Det är inte hennes fel att din pappa – och även din mamma – har fört dig bakom ljuset, skriver Bengt.
Det är inte hennes fel att din pappa – och även din mamma – har fört dig bakom ljuset, skriver Bengt. Foto: Shutterstock

Jag fick en halvsyster som jag inte vill ha – måste jag ha kontakt?

Om man på sin pappas dödsbädd får redo på att man har ett halvsyskon till. Och att föräldrarna har ljugit om detta hela livet. Måste man verkligen ha kontakt med det nya syskonet? undrar en läsare. Jag förstår att du är arg, men bränn inte dina broar, skriver amelias Bengt Ohlsson.

Fråga: Jag är en kvinna på 35 år som har två yngre bröder. Vår pappa dog i vintras, mamma ­lever än. På sin dödsbädd berättade pappa att vi har ett syskon till, en kvinna som bor i en annan stad och är nästan exakt lika gammal som jag. Pappa var alltså otrogen mot mamma och fick barn med två kvinnor samtidigt. Han valde mamma och fick två barn till. Vi levde som kärn­familj i alla år. Mamma ­visste tydligen om det hela tiden, men jag känner mig lurad. Nu vill den här kvinnan träffa mig och mina ­bröder, eftersom vi, som hon säger, är ”syskon”. Men jag känner ett jättestort motstånd, jag önskar att hon inte fanns. Vad ska hon i vår familj att göra? Du brukar svara så bra. Har jag fel om det här? /Belinda

Bengt svarar: Bränn inte broarna med din syster

Ha inte så bråttom! Du har ganska nyligen fått veta något omvälvande; något som förändrar din syn på dina föräldrar och hela din uppväxt. 

Det vore konstigt om du inte kände dig uppriven och arg, i synnerhet eftersom din pappa inte finns kvar längre och du inte har någon att rikta din ilska och besvikelse mot. Och då är det som upplagt för att du riktar den mot någon annan som ligger nära till hands, och då dyker din nya halvsyster upp som på beställning. 

Men det är inte hennes fel att din pappa – och även din mamma – har fört dig bakom ljuset. Du är i din fulla rätt att känna ett motstånd mot att träffa henne. Men låt det rinna lite vatten under broarna istället för att bränna dem, och ge dig själv lite tid att smälta och bearbeta den nya verklighet som du kastats in i. 

Säg detta så behärskat och balanserat du kan till din halvsyster. Förr eller senare är jag övertygad om att du kommer att vara redo att träffa henne, och att det kommer att vara berikande och värdefullt för er båda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!