”Jag känner ett behov av att säga sanningen och då skulle barnen också få en förklaring till att jag var så låg under några år”, skriver signaturen ”Carro”.
1 AV 2
Relationsexperten och parterapeuten Anneli Östling svarar
2 AV 2
”Jag känner ett behov av att säga sanningen och då skulle barnen också få en förklaring till att jag var så låg under några år”, skriver signaturen ”Carro”.
Foto: Shutterstock, Paulina Westerlind

Kan jag berätta sanningen om vår såriga skilsmässa?

Den tuffa skilsmässan var en produkt av mannens upprepade otrohetsaffärer. Nu har tolv år gått och de vuxna barnen vill veta vad som egentligen hände mellan föräldrarna.

Ska man berätta sanningen i en sådan situation eller bör det förbli en hemlighet? Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd till signaturen ”Carro”.

Fråga: Min man och jag skildes för tolv år sedan och våra barn är nu 18 och 21. Anledningen till att vi skildes var min mans otrohet. Under ett par års tid hade han bedragit mig, bland annat med en kompis till familjen. Han ville inte skiljas och jag försökte förlåta honom och stanna för barnens skull. Men när jag fick veta att han hade varit otrogen med ytterligare två eller tre kvinnor orkade jag inte försöka mer. Jag lämnade honom och kravlade mig tillbaka till ett okej liv till slut.

Jag känner ett stort behov av att säga sanningen.

För barnens skull har vi inte berättat om anledningen till skilsmässan. Vi har sagt att det var ett gemensamt beslut. Barnen tog det hårt och de har vid några tillfällen på senare år frågat om varför äktenskapet sprack. Enligt min son har deras pappa sagt att det skedde på mitt initiativ, vilket förstås är sant. Men jag hade ju mina skäl som jag kanske borde berätta för dem. Jag känner ett behov av att säga sanningen och då skulle de också få en förklaring till att jag var så låg under några år...  Kan jag göra det? Du svarar så himla bra ofta, kan du hjälpa mig?
/”Carro”

Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Just nu är han aktuell med sin nya roman ”Föda åt min hämnd”. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Risken finns att du sätter i gång en process 

Anledningen till att du vill berätta för dina barn om din mans otroheter tycks vara att han – åtminstone enligt din son – har sagt att skilsmässan tillkom på ditt initiativ. Kanske tycker du att han därigenom har svikit er överenskommelse att säga att skilsmässan var ett gemensamt beslut. Till att börja med borde du stämma av med din exman och ta reda på vad han har sagt till er son, och varför han gjorde det. Viktigt också är att fundera igenom för vems skull du vill berätta för barnen om otroheterna. 

De behöver inte veta allt om ert äktenskap; bör rentav inte göra det.

Risken finns att du sätter i gång en process där dina barn stormar i väg till din exman och lägger ansvaret för skilsmässan på honom, varvid han kanske säger att jo, jag var otrogen, men ni skulle bara veta hur ensam jag kände mig i äktenskapet, varvid barnen sen stormar till dig och anklagar dig för att ha fått deras pappa att känna sig ensam, varvid du säger att vadå ensam? Det var JAG som kände mig ensam… et cetera i all oändlighet, och era barn springer fram och tillbaka som något slags tillhyggen i er oavslutade konflikt. Det kan jag lova dig att barnen inte blir gladare av. De behöver inte veta allt om ert äktenskap; BÖR rentav inte göra det. Det är helt i sin ordning att säga till sina barn att det där har ni inte med att göra, eller det där har jag ingen lust att prata om. Såvitt jag förstår har dina barn aldrig undrat varför du var ”låg under några år”. Förmodligen hade de nog av att hantera sin egen låghet. Om din exman fallit för frestelsen att putta lite av skulden för skilsmässan åt ditt håll behöver du inte sänka dig till hans nivå. Håll huvudet högt, och gå vidare. 

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Bengt Ohlsson berättar om sin nya roman

LÄS MER: Måste jag låta mitt barn träffa sin mormor?