Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fem kvinnliga powerduos som lyfter varandra – och inspirerar andra

amelia listar fem fantastiska kvinnopar som backar och inspirerar varandra – och som når ut till hela landet med sina starka röster.

På amelia älskar vi kvinnor som peppar, lyfter och inspirerar. Här listar vi fem powerduos (utöver Christine Meltzer och Carina Berg) som lyser upp och som når ut med viktiga budskap!

 

Linnea Claesson & Hédi Fried

Kämpar för mänskliga rättigheter

De träffades genom sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Trots ålderskillnaden på 67 år har författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried, 94, och samhällsdebattören Linnea Claesson, 27, funnit varandra och ses regelbundet på fika för att umgås, prata och utbyta tankar och erfarenheter. Något som lett till en särskilt sorts vänskap med en power som värnar om ett inkluderande samhälle.

Vi har växt ihop till väldigt fina vänner

När Linnea Claesson, som under våren varit aktuell i tv­programmet Let’s dance fick tillägna en dans till någon som betyder mycket så valde hon att dansa sin vals för att hedra Hédi Fried.

– Det är en kvinna som är helt otrolig, vi träffades första gången när hon frågade om jag ville demonstrera mot nazister med henne i Ludvika, och efter det har vi bara växt ihop till väldigt fina vänner, sa Linnea i programmet.

 

Mia Skäringer & Anna Mannheimer

Poddar tillsammans – och är bästisar

Foto: Johan Jeppsson

Det är bara två år sedan de multibegåvade komikerna Mia Skäringer, 42, och Anna Mannheimer, 55, startade podden Skäringer & Mannheimer ihop. Innan dess kände de inte varandra. Ändå känns det som om de alltid har varit ett par – de fyller i varandras meningar, avbryter varandra, gapskrattar och ropar upprört om vartannat.

”Två bittra, lätt psykiskt ohälsosamma eremiter försöker bli kompisar över en kopp kaffe, framför mikrofoner och på en bestämd tid i veckan”, beskriver Mia podden på sin instagram.

Vi har besöksförbud och får bara prata när vi ses varje söndag

Paret har gått i clinch med bland andra Isabella Löwengrip, Katrin Zytomierska och Acne, och delar både sin svarta humor och ilskan över samhällets orättvisor.

– Det är så otvunget och naturligt att sitta och vara Mia tillsammans med Anna. Och så har hon en sådan otrolig självdistans, hon är svinrolig, sa Mia i en intervju med Damernas Värld förra året.

Att det blir sådana livliga, spontana diskussioner när de sätter sig och spelar in podden har sin egen förklaring:

– Vi har besöksförbud och får bara prata när vi ses varje söndag, då har vi samlat på oss allt vi har velat ta upp med varandra under veckan.

 

Sofi Fahrman och Tove Norström

Mediekvinnorna som snackar om allt

Foto: Johan Jeppsson

Mediekvinnorna Sofi Fahrman, 39, och Tove Norström, 39, driver populära podcasten Trettio plus trevar, där de tillsammans med Klara Svensson avhandlar alltifrån ”hamburgerfittor” till psykisk ohälsa. Men deras vänskap sträcker sig längre än så.

Vi skapade får egen familj som singlar

Uppväxta tillsammans har de firat alltifrån studenten till födelsedagar ihop och även stöttat varandra i tuffare tider som skilsmässor och mediedrev. Och när de båda nyligen levde singelliv – ja, då skapade de sin egen lilla familj ihop, och åkte tillsammans med barnen på semester till Frankrike.

– Tove och Klara är filterlösa små genier! Och jag tror att det är det som är en del av framgången, att vi tillsammans visar att perfektion, det är bara dumdristigt. Det är när man börjar visa sina sprickor, istället för den vackra ytan, som det blir mer äkta, säger Sofi i en intervju med amelia.

 

Nour el Refai & Suad Ali

Politiskt powerpar 

Foto: Johan Jeppsson

Statsvetaren Suad Ali, 28, har blivit något av en expert på migrationsfrågor och listades nyligen som en av de mest talangfulla personerna på affärstidningen Forbes lista ”30 under 30”. I den feministiska komikern Nour El Refai, 31, har hon funnit en vän som också är politiskt engagerad, och tillsammans peppar och stöttar de varandra – inte minst offentligt.

Nour betyder ljus på arabiska och det tänker jag på varje gång jag träffar Nour

”Spricker av stolthet över att Suad Ali ska sommarprata”, skrev Nour på sitt instagramkonto förra året, inför Suads Sommarprat i P1. Och Suad var inte sen med att svara med en egen kärlekshyllning till sin vän.

– Nour betyder ljus på arabiska och det tänker jag på varje gång jag träffar Nour. Ett ljus, inte bara för oss som får äran att ha henne nära, utan för så många fler.

 

Camilla Läckberg & Christina Saliba

Investerar i kvinnor tillsammans

Foto: Johan Jeppsson

Författaren Camilla Läckberg, 44, har i sin karriär tagit hjälp av pr-proffset Christina Saliba, 44, som också är en nära vän till henne och maken Simon Sköld.

Våra döttrar och våra söner ska ha samma förutsättningar

För ett par år sedan bestämde sig Christina för att lämna sitt jobb inom pr-branschen och istället satsa helhjärtat på att stödja kvinnliga företagare tillsammans med Camilla. Samma år grundade duon Invest in her, ett bolag med fokus på att öka jämställdheten i näringslivet och främja kvinnligt entreprenörskap och ägande.

– Ytterst handlar det om att vi vill att våra döttrar och våra söner ska ha samma förutsättningar och möjligheter, oavsett kön, sa Camilla Läckberg i ett pressmeddelande.

 

Foto: TT