Foto: Istock

Lär dig tyda kroppens hemliga signaler – så avkodar du kroppsspråket

Är kanske killen på jobbet intresserad av dig? Eller ljuger din partner om något? amelia.se har benat lite i vårt omedvetna kroppsspråk för att söka svar på frågorna. Lär dig tyda hens signaler!

Det sägs att vårt vi kommunicerar med varandra till 60 procent med vårt kroppsspråk, 20 procent med vår röst, och 10 procent med de ord som vi väljer. Vårt kroppsspråk har med andra ord störst talan och kan avslöja många hemligheter – om man bara kan läsa av signalerna och lära sig vad de egentligen betyder.

En person som ljuger kan använda sig av en mängd olika omedvetna kroppsspråk, samma sak gäller för de signaler man skickar ut när man är intresserad av någon. Här följer några av de vanligaste kroppsspråken man lätt kan tyda.

Kroppsspråk när någon är intresserad eller attraherad av dig

Våra pupiller utvidgas när vi är attraherade av någon. Foto: Istock

När man är intresserad av någon vänder vi gärna våra handflator uppåt, både i avslappnat läge och när vi gestikulerar. Det är ett tecken på att vi är öppna och mottagliga.

Även höjda ögonbryn är ett tecken på öppenhet.

Oavsett om det är ljust eller mörkt ute utvidgas våra pupiller när vi är attraherade av någon.

Titta på hens fötter, åt vilket håll pekar dem åt? Våra fötter pekar nämligen gärna mot just den personen man är intresserad av.

Det sägs även att vi omedvetet rycker på axlarna när vi tycker någon ser bra ut, biologerna kallar det för ”The cute response”, eftersom den avslöjar en lite barnslig sida av oss och visar att vi är öppna för att lära känna den andra personen. Vi tjejer lägger även huvudet lite tillgjort på sned.

Kroppsspråk när någon ljuger:

Hen håller handen för munnen, eller försöker på något sätt att dölja munnen när hen pratar.

Hen undviker ögonkontakt.

Hen blinkar överdrivet mycket.

"Rätt" kroppsspråk på arbetsintervju, dejt eller mingel

Le mycket och undvik att ha armarna i kors eller gömma händerna i fickorna. Det är bra tumregler inom kroppsspråk när du ska på arbetsintervju. Foto: Istock

Det finns egentligen inget rätt eller fel. Det viktigaste är ju alltid att vara dig själv, till hundra procent. Men eftersom vi människor kommunicerar till så stor del med kroppsspråket så kan det vara bra att känna till vissa saker om du vill ge ett bra intryck. För om du exempelvis har armarna i kors, så symboliserar det till andra att du tar avstånd. Något du kanske inte vill sända ut om det är ett möte som är viktigt för dig.

Så istället för att krypa ihop, lägga armarna i kors eller på annat sätt skydda kroppen under en arbetsintervju eller liknande, kan du öppna upp, och exempelvis visa dina händer. Att öppna upp ditt kroppsspråk gör att du framställs som mer självsäker och tillgänglig. Undvik också att stoppa händerna i fickorna eller på annat sätt dölja dina händer.

Stadig ögonkontakt i ett samtal kan uppfattas som om man är självsäker, vilket är effektivt vid exempelvis förhandlingar, intervjuer eller viktiga möten. Men undvik att stirra!

Ett annat sätt att skapa förtroende mellan två människor är att kopiera den andras kroppsspråk och följa den personens rörelsemönster. Detta gör vi nämligen automatiskt när vi gillar någon. Överdriv dock inte - det kan bli konstigt.

Ditt kroppsspråk påverkar hur du känner dig

Hur vill du känna dig? Styr ditt kroppsspråk medvetet och få effekt direkt. Foto: Istock

En rolig sak med kroppsspråk är att om du intar en självsäker kroppsposition (trots att du inte känner dig så), så kommer du inte bara lura andra. Du kommer även att lura din egen hjärna och därmed känna dig mer självsäker. Fake it till you make it fungerar på riktigt när det gäller kroppsspråk.

Fler gester att hålla koll på

Att bita på naglarna kan betyda att personen är nervös över något. Foto: Istock

Att lägga armarna i kors kan vara ett tecken på att man tar en försvarsställning, att man är på defensiven och vill distansera sig.

En person som biter på naglarna är förmodligen nervös över något.

En person som inte vill möta ögonkontakt och istället tittar ner i backen eller golvet kan visa tecken på dåligt samvete eller att han skäms.

En hårt hopknuten näve visar oftast på att personen är arg.

Att titta på någons ena öga för att sedan långsamt föra blicken till det andra ögat, och sen vidare till personens läppar kan uppfattas som att du vill kyssas.