecka innan det är dags att ta plats vid micken och köra i gång.

 Pris: 1995 kr.

 Plats: Göteborg, Norrköping, Stockholm.

 Mer info: greatdays.se

Laga ayurvedisk mat

 Heldagskurs i ayurvedisk matlagning med Anna-Karin som har medverkat i TV3:s ”Du är vad du äter”. Ni får laga en 15-rätters­meny tillsammans och göra ayurvediska teer som balanserar respektive dosha, kroppstyp. 

 Pris: 1195 kronor per person.

 Plats: Stockholm.

 Mer info: boxexperience.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!