Jessica minns sin tid som hemlös. ”Idag försöker jag hjälpa andra som är ensamma”, säger hon.
Jessica minns sin tid som hemlös. ”Idag försöker jag hjälpa andra som är ensamma”, säger hon. Foto: Petra Carlsson/BMB

Jessica, 45: ”Jag bjuder hem ensamma och hemlösa på julen”

Efter att ha brutit upp från ett destruktivt förhållande blev Jessica hemlös. Hon bodde i sin bil i flera månader och levde på matrester. Numera bor hon på landet och öppnar varje jul sitt hem för ensamma, sjuka, nyanlända och hemlösa, som hon själv en gång. – Alla är välkomna till oss. Vi dömer inte någon, säger Jessica.

Grusvägen slingrar sig fram mellan åkrar och ängar, innan gården som har haft stor betydelse för många människor dyker upp. Här, någon mil utanför Laholm, bor Jessica Enoksson, som kommit att bli en livs levande julängel för många.

Några av gårdens hästar går och betar i en hage utanför det gula trähuset. Dörren öppnas och ut kommer Jessica Enoksson med ett strålande leende. Hon är van att ta emot människor hon aldrig mött förut.

Redan när hon och hennes man, Hasse, flyttade hit för sex år sedan bestämde Jessica att hon skulle bygga upp sin dröm här. En dröm som hon tänkt på under lång tid, inte minst under den period då hon själv var behövande.

Den första julen, 2014, bjöd familjen Enoksson in ett litet gäng ensamma och hemlösa att komma på julafton.

– Nu har det spridit sig att vi håller jular, så det är väldigt många som hör av sig och vill komma. Alltifrån hemlösa till familjer som har det tufft ställt, ålderspensionärer, sjuka och ensamma. Även utländska som aldrig har firat jul tidigare. 

Vi går in i vardagsrummet, där långbordet brukar dukas upp. Som mest har det varit 43 personer här. Många som kommer har inte råd att fira jul. 

– Men även om du har fem miljoner på banken så är du välkommen. Du kanske behöver nya vänner och få ta del av den sociala biten och närheten. Alla behöver bli sedda och det blir man här. Vi dömer inte någon, säger Jessica.

Hemma hos Jessica och Hasse är alla välkomna. Foto: Petra Carlsson/BMB

Redan under tidig höst börjar Jessica att skriva inbjudningar. I köket, som är normalstort med en enkel spis, rullas och steks köttbullar och prinskorv till ett 40-tal personer. Det görs plåtvis med janssons frestelse och det kokas risgrynsgröt i stora kastruller. När viljan finns går det.

– Vi säger aldrig nej till någon, men det brukar bli runt 35-38 personer som kommer.

Barnen kastar jackor och skor i hallen och springer in som om de alltid varit här

Julfirandet börjar normalt vid 14-tiden på eftermiddagen, då folk droppar in. Trots att de flesta inte träffats förut, och julfirarna är människor med helt olika bakgrund, så blir det inte stelt.

– Barnen kastar sina jackor och skor i hallen och springer in som om de alltid har varit här. Så ser de granen med det gigantiska berget av julklappar och går fram och tittar.

Går ut och hälsa på djuren

Efter att alla hälsats välkomna med glögg och pepparkaka, går de gemensamt ut i stallet och bekantar sig med gårdens djur: sex hästar, minigrisar, höns, små kycklingar, kaniner och getter. 

– Det är jätteviktigt för oss att alla ska kunna samsas och vara tillsammans för att visa att alla är välkomna och att ingen ska döma någon. Tillsammans hälsar vi på djuren, där de flesta har kommit till oss från hemska förhållanden, berättar Jessica.

– Vi har byggt upp dem, samtidigt som vi bygger upp andra människor och oss själva.

Därefter blir det en liten godispåse till barnen, för att de ska ”stilla sig lite” och kunna sätta sig ner och titta på Kalle Anka klockan 15.

– Då kan jag och Hasse gå ut i köket och börja värma all mat. Allt är förberett sedan tidigare, men köttbullar och prinskorvar ska stekas.

Gemenskapen brukar hålla på till 22-tiden på kvällen.

Delar ut 4 000 julklappar

I år, när vi inte ska umgås för tätt på grund av corona, blir det lite annorlunda. Julfirandet delas upp på tre tillfällen under julafton. Från 11-tiden är äldre välkomna på jullunch, sedan är det barnfamiljernas tur runt 14-tiden och på kvällen, från klockan 18, är det ensamma julfirare som samlas.

Men julen börjar långt innan dess för Jessica.

– I fjol delade vi ut 4 000 julklappar och 500 chokladkalendrar från vår hästtransport. Folk har skänkt grejer, både nya och begagnade. Vi har även handlat julklappar på Ullared från pengar vi samlat in. Här finns julklappar till både barn och vuxna. Det är ändå julafton!

Hasse och Jessica slår in hundratals paket inför den stora julaftonen. Foto: Petra Carlsson/BMB

Ett tidsfördriv är att pussla ihop julklapparna till var och en som kommer. När man anmäler sig tar Jessica reda på barnens namn och ålder.

– Och så brukar vi ha extra julklappar i ena hörnan under granen, för det brukar alltid komma någon som inte anmält sig. Vi har alltid extra mat och stolar också.

Det är mycket planering. Ett par veckor före julafton är Jessica ”så fullt upptagen att det är helt sanslöst”. På flera förskolor i trakten samlar även barnen ihop julklappar som de vill skänka.

– Då kommer jag utklädd till tomtemor med en ponny som tomtehäst. Jag går in i rollen till hundra procent. Min man har skägg så han är verkligen tomte. Barnen brukar säga att ”tomtemor och tomtefar bor i Ösarp”.

Gästerna gråter av glädje

Dan före dopparedan sitter Jessica, hennes dotter Ida och maken Hasse på golvet med hundratals julklappar som de ska slå in och skriva namnetiketter på. 

– Det är väldigt kul att se alla som varit här som är nyanlända, som aldrig har firat jul. Vuxen som barn har gråtit av glädje när de fått hälsa på tomten och fått julklappar, för de tror ju inte att de ska få någonting. Rätt var det är så ropar vi ut deras namn: ”Det är ju jag!”

En del som kommer hit är nyanlända och har aldrig firat jul förr

Många av barnen dröjer sig kvar i stallet och pysslar med hästarna och de vuxna sitter inne och pratar. Några blir vänner för livet. 

Allting är nyktert. 

– Det är jätteviktigt. Många har avböjt att komma för att de inte får dricka. Men då har de inte här att göra, säger jag. Barnen ska inte behöva se sina föräldrar fulla. 

Från att första året ha bekostat hela julfirandet själva, har Jessica och hennes man nu fått sponsring av vissa företag, som exempelvis Mobila kocken i Halmstad. 

– Vi får överbliven mat, den är färsk och fin även om den är någon dag gammal. Men mycket köper vi in.

I år tänker Jessica också göra julmatkassar för pengar som kommer in.

Vad bottnar allt det här i? Den här godheten?

– För min del bottnar det i att jag har levt i ett helvete i två och ett halvt år, med en man som misshandlade mig psykiskt och fysiskt. När jag satt i kvinnojourens lägenhet, efter jag lyckats fly från honom, 2013, så bestämde jag där och då att ingen människa ska behöva ha det så. Man ska aldrig behöva känna sig ensam, man ska inte känna att man inte blir sedd eller hörd. 

Efter att ha lämnat förhållandet med den misshandlande tvingades Jessica bo i sin bil i några månader. Maten bestod ofta av rester från McDonald's. En tid som satt sina spår.

Hos oss är alla välkomna oavsett nationalitet, kön och sexuell läggning

– Jag har funderat på vad jag önskade jag att någon gjort för mig när jag hade det som sämst, säger Jessica och fortsätter:

– Därför gör jag allt detta för andra. Jag vill synliggöra allas lika värde, för det är så viktigt. Världen hade sett betydligt bättre ut om man inte hade varit så trångsynt. Hos oss är alla välkomna oavsett nationalitet, kön och sexuell läggning, vi dömer aldrig någon och det vill jag lära min dotter.

Sedan ett år tillbaka pluggar Jessica till socialpedagog. Maken Hasse har ett heltidsjobb, samtidigt som de också agerar familjehem. 

Att därutöver kunna hjälpa så många andra utan att ha någon superinkomst, hur går det ihop?

– Det kostar inte så mycket att vara en medmänniska, och det är ju det som julen handlar om, säger Jessica.

LÄS OCKSÅ: Jenny har hittat genvägen till en stressfri jul