Laila Bagge lärde sig tidigt att livet kan ta slut, och det har påverkat henne mycket.
Laila Bagge lärde sig tidigt att livet kan ta slut, och det har påverkat henne mycket. Foto: PETER KNUTSON

Laila Bagge: ”Jag har haft döden flåsandes i nacken”

Med sina fem bolag är Laila Bagge verkligen en svensk powerkvinna. Men bakom den hårda businessytan finns en ständig oro över att dö och motgångar som inte alla känner till. För amelia berättar hon hur sambon Korosh räddar henne från utbrändhet, covidpaniken och hur uppväxtens fattigdom förändrat henne.

Charlotta Flinkenberg

Filmteamet ramlar in i fotostudion där Laila Bagge ska fotograferas för amelia. Det är flera olika kameramän, inslagsproducenter, reportrar som gör små intervjuklipp som spelas in, och annat folk som ingår i realityproduktionen Svenska powerkvinnor som Laila är med i. Utöver det har Laila bokat en egen hårstylist och makeupartist. Trots det massiva entouraget så är Laila allt annat än nervös eller superstjärnedryg, utan skrattar och skämtar med teamet.

– Programformatet är min egen idé som jag tog till TV3 för fem år sedan. Jag ville följa karriärkvinnor i deras vardag med huvudfokus på deras arbete och visa hur de får ihop livet. Det är inte ofta man ser reality med detta tema. TV3 nappade direkt på idén, säger Laila.

LAILA BAGGE

Ålder: 48.

Familj: Fästmannen och sambon Korosh Kananian. Sönerna

Liam (med Mason Pitts) och Kit (med Niclas Wahlgren). Hundarna Brorsan och Ramos.

Bor: I hus på Lidingö, Stockholm.

Gör: Är entreprenör, programledare på Rix morronzoo, tv-profil, artistmanager.

Aktuell med: Realityserien Svenska powerkvinnor.

Varför tog det så lång tid innan tv-projektet sjösattes?

– För mig var det viktigt att få med Camilla Läckberg i programmet. Det kändes inte komplett utan hennes medverkan. Men hon sa nej först. Och fortsatte säga nej, år efter år … Men jag är tjatig och ihärdig! Till slut gav hon upp och tackade ja, säger Laila och skrattar.

– Därefter brainstormade vi, tillsammans med TV3 och produktionsbolaget, fram de övriga medverkande. Det finns hur många duktiga kandidater till powerkvinnor som helst i Sverige. Vi ville ha en spännvidd och visa en bredd mellan åldrar och personligheter samt ha vissa som är i början av sin karriär och andra som varit verksamma ett tag.

Osäker på hur mycket pengar hon har

Hos sambon Korosh har Laila funnit både passion och en affärspartner. ”Ibland sliter han mobilen ur min hand. Korosh är väggen som gör att jag inte går in i väggen”, säger Laila. Foto: PETER KNUTSON

Laila är en entreprenörskvinna ut i fingerspetsarna (som för dagen pryds av korallfärgat nagellack). Hon är en välkänd radio- och tv-profil, artistmanager, har ett eget vin, designar smycken och möbler och driver egna skönhetsmärket Kolai tillsammans med fästmannen Korosh Kananian.

Vad driver dig till att starta och sköta så många olika företag?

– Den röda tråden är att jag gör saker som jag själv älskar. Så börjar det faktiskt alltid! Att jag sitter och tänker: ”Åh gud, vad roligt det vore om jag kunde göra ett eget vin …” När något inte finns, som jag vill ha, så gör jag det själv. Och hoppas att andra vill ha det också. Att gå in i en skapandefas är som terapi för mig.

Drivet, modet, den höga arbetsmoralen och produktiviteten, ihop med en särskilt envis personlighet, har lett till att Laila Bagges entreprenörskap omsätter många miljoner.

När något inte finns, som jag vill ha, så gör jag det själv

Hur rik är du egentligen? Vilken av alla dina affärsgrenar och bolag går bäst?

– Svårt att säga. Jag har inte kollat. Vissa av mina bolag tickar in pengar som rojalties, för arbetsinsatser jag redan gjort, som vinet exempelvis. Då tjänar jag pengar medan jag sitter och petar mig i näsan. Andra intäkter behöver jag arbeta ihop dagligen, som radioprogramledarrollen. Men pengarna har aldrig varit en drivkraft.

Har du fortfarande svårt att hålla i pengar?

– Ja! Det funkar inte för mig att ha ett kreditkort. Korosh är bättre på att hålla i ekonomin, men det sker i samförstånd givetvis, det är inte så att han styr över mina pengar eller så. Jag för över en anständig lön insatt på ett vanligt betalkort så att jag inte kan spontanshoppa för dyra saker när jag får feeling.

Hon har med sig sju par egna märkesskor till fotograferingen, varav flera Valentino Rock Studssandaletter, som kostar 7 000 kronor styck. Är det dyra designerheels hon möjligtvis shoppar när andan faller på?

– Nej, nej … skor är inte hela världen. Jag talar om att spontanshoppa värre saker. Som en tomt, exempelvis. Det råkade jag göra när jag var ihop med Niclas. Vi var ute och promenerade och såg en skylt med ”Tomt till salu” och jag bara: ”Den vill jag ha!” En timme senare hade jag köpt den, utan att kolla upp detaljer kring bygglov och liknande.

Lär av sina misstag

Driv, mod och hög arbetsmoral kännetecknar Laila. Visst, det har blivit några dikeskörningar i livet, men varför relaxa när man kan maxa? Foto: PETER KNUTSON

Som många andra framgångsrika entreprenörer är Laila också motgångsrik och har haft sin beskärda del av mindre lyckade satsningar och beslut.

– Skjuter man många bollar mot mål får man räkna med att några flyger utanför. Gud ska veta att alla idéer jag haft inte har funkat! Jag hade ett klädmärke som gick åt helsike. Det var mycket svårare med mode än att sälja smycken. Där fick jag verkligen dra i handbromsen för att inte gå i konkurs.

En annan misskalkyl var då Laila blev erbjuden en viss procentsats på försäljningen av sitt eget vin, men i stället valde det andra förslaget om en fast summa som ersättning.

– Big mistake. Mitt vin går väldigt bra. Jag har förlorat mellan 44–50 miljoner kronor på det beslutet, så det blev en dyr läxa. Men samtidigt lärde jag mig något på det, så framöver tar jag procent i stället.

Du driver ett av företagen, Kolai, tillsammans med din partner, hur funkar det att jobba ihop med sin sambo?

– Vi kompletterar varandra väldigt väl! Och är samtidigt lika då det gäller kreativiteten. Korosh har också mycket idéer. Men visst bråkar vi emellanåt. Man blir ibland lätt ohövlig mot någon man känner så väl, den tonen hade man inte haft mot en annan arbetskollega. Men Korosh tar ingen skit utan säger ifrån direkt om jag är otrevlig och samma gäller för mig.

Det är ofta Korosh som får plocka upp spillrorna av mig

Laila ringer Korosh ofta under fotograferingen och de beter sig nyförälskat, fortfarande, fast de varit ett par i många år nu. Laila må ha en tuff image utåt och är känd för sin självständighet, men ibland blir den yttre pressen extremt hård och Korosh finns alltid där för att fånga upp henne.

– Han tar vid när jag inte orkar. Ibland säger jag ”Nu pallar jag inte mer” och då sliter han mobilen ur min hand och tar kommando över den. Då blir han väggen som gör att jag inte går in i väggen. Han tar då samtal och förfrågningar och säger ”Nej, Laila behöver vila”, säger hon.

– Det är ofta Korosh som får plocka upp spillrorna av mig. I underhållningsbranschen kan man inte avboka, det funkar inte när det sänds live. Jag har suttit med 40 graders feber i Idol, kräkts i pauserna på turnéer, sänt radio då livet hemma varit kaos. Det är bara att ställa upp och vila efteråt. Men det är inte synd om mig, jag har valt detta själv.

Känner till sina svagheter (och styrkor)

Att lägga artistdrömmarna på hyllan för att i stället leta och hjälpa andra talanger har visat sig vara ett lyckokast för Laila. Foto: PETER KNUTSON

Direkt efter avslutade studier vid Balettakademien i Göteborg flyttade Laila Bagge till Stockholm. Drömmen var att kunna försörja sig som sångerska/dansare, men hon hade inget nätverk av kontakter och kände ingen i storstaden. Konkurrensen om jobben var tuff och Laila fick sova på någon kompis soffa.

– Jag sökte massor av jobb men fick inget napp. Jag har aldrig fått en anställning i hela mitt liv. Dessutom kommer jag från en familj som inte kunde supporta mig ekonomiskt. Mamma sa ofta att vi var rika på barn snarare än pengar … Vi är fem syskon, så man fick klara sig själv. Jag gick till socialen och bad om hjälp, men föll utanför skyddsnätet eftersom jag hade föräldrar i Skåne.

Socialtjänsten ansåg att Laila kunde flytta hem till den lilla orten i Skåne med 6 000 invånare och ta något jobb där i stället.

– Men vilka jobb skulle jag kunna få där? På den lokala korvmojen eller Ica, möjligtvis. Det fanns inte den typen av jobb där som jag hade utbildat mig för. Jag förstod att jag var tvungen att hitta de uppdragen i Stockholm. Så jag tvingades helt enkelt att komma på själv hur jag skulle tjäna pengar.

Jag tvingades helt enkelt att komma på själv hur jag skulle tjäna pengar

Ren överlevnadsstrategi ledde alltså till att 20-åriga Laila blev egenföretagare och startade egen business. Hon ringde några kompisar som också sjöng, satte ihop en show med covers som skulle uppföras på företagsfester.

– Jag tog på mig säljarkepsen och började ringa runt. Vi fick några spelningar och till slut blev vi kontaktade av ett företag som bokar artister.

Parallellt med företagsgigen skrev Laila egna låtar, hade en egen grupp, gick på auditions till musikaler och fick mängder av nej. Men då hon inte ger upp i första taget ledde allt slit slutligen till skivkontrakt och albumsläpp. Först i Japan och sedan ett kontrakt med legendariska Motown.

– Eftersom jag är bra på att rannsaka mig själv och identifiera både mina styrkor och svagheter så började jag ifrågasätta om jag verkligen skulle vara artist själv. Jag landade i att jag var bättre på att hitta talanger och sätta dem i rätt kontext. När jag släppte taget om min egen artistkarriär så lossnade det för mig på allvar.

Tycker om att åldras

Under 90-talet var Laila med i ett ”girlband”, här är hon längst ut till höger.

Laila var 25 år, bodde i USA, skrev hitlåtar åt världsstjärnor med dåvarande maken Anders Bagge och fick managerkontrakt med Tommy Mottola, mytomspunnen chef på Sony, som just då låg i skilsmässa med Mariah Carey.

– Jag fick en lön på 800 000 kronor om året bara för att vara talangscout och hitta nya artister. Vilken grej! Jag kommer aldrig att glömma hur det kändes att få det förtroendet, när någon verkligen tror på dig. Det är därför jag brinner mycket för att lyfta andra talanger. Som Zara Larsson och Bishara, som är artister jag gett förutsättningar att flyga.

Hur har coronapandemin påverkat ditt liv?

– Givetvis har det varit jobbigt, som för alla andra. Förlusten av min radiokollega Adam Alsing var svår. Jag var otroligt ledsen och pratade med Adam bara någon vecka innan han dog. Jag känner en stor sorg och frustration eftersom han borde ha klarat sig, det borde inte ha behövt ske. Sjukvården har kommit mycket längre i dag gällande hur de ska hjälpa covidpatienterna.

Hon funderar och blir en tyst en stund innan hon fortsätter:

– Jag har levt med döden flåsande i nacken sedan jag var 10 år, eftersom min mamma hade kronisk cancer och dog när hon var 61. Det kan ha medfört att jag ser på livet på annat sätt, att jag vet att det kan ta slut.

På vilket sätt har den tragedin förändrat dig, rent konkret?

– Jag är noga med att inte skiljas som ovänner, eller att gå och lägga sig och inte reda ut ett bråk först. Varje gång jag ska flyga så slänger jag ihop en video med hälsning till mina efterlevande och skickar till min syster, det ger mig en sorts lugn. Syrran har mängder med ”adjö-filmer” i sin mobil, haha! Och när jag själv drabbades av covid talade jag in en hälsning på band till mina söner Kit och Liam och skickade till syrran, just in case. Under två dygn hade jag svårt att andas och tänkte då på Adam.

Hellre rynkor och bredare röv än död

Laila har varit gift två gånger, är mamma till två söner, har två hundar, sänder morgonradio flera gånger i veckan, har haft en egen realityshow, Lailaland, som nu följs av ytterligare en dokumentärskildring i tv-format. Hon har vaskat fram talanger i Idol-juryn och sålde över en miljon album med popgruppen Play för 20 år sedan. Utöver det bloggar hon på amelia och driver fem bolag.

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY 

Tittar man på ditt cv borde du vara runt 120 år för att ha hunnit med allt det där?

– Man får bara ett liv. Det finns inget av det jag gör i dag som jag trodde att jag kunde göra för tio år sedan. Det ena projektet öppnar en annan dörr på glänt. Jag tror inte att jag någonsin kommer att sluta, utan hålla på och skapa saker tills jag dör.

Du verkar delvis inom en bransch som är utseendefixerad och inte direkt lyfter äldre kvinnor. Är det något du tänker på?

– Min mentala bild av mig själv är inte den jag ser i spegeln. Som gammal dansare är jag van vid att kritiskt granska min kropp och jag kan titta på gamla bilder av mig själv och sakna mitt smalare, tajtare jag. Men Korosh klagar inte direkt när jag har gått upp fem kilo. Han älskar det och säger ”Nu är det mer kvinna att ta i, när du börjar få lite mage, lår och rumpa!” och det är så jävla nice! säger Laila.

– Jag orkar inte ge upp god mat och vin för att leva upp till något strikt ideal. Man får vara realistisk och jobba med det man har. Men jag är inte missnöjd, jag tycker om att åldras, det är ju tecken på att jag lever och har så mycket att vara nöjd över. Hellre rynkor och bredare röv än död. 

Lailas bästa karriärtips

I höst sänds Svenska powerkvinnor på TV3. Foto: JOHNNY WOHLIN

 Sätt bara i gång! Var inte rädd för att misslyckas. Många kvinnor förverkligar inte sina drömmar för att de inte vill förlora ansiktet, eller skämmas för att folk ska säga ”Vad var det jag sa?”. Du behöver våga genomföra för att ta dig framåt. Att misslyckas är inte så farligt som du tror.

Ge inte upp! Jag vet inte hur många stängda dörrar jag fått i ansiktet. Fortsätt att kriga vidare. Till slut lossnar det. De flesta saknar uthålligheten.

Rannsaka dina talanger och mål! De kan ändras med tiden. Gör en reality-check. Är du verkligen på rätt plats, eller är du bättre på något helt annat? Vad händer om du byter spår?

Hitta en sidekick! Ingen är bra på allt. Leta efter en affärspartner som kan komplettera dina svaga sidor så att ni kan växa tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Eva Röse: ”Jag sover bara tre timmar per natt”

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg: ”Folk ber mig att swisha pengar”