”Jag är inte lika snabb i starten och har svårare att ta tag i saker direkt.” säger Johan.
”Jag är inte lika snabb i starten och har svårare att ta tag i saker direkt.” säger Johan. Foto: Privat

Lin och Johan: ”Vi bytte könsroller under en vecka”

Trebarnsföräldrarna Lin och Johan ser sig själva som jämställda, men hemma är det ändå vanligare att Lin projektleder. Vi lät dem byta könsroller i en vecka.
– Jag har inte förstått omfånget av allt som Lin gör, säger Johan.

Charlotta Flinkenberg

När vi frågade våra läsare om de, som kvinnor, tar mest ansvar för julen hemma svarade 93 procent ”JA”.

Lin Nordström är effektiv både på jobbet och hemma – men hennes ständiga turbokoll på vardagssakerna leder också till minus på energi- och egentidskontot.

– Oftast har jag hunnit med att slänga in en tvättmaskin, förberett middag, lagt barnens läxor i ryggsäckar, fixat lekdejter och lagt in info i skol- och dagisapparna redan före klockan 06.15, säger Lin.

Under en vecka fick hon och maken Johan prova på att byta roller i relationen.

Vad har ni gjort, rent konkret?

Johan: Min systerdotter firade sin 18-årsdag i Örebro i helgen och i vanliga fall skulle Lin planerat stora delar av upplägget. Men den här gången packade jag, planerade var vi skulle sova, köpte födelsedagspresent och kom också ihåg en bortglömd konfirmationspresent! Och så planerade jag en fredagsmys-middag hemma, för grannarna. Det blev pizza som serverades direkt ur kartongen och rödvin. I övrigt har jag faktiskt inte haft något annat val än att ha tvättat, diskat och lagat mat, för Lin har jobbat hela tiden.

Jag har nog vetat om de flesta saker som Lin gör, men inte uppfattat hela omfånget när man lägger ihop allt.

Lin: Jag har nog egentligen inte gjort så mycket. Just nu är jag inne i en väldigt intensiv jobbperiod och har kunnat jobba mycket utan dåligt samvete. Johan sköter alltid all ekonomi och den har inte hunnit falla under den här veckan. Det vore spännande att se vad som skulle hända under en längre period. Och så har jag vägrat att tanka och än så länge har vi inte fått bensinstopp.

Johan fixar födelsedagspresenter och Lin lutar sig tillbaka hemma i soffan. Foto: Privat

Hur uppfattar ni fördelningen av hushållsuppgifterna hemma vanligtvis?

Lin: Jag är expert på att curla alla runtomkring mig. För att vara helt ärlig har det mycket att göra med att om jag gör det själv så vet jag att det blir gjort och det går snabbt. Oftast har jag hunnit med att slänga in en tvättmaskin, förberett middag, lagt barnens läxor i ryggsäckar, fixat lekdejter och lagt in info i skol- och dagisapparna redan innan klockan är 06.15.

Johan: Självklart känner jag av att det är viss obalans. Jag är inte lika snabb i starten och kanske har svårare att ta tag i saker direkt. Jag brukar dock göra stora engångsinsatser och ta hand om saker för bilen och and­ra större saker. Sedan är jag den enda som tar bort luddet ur torktumlaren.

Lin, hur var det att inte gå in och projektleda som du brukar göra?

– Jag förstår naturligtvis rent intellektuellt att världen inte går under om jag inte är där och fixar till. Men rent emotionellt är det annorlunda. Nu kunde jag hantera det eftersom jag visste att det bara var en vecka. Jag har helt kunnat luta mig tillbaks, vilket har varit väldigt skönt. Jag har struntat i att badrummet inte är renoverat, att det är högar med tvätt i tvättstugan, att krukväxterna dör plus resten av den där 100-listan. Det har gjort att jag inte varit lika stressad när jag kommit hem, utan kunnat sätta mig vid middagsbordet och sedan titta på någon serie. Jag älskar The good doctor!

Johan fick ordna både en och två presenter under veckan med ombytta roller. Foto: Privat

Johan, fick du en större förståelse för det Lin gör? Har du utfört dessa handlingar på andra sätt än hon? Vill du hitta på egna lösningar på vardagsproblemen/logistiken?

– Nja, jag har nog vetat om de flesta saker som Lin gör, men inte uppfattat hela omfånget när man lägger ihop allt. Självklart har jag gjort saker på andra sätt än Lin och det är lite av problematiken i obalansen. När jag tar tag i saker på andra sätt än hon hamnar fokus på det i stället för att sakerna blir gjorda. Jag vill ju hitta egna lösningar, men har då inte gjort det på grund av att det är säkrare och lugnare att hon gör det på sitt sätt än att jag tar ett steg fram och hjälper till mer så att hon blir avlastad.

Jag ­måste helt enkelt släppa och lita på att Johan tar vid. Det kommer inte att bli exakt som jag vill ha det men det betyder inte att det är sämre.

Kommer ni att göra någon form av justering kring fördelningen av sysslor och projektledning i hemmet framöver?

Lin: Jag känner mig ofta ensam i att det är jag som har 100 listor i huvudet, ser till att allt rullar på plus att jag har ett jobb där jag vill och behöver ­lägga mycket energi. Det är en ekvation som inte går ihop. Häcken behöver klippas, utemöblerna in, studsmattan ska ha nytt nät, alla tre barnens vinterskor har ­blivit för små och julklappar ska ­köpas. Men Johan kommer aldrig att ­börja ha samma listor som jag om jag inte slutar fixa allt hela tiden. Jag ­måste helt enkelt släppa och lita på att Johan tar vid. Det kommer inte att bli exakt som jag vill ha det men det betyder inte att det är sämre. Jag har helt enkelt inte tid för att allt ska vara perfekt. Men jag behöver verkligen Johans hjälp för att vi ändå ska hålla en nivå där det känns okej. Nu har vi klarat 15 år, så det är bara att sikta på 45 år till.

Johan: Jag har ingen lista i huvudet men ser allt som behöver göras ändå och gör också en del. Det är väldigt tydligt att en ombalansering behöver göras och att jag inte kan gömma mig bakom känslan att det är enklare att låta Lin göra det på sitt sätt. Däremot kommer jag att vara tydligare med att nu kommer jag att göra det här, på mitt sätt, och skriva upp en lista som jag sätter på kylskåpet. Då behöver Lin backa för att det ska fungera framöver. Det kommer säkert att bli diskussioner och visst tjafs, men på det stora hela tror jag att familjen kommer att vinna på det och att vi kommer att få en bättre relation. Jag tror att detta kan vara nyckeln till att vi kan fira våra respektive 95-årsdagar tillsammans vid havet.

LÄS OCKSÅ: Läsarfrågan: Måste vi fira jul hos hans trista föräldrar?

LÄS OCKSÅ: Dags att fira jul som en man? Så får du mer sofftid