”Jag försöker föreställa mig honom som han såg ut förut, för jag klarar inte längre av att se honom naken”, skriver signaturen ”Klara”. Bengt Ohlsson ger råd.
”Jag försöker föreställa mig honom som han såg ut förut, för jag klarar inte längre av att se honom naken”, skriver signaturen ”Klara”. Bengt Ohlsson ger råd.

Kan jag fortsätta att älska min impotente sambo?

Kroppen sviker och förfaller, och mannen i fråga tycks inte orka göra något åt situationen. Hans sambo försöker hjälpa honom, men det känns tröstlöst.

”Ibland är jag verkligen på väg att lämna, men samtidigt var det ju inte bara kroppen jag en gång lärde mig älska”, skriver hon.

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, delar med sig av sina råd i en svår livssituation.

Fråga: ”Min sambo opererades för prostatacancer för några år sedan, och sedan dess hänger snoppen bara slak. Tånaglarna är gula, tänderna ”kladdiga” och magen tjock. Jag har bett honom att använda svarta inkontinensinlägg, inte landstingets stora, blåvita Tena. De är ruskigt avtändande, men han bryr sig inte längre om sitt utseende överhuvudtaget. 

Vi är båda i 50-årsåldern, och jag vill inte leva utan sex för resten av mitt liv.

Både han och jag har lust, men det är svårt att känna sexuell attraktion. Jag har bokat och betalat PT-timmar, pedikyr, tandblekning, nya träningskläder och pincett för hår i näsa och öron. Jag har även bistått med sexuella hjälpmedel, som till exempel Viagra.

Jag försöker föreställa mig honom som han såg ut förut, för jag klarar inte längre av att se honom naken. Ibland är jag verkligen på väg att lämna vår relation, men samtidigt var det ju inte bara kroppen jag en gång lärde mig älska.

Kan man fortsätta att älska och leva med någon som inte ens försöker vara ren och fräsch? Vi är båda i 50-årsåldern, och jag vill inte leva utan sex för resten av mitt liv. 

Kan du hjälpa mig att reda ut vad jag egentligen håller på med, Bengt? Jag är ett virrvarr av känslor och tankar.”

/”Klara”

Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Er sorg och vanmakt behöver få utrymme

”Det låter som om din man har gett upp, och befinner sig i fritt fall. Kroppen har svikit honom i ett viktigt avseende, och då vill han straffa den, göra sig själv så oaptitlig som möjligt, både i sina egna och i dina ögon. 

Alla dina välmenande åtbörder får honom bara att känna sig omyndigförklarad, som ett förvuxet barn.

Hans yttre förfall är en återspegling av det inre förfall han upplever. Och alla dina hjälpsamma och välmenande åtbörder, alla PT-timmar och pedikyrer, får honom bara att känna sig omyndigförklarad, som ett förvuxet barn. Vilket gissningsvis bara ökar hans självförakt. Sedan är den onda cirkeln sluten. 

Ni behöver hjälp av någon utomstående. Någon som kan få honom att formulera – verbalt och/eller känslomässigt – sin sorg och vanmakt och bitterhet, både inför dig och sig själv. Och någon som också kan låta din sorg, vanmakt och bitterhet få det utrymme den förtjänar och behöver. Det här kommer att bli en svår och smärtsam process, och ni klarar den inte på egen hand.”

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Jag har svårt att hantera min mans gråtande”
LÄS MER:
Alex Schulman: ”Det är något som har dött mellan oss”