Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Loreen hyllar sin mamma som lärt henne att våga säga ifrån: ”De som tycker jag är hård, alltså – hon är hundra resor värre än jag – morsan har noll respekt för auktoriteter. Noll”, säger hon.
Loreen hyllar sin mamma som lärt henne att våga säga ifrån: ”De som tycker jag är hård, alltså – hon är hundra resor värre än jag – morsan har noll respekt för auktoriteter. Noll”, säger hon.
Loreen hyllar sin mamma som lärt henne att våga säga ifrån: ”De som tycker jag är hård, alltså – hon är hundra resor värre än jag – morsan har noll respekt för auktoriteter. Noll”, säger hon.
Loreen hyllar sin mamma som lärt henne att våga säga ifrån: ”De som tycker jag är hård, alltså – hon är hundra resor värre än jag – morsan har noll respekt för auktoriteter. Noll”, säger hon. Foto: KARL NORDLUND

Loreen: ”Jag har blivit förföljd, avlyssnad och hotad”

Hon jobbar stenhårt och kan inte hålla tyst om orättvisor. Superstjärnan Loreen berättar för amelia om hur hon konfronterar både muslimska släktingar och vitryska diktatorer, och varför hon gärna vill ha bröllopsfest – men utan att gifta sig. Att skaffa barn är heller inget som är självklart för henne. ”En del tycker att meningen eller syftet med livet är att skaffa barn, men det håller jag inte med om. Jag har själv sett baksidorna i och med min uppväxt”, säger hon. 

Charlotta Flinkenberg

Googlar man definitionen av den ayurvediska kropps- och själtypen ”pitta” så står det: Eld- och vattenelementet gör att Pitta-personer har en passionerad, driftig och intensiv karaktär. De är skarpsynta, perfektionistiska, viljestarka och dominanta.

Vidare kan man läsa att pitta-personer är arbetsnarkomaner, kontrollfreaks, har ett gott affärssinne och hög ämnesomsättning.

Loreen Talhaoui är en pitta-person och förklarar att det är därför hon lätt blir så varm i flera av plaggen hon provar till amelias fotografering.

– Jag må vara andlig och intresserad av det spirituella. Men det finns en entreprenörssida i mig också. Det många inte vet om mig är att jag är en stenhård affärskvinna. Jag har varit tvungen att lära mig det the hard way.

Krockar din starka integritet med pressen på att vara kommersiell?

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Man behöver även en förståelse för det kommersiella. Som nu, under denna fotografering för amelia. Jag fattar ju att ni säljer något. Då funkar det inte att jag svävar in och är indie, säger hon.

– Jag går olika djupt kreativt beroende på sammanhang och plattform. Inget är ett spel för mig, utan jag försöker vara äkta i alla lägen. Även inom musiken finns det en förståelse för det kommersiella. Men vi har emellanåt diskussioner om vad det är som säljer.

Kompromisslösheten har ställt till det

”Med Euphoria var det första gången jag lyssnade på min magkänsla. Det lärde mig att respektera och följa min intuition stenhårt”, säger Loreen. Foto: KARL NORDLUND

Kompromisslösheten och oviljan att placeras i särskilda fack har emellanåt ställt till det för Loreen. Hon beskriver perioden i Idol med orden ”enorm friktion”. Tidigare hade hon hållit sången för sig själv, hon var en blyg flicka som låste in sig i badrummet hemma, släckte lampan och sjöng. Lillasyster Markiz anmälde Loreen till tv-programmet.

– Jag visste inte hur en mikrofon fungerade och fick panik över att göra fel. Det satt en jury som skulle betygsätta mig och en publik som lyssnade. Är man ett receptivt känslobarn som jag är … Jag blev helt lost och förvirrad.

LOREEN

Namn: Lorine Zineb Nora Talkaoui 

Ålder: 37.

Familj: Mamman Choumicha, sex yngre syskon.

Bor: I lägenhet i Stockholm och hus på Gotland.

Gör: Är artist, konstnär och skådespelare.

Aktuell: Med albumet Sötvattentårar.

Loreen slutar på fjärde plats i Idol, och åren efter det ägnar hon åt utlandsvistelser där hon lär sig hantverket i film- och musikproduktion, något hon får användning för senare i sitt eget artisteri.

Övertygelsen om att hon skulle följa sin inre röst (och vilken röst!) ledde henne till den historiska Euphoria-segern. Ni känner säkert till att låten först erbjöds till Danny Saucedo (som tackade nej) och därefter blev Loreen tillfrågad.

Men hon ville göra den på sitt vis. Även om vi i dag har svårt att föreställa oss denna suggestiva världshit på något annat maner än sättet Loreen valde att tolka den så måste man komma ihåg att det konservativa Mello-etablissemanget höll på att tappa hakan då Loreen presenterade sin vision med sirenen i början, barfotauppträdandet och den tai chi-inspirerade dansen.

– Med Euphoria var det första gången jag lyssnade på min magkänsla. Det lärde mig att respektera och följa min intuition stenhårt. Gör man det fullt ut finns det ofta en viss tvekan.

Vad tvekade du om?

– Jag tänkte att detta kan brista, jag kanske är ute och cyklar? Det var så många starka krafter omkring mig. Sedan fick jag bekräftelsen på att min intuition stämde. När jag stod på podiet i Globen och hade vunnit och såg ut över folkhavet … Universum var med mig! Det fanns på riktigt en connection mellan mig och publiken, vi var i synk. Tack, livet, för den bekräftelsen!

Hur reagerar du i dag om du är på en fest eller tillställning och så spelas Euphoria? Går du och gömmer dig på muggen eller ställer du dig och kör Euphoria-dansen?

– Det är lite olika beroende vad det är för tillställning och hur pass väl jag känner dem som är där. Jag blir nog lite generad och det är möjligt att jag flyr in på toa och väntar tills låten är klar. Men det kan även hända att de andra vill att jag ska köra Euphoriadansen … haha!

Uppvuxen med ensamstående mamma och sex syskon

Fotograferingen med Loreen drar ut enormt på tiden eftersom fotografen får feeling och vill ta så mycket bilder som det bara går. Det finns inte marginaler att pausa för lunch och det enda som finns att äta är transfettrika (men näringsfattiga) snacks som dukats fram för att hålla blodsockernivån intakt.

Loreen, som behöver leverera mest av alla, behåller fokus, skrattar och skämtar med teamet, äter lite nötter och en macka, kräver inga pauser och dricker artigt upp sitt kaffe (som sedan visar sig ha kallnat).

– Hängivenheten har alltid funnits där. Att ge upp är inte en option för mig. Jag är inte rädd för smärta. Jag kan ha ont och accepterar det, men ger inte upp.

Loreen turnerade nonstop i fyra år efter Eurovision-segern i Baku. När det var som mest intensivt kunde hon ha runt 40 inbokade intervjuer per dag. Den höga arbetsmoralen som Loreen besitter kan förklaras med en uppväxt som äldst av sex syskon, med en mamma som blev ensamstående i ung ålder.

– Jag har sett min mamma kämpa för oss på ett sätt som … Hon gick på knäna, men gav inte upp. Vad var alternativet? I vår familj var vi tvungna att hjälpas åt. Man lämnar ingen i sticket. Har man bara en förälder gör man inte revolt, utan blir mer ödmjuk.

Att ge upp är inte en option för mig. Jag är inte rädd för smärta. Jag kan ha ont och accepterar det, men ger inte upp.

Loreens föräldrar skilde sig när hon var sex år och då flyttade mamman till Västerås för att ensam uppfostra sina sex barn. Långt senare träffade mamman en ny man, som hade ett barn sedan tidigare, och skaffade ett barn med honom. När Loreen var 13 år gick hennes pappa bort.

– Mamma har lärt mig att det inte finns några begränsningar inom kreativitet. Min ifrågasättande sida kommer definitivt från henne. Hon är en riktig tuffing! De som tycker jag är hård, alltså – hon är hundra resor värre än jag – morsan har noll respekt för auktoriteter. Noll.

LOREENS TIDSLINJE

1983: 18 oktober föds Lorine Zineb Nora Talhaoui på Danderyds sjukhus.

1989: Föräldrarna skiljer sig när Loreen är sex år och mamman flyttar till Västerås med barnen.

2004: Deltar i Idol, där hon kommer på fjärde plats.

2011: Ställer upp i Melodifestivalen för första gången med låten My heart is refusing me, med vilken hon når till Andra chansen.

2012: Tävlar återigen i Mellon med Euphoria som går direkt till final. Hon vinner Melodifestivalen och senare även i Eurovision. Euphoria blir en världshit. Samma år släpper hon sitt debutalbum Heal.

2014: Släpper Paper light och året efter I’m in it with you.

2017: Deltar i Melodifestivalen med bidraget Statements där hon kommer till Andra chansen.

2017: Släpper EP:n Nude och albumet Ride.

2020: Är med i Så mycket bättre på TV4 och sjunger för första gången på svenska.

2021: Släpper albumet Sötvattentårar. Spelar rollen som marockansk mamma till John-John i nyinspelningen av Vinterviken som sänds på Netflix.

Det är en utmaning att få Loreen att följa förutbestämda poser under fotograferingen. När andra kändisar eller fotomodeller sitter blickstilla, ler på beställning och tittar rakt in i kameran, så hamnar hon i en sorts groove, kastar med huvudet och håret, rör sig i martial artsliknande rörelser, blundar och grimaserar.

Även i övriga livet är hon i ständig rörelse och utveckling, vilket hon tror kan förklaras av att hon härstammar från ett nomadfolk. Loreen har bott i Marseille, Paris, New York, Norge, Florida, men älskar Sverige. Storstäder lockar henne inte alls, hon söker sig hellre till naturen.

– Jag har rest mycket i jobbet och även flyttat omkring. Som nomad kan man inte alltid landa där man vill. Det har inte jag gjort heller. Men ibland behöver man en fast punkt.

Vilken är din fasta punkt idag?

– Mitt hus på Gotland älskar jag! Det är så mysigt där, basic och rustikt. På Gotland varvar jag ner och lever lantliv, fixar med huset, åker traktor, odlar och kör motocross i skogen. Jag har även en vovve där.

Loreen har blivit en sorts frontfigur för bisexualitet efter uttalanden om att hon inte har stängt dörren för att älska kvinnor.

Jag tror att de flesta av oss är bisexuella, men vi kanske aldrig får möjlighet att utforska fler sidor

– Sexuellt är jag attraherad av det motsatta könet. Jag har inte varit i en lång relation med en kvinna, men när jag har känt uppmärksamhet på det sättet har det inte varit skrämmande, jag har bara känt kärlek.

– Jag vill vara helt öppen och gillar inte att placera känslor i olika fack. Man blir väl kär i individer och inte kön? Jag tror att de flesta av oss är bisexuella, men vi kanske aldrig får möjlighet att utforska fler sidor?

Hur tänker du kring giftermål?

– Jag gillar idén om att fira kärlek, själva festen. Vi borde fira kärleken oftare! Det jag inte synkar med är löftet om att man ska vara där för resten av ens liv. Tänk om vi utvecklas organiskt åt olika håll? Många känner sig pressade att vara på ett visst sätt då de är gifta, det kan döda kärleken.

– Jag har splittrade känslor kring giftermål, eftersom jag har varit i relationer där den ena parten har haft det här klassiska behovet i en relation och det har dött ut.

Kan du utveckla vad du menar?

– Det är viktigt att två människor har sina egna liv och integritet, man ska inte äga varandra. Min partner är exempelvis väldigt mån om sitt eget space och obekväm med att stå i offentlighetens ljus.

Det är få män som törs approacha oss starka kvinnor

Hon skrattar högt när jag frågar om det var hon som tog initiativ till att de skulle bli ett par:

– Det var 100 procent jag som valde! Annars hade det inte blivit av. Jag har inte tid att vänta. Det är få män som törs approacha oss starka kvinnor.

Hur resonerar du kring att skaffa barn?

– En del tycker att meningen eller syftet med livet är att skaffa barn, men det håller jag inte med om. Jag har själv sett baksidorna i och med min uppväxt. Närvaron du behöver med barn är så jävla viktig. Barn är bra på att anpassa sig, men även väldigt receptiva.

Hon funderar över om det går att kombinera den väldigt krävande skapandeprocessen som konstnär och artist med att bli mamma.

– Du kan förstås göra både och, men den största prioriteten just då måste vara barnet, eftersom det inte klarar sig utan dig. Jag ser alldeles för många som inte är redo men ändå skaffar barn. Jag kan absolut tänka mig att bli mamma, men det är många parametrar som ska stämma: djup kärlek, wisdom, tajming.

Du talar ofta om att du är en sökare. Vad är det du söker?

– Jag söker efter syften och mönster i mitt liv. Vad är den större anledningen till att folk dyker upp i mitt liv, kan vi heala oss själva, vem är Gud, vad är kärlek? Jag älskar det! Det är en del av min personliga utveckling, att vara konstant självkritisk, ifrågasättande och nyfiken.

Andligheten har hon med sig från barnsben

Med låten Euphoria gick Loreen direkt till final i Mellon och vann sedan Eurovision. Foto: Christian Örnberg

Loreen växte upp i en familj där man pratade mycket om andlighet, själen och livet efter döden.

– Mamma kommer från ett religiöst hem. I dag när jag vet vad islam innebär kan jag konstatera att hon är extremt liberal och spirituell på sitt eget vis.

Loreens mostrar har också en feministisk agenda och är liberala muslimer, men det finns även delar av släkten i Marocko som är mer konservativa.

– Vissa ser mig som släktens svarta får. När jag var sjutton var jag i Marocko och blev provocerad över att en trettonårig tjej drömde om att bli gift, det var hennes livsmål. Släkten uppmuntrade detta och ville arrangera bröllopet. Jag konfronterade männen och sa vad jag tyckte inför alla, berättar hon.

– Trettonåringen blev förbannad eftersom jag ”saboterade” för henne och drog skam och skuld över familjen. Men hennes lillasyster lyssnade storögt och krävde efter detta att få studera, så vi hjälptes åt att finansiera hennes studier. Arabvärlden generellt förändras ju en del nu, men det går trögt.

Män som bröstar upp sig provocerar mig enormt

Förutom att ifrågasätta ett starkt patriarkat så har Loreen tagit stora risker för att stå upp mot diktaturer och orättvisor i Azerbajdzjan, Afghanistan och Vitryssland. Hon har blivit förföljd, avlyssnad och hotad.

Farligast blev hennes vistelse i Vitryssland, dit hon bokats av misstag. Hon trotsade öppet diktatorn Lukasjenko då hon vägrade åka i hans bil i propagandasyfte.

– Jag är van vid att dra i gång provokationer. Men där var jag rädd. I efterhand förstod jag att jag riskerade teamets säkerhet, vilket jag inte är stolt över. Men män som bröstar upp sig provocerar mig enormt.

Arvodet för spelningen skänkte Loreen till en organisation i Vitryssland som arbetar för mänskliga rättigheter ”eftersom det var det enda rätta att göra”.

Loreen pekar på den rikliga hårväxten under armarna när hon drar på sig en tröja och skämtar: ”Ibland tror jag att Gud hade svårt att bestämma sig för om jag skulle bli man eller kvinna!” Hon har på sig sina egna boots av det exklusiva, punktrendiga varumärket Vetements.

– Det är tur att jag inte shoppar så ofta, för det blir ofta dyrt! Jag går in i fancy butiker på Ibiza och får sedan en chock när jag står i kassan och ska betala.

Värst var det i Bulgarien, när Loreens bagage inte hade dykt upp och hon behövde scenkläder till lördagskvällens gig. Projektledaren styrde upp detta och ringde några samtal.

– När den tjusiga klädbutiken hämtade upp oss med limousin förstod jag att det skulle bli dyrt. De bjöd på champagne och hade öppnat butiken med coola indievarumärken bara för min skull. Inga plagg hade prislappar.

Det är tur att jag inte shoppar så ofta, för det blir ofta dyrt

– Jag försökte göra en kalkyl över vad det skulle landa på och köpte bara två plagg och ett par skor. Trodde att skorna skulle kosta max 6 000 kronor. Men enbart bootsen från Vetements kostade 25 000 kronor! Haha… Fast jag älskar dem.

Loreen skämtar mycket och skojar om att hon ofta gör bort sig och är ”lika klumpig som Bridget Jones”. Men hon slår lika snabbt över till moll. Hennes tydliga sinnesnärvaro i båda dessa läger tyder på ett skarpt intellekt och en djup självinsikt. Några av textraderna till Loreens låt Sötvattentårar lyder:

Jag låtsas va stark och modig men jag vill bara vara svag när ingen ser.

Svårt att våga känna efter. Är alldeles för trött för att sova. Det kommer att bli bättre. För det är bara sötvattentårar.

– Jag har varit en mobbad emo-unge och var skygg och blyg som barn. Egentligen är jag en ganska positiv och glad person, men så hamnar jag i trans, och då handlar det mycket om smärta. Med all respekt för kändisskapet så kände jag att det inte fyllde mig. Är man en tänkare som jag behövs något mer, säger hon.

– Ända sedan jag var barn har jag ifrågasatt normer. Av mina syskon är det bara jag som har stuckit i väg på 30 dagars meditation, eller valt ensamhet i perioder för att det är intressant.

Hur har den svenska jantelagen påverkat dig?

– Jantelagen stoppar våra drömmar, längtan, fantasier, kreativitet. Mellanläget och gråzonen som många lutar sig mot luktar jantelag och den förstör oss. Det finns tillräckligt mycket utrymme för alla att vara exakt som de vill. 

Orden på Loreens kropp 

Ord som betyder mycket för Loreen: Diversity, nomad, hope och free. Foto: KARL NORDLUND

Diversity: Inkludering och mångfald är ett av mina huvudmål med musiken som jag släpper nu. Friktionen i samhället har skapat en bra plattform för kreativitet, att du och jag med våra forum kan påverka och utvecklas.

Nomad: Eftersom mitt folk, berberna, är ett nomadfolk från Atlasbergen så sitter längtan efter rörelse i mitt DNA.

Hope: Det är viktigt att man har rätt perspektiv på sina problem och ser hopp och ljus istället för ett halvtomt glas. Jag pratade mycket om hopp med Hans Rosling, som jag lärde känna under vårt arbete med Afghanistankommittén. Han sa att hopp är biologiskt, att människor alltid strävar efter förbättring och att världen ser mycket bättre ut idag än för 50 år sedan.

Free: Mitt favorituttryck! Frihet är samma sak som kreativitet och lekfullhet.

Yaz-symbolen: Denna bokstav kallas för ”yaz” och är en sorts symbol/logotyp för berberna, eller amazigh, som folkslaget även kallas. Amazigh betyder ”free men”.

Loreen om...

Turnerande efter Eurovision-segern:

– Det var definitivt slitsamt. Särskilt de tillfällen då jag fick väldigt jobbiga besked strax före ett gig. Som exempelvis att få höra att en nära vän fått cancer, precis innan jag ska sjunga. Men med facit i hand har det många gånger varit bäst att gå ut och kanalisera detta genom att tömma mig själv på scenen.

Att prata flera språk:

– Jag blandar in engelska när jag pratar eftersom jag är uppvuxen i ett multikulturellt hem. Svenska, arabiska, berberspråk, spanska, franska, och så kom mammas väninna Susannah från Kenya, som talade bättre engelska än min mamma. Det var ett mischmasch av alla språk!

Sin scenskräck:

– Det enda sättet att få rädslan att försvinna är att göra det man är rädd för och inte välja det enkla spåret att banga. Jag valde att inte acceptera rädslan. Det handlar om en rädsla för att bli dömd. Men när du ger så mycket av dig själv som du bara kan, då händer något. Den insikten gjorde att polletten trillade ner för mig.

Mammas stöd:

– Mamma känner min intuition så väl och grät av lycka när jag vann Melodifestivalen. Hon ser när jag kompromissar och gillar det inte alls. Hon har sett min kamp för att följa min egen väg.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: ”Jag jobbar på min självkänsla varje dag” 

LÄS OCKSÅ: Eva Röse: ”Jag sover bara tre timmar per natt”