Foto: Hannah Hedin

Lina och Jonatan: "Vi stärker kärleken med tantrasex"

Tantraterapi handlar om närvaro och njutning. För Lina, 37, och Jonatan, 35, är det ett sätt att fördjupa relationen och som en bonus har sexlivet nått nya höjder. – Jag får orgasmer som jag inte ens visste existerade, säger Lina. För amelia delar paret med sig av favoritövningar och sköna nybörjartips.

Borlänge-paret Lina och Jonatan har varit tillsammans i tre år och utforskat tantraterapi ungefär lika länge. För dem är det ett sätt att stärka relationen på ett djupare plan.

– Jag gillar meditation och yoga och upptäckte tantran efter en jobbig separation för några år sedan. Inom tantran arbetar du mycket med känslor som skam och skuld, vilket gjorde att det blev en väldigt helande upplevelse, säger Jonatan.

I samma veva träffade han Lina. Hon hade testat en tantra- kurs på egen hand som väckt hennes intresse.

– Tantra handlar om att acceptera sig själv och sin kropp. Första kursen gick jag ensam, och det var en utmaning att ta av kläderna och sitta där i min nakenhet. Då kom allt det här värderande fram. ”Hur ser jag ut, hur ser alla andra ut?” Det är något som tantran har hjälpt mig att jobba bort.

Tidigt i relationen bestämde Lina och Jonatan sig för att utforska tantran tillsammans. Både genom att åka på kurser och öva tillsammans hemma.

Tantra handlar om att acceptera sig själv och sin kropp

– Vi var nyfikna på hur det skulle påverka vår relation. Nu, tre år senare, är det här ett sätt att få extra passion och komma ifrån vardagslunken med småbarn och jobb. Tantran är en gåva som vi ger oss och vår relation, säger Lina.

Tantraövningar innebär motivation och beröring

För dem handlar tantran om att acceptera varandra och känna fullständig tillit.

– Hur ofta stannar vi upp i vardagen och ser varandra i ögonen, på riktigt? Utöver ett par sekunder? Det är så lätt att det bara blir ett ”hej hej” och en puss på kinden när man kommer hem från jobbet. Sedan rullar allt på och så går man och lägger sig, istället för att stanna upp och verkligen ge varandra tid, säger Lina.

Tantraövningarna innebär både meditation och beröring. Att hålla om varandra, slappna av och låta allt flöda naturligt. Det handlar också om att våga uttrycka och kommunicera känslor, något som Lina har haft svårt för i tidigare förhållanden.

– Som kvinna är det nog ganska vanligt, tyvärr. Att våga uttrycka hur vi känner och det vi tänker på är något alla borde lära sig. Att visa hur, och var, vi vill bli berörda utan att känna skam. Det är okej att säga nej och det är okej att säga ja.

"Eye-gazing" en populär övning inom tantra

Det finns även helt tysta övningar. Som ”eye- gazing”, där man sitter mittemot sin partner och ser varandra i ögonen under flera minuter.

– Det blir väldigt intimt och naket. Du tar ner din sköld. Tantran kan också handla om massageövningar, att andas tillsammans, meditera eller att bara vila hos varandra. Det är ganska enkla grejer egentligen, säger Jonatan.

– Jag trodde att jag visste vad intimitet var, men när jag började med tantran insåg jag att det visste jag inte alls.

Tantra har blivit en livsstil för Lina och Jonatan

För Lina och Jonatan har tantran blivit en livsstil som stärker deras förhållande och gör dem mer harmoniska.

– Vår kommunikation har blivit bättre. Det går aldrig för långt innan vi pratar med varandra, säger Lina.

Jonatan nämner känslorna av närvaro och närhet som de största fördelarna.

– Att släppa allt annat än det som är precis nu, framförallt i de intima stunderna. Jag behöver inte fundera på vad jag ska laga till middag eller vad jag ska göra på jobbet imorgon, jag är här och nu. Kontakten med kroppen är stark.

Dessutom har sexlivet förbättrats flera snäpp på köpet.

– Jag kan känna mig nästan som en kåt tonåring fortfarande, efter tre år tillsammans. Tack vare tantran kan vi hålla glöden levande, säger Lina och får medhåll av Jonatan.

– Att kunna nå höjder och orgasmer som jag aldrig haft i hela mitt liv och inte ens visste existerade, flera gånger i rad, är såklart en väldigt fin bonus.

LÄS OCKSÅ: Lisa hittade njutning i tantran: ”Jag har slutat jaga orgasmer”

Linas och Jonatans 4 bästa tantraövningar 

Eye-gazing

Sitt mittemot varandra, antingen påklädda eller nakna.Se varandra i ögonen och håll kvar blicken. Kom ner i andning. Var närvarande och släpp allt utanför er egen lilla bubbla.

Andas tillsammans 

Sitt mittemot varandra, mer era ansikten tätt ihop. Andas långsamt och lägg märke till varandras andetag. Försök att synka andetagen och upplev känslan i kroppen. Lugnet i andningen och den sexuella energin ger en fusion som slår gnistor.

Håll varandra

Båda sitter upp. En av er ska sitta vid sidan om den andra. Den som sitter vid sidan lägger en hand på pannan och en i svanken på den som blir hållen. Den som håller avger energi av trygghet och lugn. Den här stunden är till för att den andra ska kunna slappna av helt i den trygga miljö som skapas, och våga känna sig helt hållen i det. Skifta plats med varandra efter fem minuter.

Nyfiken massage

Att massera varandra skapar lugn och cirkulation, och frigör mängder av må bra-hormoner. Uttryck om du vill ha massage på något särskilt ställe eller sätt, och om det är något ställe som du inte vill bli masserad på. Respektera varandras gränser, och var fullständigt medveten om att den andras gräns inte har något med din önskan att göra. Glöm allt som rör prestation, och låt dina händer styra massagen. Fokusera på hur det känns i händerna. Smek flera gånger längs ryggraden; mitt på kroppen på framsidan strax ovanför könsorganet upp till halsen om den som masseras ligger på rygg, och från svanken upp till nacken om din partner ligger på mage. Massera gärna med olja. Undersök med nyfikenhet och åtrå varenda del av din partner. Blanda fjäderlätta smekningar med knådning. Låt handflatorna vila helt stilla på kroppen emellanåt. Här kan ni ge varandra så länge ni vill, men se till att byta position med varandra.

 

Läs också: 11 sexleksaker för maxad njutning – från budget till lyx

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!