Linn Lundström kom i sitt livs bästa form efter skilsmässan.
Linn Lundström kom i sitt livs bästa form efter skilsmässan. Foto: Karin Wildheim

Linn, 47: ”Jag kom i mitt livs bästa form efter skilsmässan”

Nej, livet är inte slut bara för att kärleken tar slut. Ibland kan en separation vara den förändring du behöver för att äntligen prioritera din egen hälsa. ”Jag fick en omstart i livet”, säger Linn Lundström.

Charlotta Flinkenberg

”Jag gifte mig 2006, 32 år gammal. Vi hade varit tillsammans sedan jag var 26 och skaffade barn rätt omgående. Träning är något jag alltid har försökt få in i mitt liv genom att köpa gymkort och gå på pass. Men det blev sporadiskt.

Småbarnsåren rullade på, och som många mammor gör satte jag mina barn främst. Jag hade inte tid att prioritera mig själv. All energi gick åt till att göra saker med familjen; små utflykter, skidresor med mera. Den vakna tiden ägnade jag åt att driva ”Familjeföretaget AB”.

Linn Lundström

Ålder: 47.
Familj: Två barn.
Bor: I Bohus.

LÄS OCKSÅ: Johanna Toftby om förlusten och separationen: ”Så tog jag mig ur krisen”

Någonstans förlorade jag mig själv i detta. Ska jag vara ärlig så har mitt minne bleknat av mycket som hände under dessa år, allt rullade på så fort. Jag rände fram och tillbaka till jobbet och kände mig konstant stressad. På kvällarna kraschade jag i soffan med snask, gärna ostbågar. Det var jobbigt att känna sig 'fluffig' och trött.

Jag ville gärna se snygg ut. För att nå dit experimenterade jag med olika dieter, satte upp förbud och uteslöt vissa livsmedel. Mina kunskaper om kost var otroligt dåliga, kan jag konstatera så här i efterhand. Jag var dåligt påläst och åt för stora portioner.

2011 köpte jag en landsvägscykel och började delta i lopp. Det var roligt, men cyklingen var tuff eftersom jag var tyngre då.

När jag själv inte var projektledare för familjen så rasade äktenskapet

Vändpunkten kom 2014, då en bil körde ut framför mig och jag tvärbromsade och for med huvudet i asfalten. Jag väntade i flera veckor med att gå till en läkare, som kunde konstatera att mina smärtor berodde på hoptryckta kotor i ryggen.

Det var då mitt äktenskap kraschade. När jag själv inte var projektledare för familjen så rasade allt. Jag fick bitvis hjälp med det praktiska av min exman, men det själsliga stödet fanns inte. Olyckan öppnade mina ögon för nästa olycka – att vi inte hade det bra som par. Det var jag som drev processen mot separation och tog beslutet om skilsmässa. Våren 2015 kände jag att nu räcker det. Det kommer aldrig att bli bra.

”Våren 2015 kände jag att nu räcker det. Det kommer aldrig att bli bra.” Foto: Karin Wildheim

Mitt nya psykiska och fysiska liv började verkligen vid separationen. Jag fick en omstart i livet, en möjlighet - och tog den. Samma år som jag skilde mig gav jag mig på att genomföra en svensk tjejklassiker.

Skidåkningen fick jag bryta på grund av smärtor, jag grät i spåret. Jag cyklade så långsamt det bara gick för att orka ta mig igenom sträckan.

Mitt mål var att bli frisk och stark

Simningen var lätt, eftersom det är en liggande position. Det som överraskade mig var att jag kunde springa en mil och därmed klarade löpningen! I samma veva hade jag börjat gå till en sjukgymnast för att stärka bålen på gym. Plötsligt var inte fokus att bli snygg, utan stark och smärtfri. Det förändrade allt för mig. Att inte ha ont var ett sådant jäkla lyft!

LÄS OCKSÅ: Har du råd att skilja dig?

Och jag hade bara mig själv att tänka på och kunde träna de veckor sönerna var hos sin pappa. Mitt mål var att bli frisk och stark. Nu har jag köpt en båt och paddlar kajak på havet, det är helt underbart. Och häromveckan genomförde jag ett triatlon!

”Nu har jag köpt en båt och paddlar kajak på havet, det är helt underbart.” Foto: Karin Wildheim

Det blev naturligt för mig att äta bättre. Jag kände att kroppen behövde mer vitaminer och började göra sallader till middag. Tidigare hade det mest varit brun mat. När jag var gift handlade matlagningen mest om att släcka bränder och kasta fram något som alla kunde äta. Nu har jag blivit bättre på att planera.

Jag är så fysiskt aktiv idag att jag kan äta exakt vad jag vill. Jag utesluter ingenting. Äntligen har jag hittat en balans. Vill jag äta en stor chokladkaka så gör jag det, helt utan ångest. Det finns ingen matskam längre. Jag använder inte uttrycket 'unna mig' eftersom jag inte ser mat på det sättet. Man ska leva och må bra, helt enkelt.

Ibland behövs det drastiska beslut som en skilsmässa för att ändra sina livsrutiner

Förutom min fysiska förvandling, minus 12 kilo och en starkare kropp, så är jag mentalt starkare idag. Jag vågar mer, är nyfiken och utmanar mig själv. Framförallt är jag mycket gladare nu. Jag har gått från botten till toppen.

LÄS OCKSÅ: Åsa och Rafael: ”Vi blev kära igen efter separationen”

Ibland behövs det drastiska beslut som en skilsmässa för att ändra sina livsrutiner. Det är svårt att få till en förändring om du gör som du alltid har gjort. Att lägga fokus på ditt välmående, både psykiskt och fysiskt, är ingen egoistisk handling, utan underlättar faktiskt för din omgivning också.”

Linns råd för dig i en olycklig relation

Det är ofta bekvämare att stanna kvar, så du måste börja lyssna på din inre röst och vara trygg i ditt beslut när du väl tagit beslut om att lämna.

Det finns inga lyckliga skilsmässor, men det kan sluta lyckligt. Ljuset i tunneln är inget mötande tåg!

Du orkar mycket mer än du tror. Att prioritera sig själv leder ofta till ökat självförtroende för att våga ta sig an fler utmaningar. Då växer du som människa. 

Det är en sliten klyscha, men ändå: Om jag klarade detta kan vem som helst klara det.

Så äter Linn nu
”Min kost är allsidig. Jag har blivit bättre på att äta regelbundna mål som inte är så stora eller ”tunga”. I mitt kylskåp finns alltid ägg, grädde och grönsaker. Jag har inga förbud och utesluter ingenting, det skapar bara en fixering kring mat.”
Linns kosttips: Se till att ha ett fullt kylskåp med bra mat så slipper du onyttiga nödlösningar. Glöm inte mellanmål, ägg och banan är helt okej

Så tränar Linn nu
”Jag rör på mig på det sätt som min kropp vill. I princip blir det någon form av aktivitet varje dag. Är jag trött tar jag ändå en återhämtande promenad. Jag springer och cyklar mycket och försöker komma ut i min kajak då och då. Rehabövningar för bålen slarvar jag inte med, för då finns risk för att jag får ont i ryggen igen.”
Linns träningstips: Träna för att vara frisk och orka mycket. Inte bara för att ”komma i form”. Vad ska du använda den formen till? Det ytliga kan vara en bonus men bör inte vara det primära syftet med träningen.