Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

"Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken"

amelias läsare Charlotte längtar efter att bli uppvaktad på riktigt. Vad ska man göra för att få mer romantik än de där praktiska födelsedagspresenterna eller de obligatoriska blommorna på mors dag? Bengt Ohlsson ger tips och råd.

Fråga: Jag har tröttnat på att vara kvinnan som lyfter alla mäns liv. Jag har en tendens att träffa män som tjänar mindre än jag och jag skämmer bort dem med resor och presenter. Men jag vill också få känna mig uppskattad ibland. Min sambo säger att han ”dammsuger ibland”, men att städa är väl inte särskilt romantiskt? Han köper blommor till mors dag och ger mig praktiska födelsedagspresenter, men det vore roligare att bli överraskad med en ligghelg på ett hotell. Mina kompisar säger att deras män är likadana. Den enda gången jag har upplevt romantik är när jag träffat män som redan är gifta. Men det är ju sjukt – ska man behöva träffa en gift man i smyg för att bli lite uppvaktad? /Charlotte

LÄS OCKSÅ: 5 kärleksspråk! Ta reda på vilket språk du och din partner har - och få din relation att blomstra

Bengt svarar: Du kan bara förändra dig själv

Du famlar efter olika förklaringar till att du aldrig får de tecken på uppskattning som du hoppas på. Beror det på att du tjänar mer än männen du får ihop det med? Eller på att bara gifta män slår på stort med ”ligghelger” och resor? Eller är ALLA män fantasilösa träbockar?

Jag vet bara att du inrättat ditt liv på ett sådant sätt att du kan vara helt säker på att bli besviken. Din sambo kommer med presenter som du tycker är värdelösa, eftersom du får dem på ”presentdagar”. Och om du uttryckligen skulle be honom att överraska dig med en ”ligghelg”, då är det ingen överraskning längre, eller hur? Och så blir du besviken igen. Vilket man ofta blir när man försöker förändra andra människor.

Det är som med plastikkirurgiska ingrepp: man blir aldrig RIKTIGT nöjd. Varje ingrepp leder bara till att de omkringliggande skavankerna framträder tydligare. Skulle du bli glad om din sambo överraskade dig med en bukett som han plockat i dikeskanten på väg hem från jobbet? Det vore ju en ganska romantisk present. Men inte värd en spänn.

Visst, du kan fortsätta att ge din sambo vinkar om vilken sorts uppskattning du skulle sätta värde på. Men risken finns att han ändå inte skulle göra dig nöjd. Och då är det dags att börja fundera över om känslan av att inte uppskattas efter förtjänst har följt dig länge, kanske hela livet, och inte har ett dugg med gifta eller ogifta mäns beskaffenhet att göra.

Kanske är det dig själv som du ska sträva efter att förändra, eller åtminstone förstå lite bättre.

 Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

 

LÄS OCKSÅ: Så fick vi en mer jämställd relation – minskade vardagsbråken med 100%