Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med sitt raka, vänliga sätt att programleda och ställa frågor har Anna blivit en folkkär profil i de svenska hemmen. Men resan hit har inte varit spikrak.Med sitt raka, vänliga sätt att programleda och ställa frågor har Anna blivit en folkkär profil i de svenska hemmen. Men resan hit har inte varit spikrak.Med sitt raka, vänliga sätt att programleda och ställa frågor har Anna blivit en folkkär profil i de svenska hemmen. Men resan hit har inte varit spikrak.
Med sitt raka, vänliga sätt att programleda och ställa frågor har Anna blivit en folkkär profil i de svenska hemmen. Men resan hit har inte varit spikrak.

”Jag får höra att jag är för fet för att vara med i tv”

Den folkkära, flerspråkiga och beresta tv-profilen Anna Brolin kramar lamm i gräset trots sin allergi för pollen och pälsdjur. Hon ser inga hinder och är lika orädd privat som på jobbet. För amelia berättar hon om sina sommardrömmar, men även om näthatet – och om kvällen när hon blev omringad av lönnmördare i Colombia.

Anna Brolins nyfikenhet och längtan efter att utforska okända platser har tagit henne till ett femtiotal olika länder. Hon är en av de mer allsidiga programledarna och sportjournalisterna Sverige har, talar engelska, spanska, franska, italienska och portugisiska obehindrat, är duktig inom sporter som golf och tennis och har även träningserfarenhet inom balett, gymnastik och konståkning.

När väcktes reslusten hos dig som barn?

– Tidigt. Båda mina föräldrar arbetade i resebranschen. Jag följde med på 80-talet till de klassiska charterdestinationerna: Rhodos, Mallorca, Cypern, och hängde med showvärdarna på miniklubben. Jag lärde mig snabbt vikten av språk och vilken fördel det var att kunna säga helado (glass på spanska, reds anm.), haha. Än i dag tycker jag att det är så fantastiskt att kunna kommunicera med invånare i en liten by i Anderna.

Anna har få helsvenska somrar i bagaget. Hon var borta åtta, nio somrar i sträck utomlands. Sommarjobb, studier och heltidsjobb i USA, Spanien, Frankrike och på Mallorca och Cypern.

– Jag har ganska svår pollenallergi, och min längtan efter att uppleva andra kulturer ihop med att jag mår så mycket bättre av att tillbringa tid i värme och sol gjorde att jag inte var så mycket i Sverige, helt enkelt.

Hur känns det då att programleda Farmen, som utspelas i den svenskaste av miljöer, med mängder av pollen? Var det på grund av Corona?

– Haha, ja, förutom pollenallergin är jag dessutom allergisk mot pälsdjur … Men det går bra! Jag får svensk sommar i kubik, i de småländska skogarna. Det blir inte mer idylliskt än så, det är supervackert och en härlig upplevelse. Jag har med åren lärt mig att uppskatta svenska somrar. Dessutom finns det fördelar med att använda handsprit så ofta, för man tvättar bort spår av både päls och pollen.

Anna drömmer alltid om husidyllen på somrarna, men ångrar sig i oktober.Anna drömmer alltid om husidyllen på somrarna, men ångrar sig i oktober.Anna drömmer alltid om husidyllen på somrarna, men ångrar sig i oktober.
Anna drömmer alltid om husidyllen på somrarna, men ångrar sig i oktober. Foto: CHRISTOPHER LANAWAY / www.christopherlanaway.com

Att inte resa som vanligt måste ju ha påverkat dig, som är en äkta globetrotter?

– Klart att jag har längtat efter turkost vatten och kulturutbyte. Men var sak har sin tid. Jag hade även före pandemin känt av miljöaspekten kring det här med resandet. Det har även varit fokus på annat. Folk har ju dött eller blivit svårt sjuka, och då kan man inte gnälla över att inte få resa. Och jag har fått göra en annan typ av jobb, men jag har åtminstone ett jobb att gå till. Jag är ödmjuk och tacksam för det.

Hur ser planerna ut för din sommar, går den ens att planera?

– Förra året fyllde jag och alla mina tjejkompisar 40, men på grund av pandemin blev alla fester inställda. Så jag har det firandet att se fram emot. Har man inte haft någon fest har man väl inte fyllt 40 än ...? Jag kommer att tillbringa mycket tid i Småland där vi spelar in Farmen samt en del på Gotland, där min man kommer ifrån.

ANNA BROLIN

Ålder: 41.

Familj: Maken Jesper Rudholt och sönerna Elton och Rio.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är programledare, sportjournalist.

Aktuell med: Tv-programmet Efter fem och en ny säsong av Farmen samt programledare för vissa sportevenemang.

Annas arbetsschema tillhör det intensiva slaget, med direktsändningar flera gånger i veckan. Tidiga morgnar i tv-sminket och sena kvällar när hon stressar hem för att hinna natta barnen. För några år sedan var Anna nära att bli utbränd, då det krävande programledaryrket ihop med att bli mamma till två små pojkar på kort tid tog ut sin rätt. Anna tog då en kortare paus från sina uppdrag på TV4. Idag går pojkarna på förskola vilket underlättar en del.

– Målbilden efter en intensiv arbetsperiod kan vara att inte göra någonting. Få ligga på en solstol och inte behöva ta sig an ens det minsta projekt. Och försöka ha så lite planerat som möjligt. Men med två barn så är liksom tiden med att slappa i en solstol förbi, så det handlar mer om att försöka hitta lösningar och aktiviteter som gör allt så enkelt som möjligt. Att bara få stå vid strandkanten och hålla koll på glada barn är en avkoppling jag är mer än nöjd med, säger Anna.

Är du en soldyrkare eller den som skyddar sig med hög spf och trycker under parasoll?

– Jag har ett tåligt pigment som klarar av mycket sol. Men jag börjar alltid med spf 50. Sedan regnar det tre dagar i rad och då blir jag otålig och slarvar därefter med solskydd och bränner mig. Jag har bränt mig illa en del genom åren, ofta vid oväntade tillfällen.

– Som en gång i Ecuador, när jag låg och stekte en timme vid en pool på 2 000 meters höjd. Eller på säsongens första golfrunda.

Under pandemin har Anna jobbat i brinnande nyhetsläge i eftermiddagsprogrammet Efter fem, och i ett av dessa uppdrag ingick en resa till Paris under 48 timmar.

– Det var ett helt annat Paris då, på grund av lockdown och restriktioner. Munskyddstvång överallt, det doftade inte ens Paris – det enda jag kände var min egen andedräkt. Själva essensen och charmen med resandet var borta. I övrigt har jag inte rest någonstans, utan hållit mig hemma.

Anna Brolin har sönerna Elton och Rio med maken Jesper.Anna Brolin har sönerna Elton och Rio med maken Jesper.Anna Brolin har sönerna Elton och Rio med maken Jesper.
Anna Brolin har sönerna Elton och Rio med maken Jesper. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/KARIN TÖRNBLOM/TT

Hemma för Anna Brolin är en lägenhet på 77 kvadratmeter i centrala Stockholm, där hon bor tillsammans med sin make och två pojkar på tre och fem år.

– Charmen med att leva stadsliv och ha nära till kaféer, restauranger, butiker och kulturaktiviteter försvinner ju när de stänger ner mycket … Den stora prövningen var i julas, då vi var förpassade till att hänga i leriga parker med barnen.

– Men jag känner folk i Storbritannien som varit hemma med barn i sju månader av tolv. Vi har ju ändå kunnat ha barnen på förskola.

Har ni några tankar på att flytta till hus?

– Längtan efter hus infinner sig varje sommar! Men den försvinner i oktober, haha … Jag är ju uppvuxen i villa i Enköping och förstår fördelarna kring det. Men tystnaden på landet kan skrämma mig, jag gillar att ha närhet till stadsliv. Jag när snarare en dröm om att bo vid havet, i Spanien.

Anna och hennes man har under flera år kunnat dela sin passion för att resa. De förlovade sig på en strand i Kroatien och gifte sig i idylliska Djupvik på Gotland. Anna har tältat på en ö i Titicacasjön i Peru, vågsurfat i Costa Rica och åkt på safari i Botswana. Men att resa med barn ställer förstås lite högre krav på logistik och planering.

– Första resan med barn gick till Ibiza när vår äldsta bara var åtta veckor. Jag flög ensam med bebis eftersom min man redan var på plats. Vanligtvis brukar jag trippelchecka, med en bebis behöver du göra tio gånger så mycket research. Men vi bokade resan två dagar efter förlossningen och jag var inte vid mina sinnens fulla bruk, så det blev fail på allting. Hotellet hade låg standard och låg i ett stökigt partyområde. Vi fick byta till ett bättre. Det var learning by doing.

Pälsdjursallergi till trots, vem kan motstå dessa pållar?Pälsdjursallergi till trots, vem kan motstå dessa pållar?Pälsdjursallergi till trots, vem kan motstå dessa pållar?
Pälsdjursallergi till trots, vem kan motstå dessa pållar? Foto: Anna Brolin/Instagram

Att promenera med en tvåmånaders bebis på Ibizas värsta bargata är dock ingenting mot vad Anna har varit med om på sina resor. Hon har blivit jagad av män med basebollträn i en sydafrikansk kåkstad och fått låsa in sig i bilen samt blivit omringad av lönnmördare i Colombia.

– Vår chaufför lyckades kasta oss in i en annan bil där vi ombads lägga oss på golvet. Vi hade en kamera värd en miljon med oss som de kunde ha stulit och vi var tacksamma kidnappningsoffer. Jag hörde folk nämna Los Cicarios. Alla som har sett tv-serien Narcos vet vilka jag talar om (ett begrepp för Pablo Escobars gamla motorcykelskola), ett kriminellt nätverk. Det var först efteråt vi insåg hur farliga de var och hur illa det kunde ha slutat.

Annas recept på sin succésommar

Bungenäs på Gotland är en äkta sommardestination, som jag försöker besöka varje sommar. Här tar jag gärna ett dopp i solnedgången vid Själsö.

En kall gazpacho en varm sommardag är en favoriträtt.

En golfrunda på Hooks herrgårds golfbana, en idyll i Småland.

Gärna ett glas iskallt rosévin, men jag gillar även Aperol spritz, även om den drinken ofta klassas mer som afterski.

Hav framför sjö! Jag kan bada även om det är kallt i vattnet, men önskvärt är förstås om jag kan ta några simtag och njuta utan att huttra.

Att lyssna på Robyns Dancing on my own med tjejgänget på våra semestrar är sommar för mig.

Att segla. Jag är oduglig och har absolut inte sjökort eller så. Brukar få vara ruffhäxa och bidra med sådant som andra ger mig order om. Men tycker det är kul att läsa vinden och veta hur man slår och sådant.

Har ni inte med någon form av beskydd på sådana resor?

– Nej, vi hade en chaufför och lokal guide, men inte security. Vi hade stämt av med polisen, men de är ju ofta korrupta. Jag kände instinktivt redan när vi klev ur bilen att det var något dåligt med platsen. Det kom fram små barn till oss, och några i teamet tyckte de var så söta. Men såg man efter en extra gång kunde man se att barnen var nio år och höga på droger. Det är lätt att förblindas av svensk naivitet, eftersom vi tidvis varit förskonade från den typen av faror.

Farliga djur då? Du har ju rest runt i flera afrikanska länder som har giftiga ormarter?

– Lyckligtvis inga ormincidenter. Jag fick reda på i efterhand om just vilka farliga ormar som finns i Namibia, Botswana och Zambia. Däremot vågsurfade jag en gång i Kapstaden i Sydafrika när vithajslarmet gick. Det låter ungefär som ett flyglarm. Det var jag och ett 30-tal andra som var ute i vattnet.

– Då var jag rädd och såg till att paddla in till stranden fort som fan. Jag försökte hålla mig lugn eftersom jag läst att hajar känner av ett ökat adrenalinpåslag som en svaghet och attackerar dessa människor. Men jag såg aldrig hajen i fråga.

Främst har Anna profilerats som sportjournalist och synts i tv-rutan under åtskilliga stora fotbolls- och friidrottssammanhang som La liga, fotbolls-VM med mera. Trots detta får hon fortfarande frågor av folk som undrar om hon ”verkligen gillar sport på riktigt”.

– De två vanligaste fördomarna folk har om mig är att jag antingen inte har något annat i huvudet än enbart sport, eller det motsatta – undrar om jag verkligen gillar sport. Det är ganska få manliga sportjournalister som får just den frågan …

Du har sagt i tidigare intervjuer att du behövt förtydliga att du är just sportjournalist, när du bevakat stora idrottsmästerskap utomlands. Kan du utveckla varför?

– I länder som Italien är det inte ovanligt att de kvinnliga programledarna har dansat sig till den posten iförda bikini. Då är det viktigt att markera vad jag har för bakgrund och kompetens.

Anna Brolin har i över tio år programlett satsningar som Nyhetsmorgon, Spårlöst, Biggest loser, nu senast Farmen och även varit julvärd. Hon har också deltagit i Let’s dance och pryder mängder av tidningsomslag. Men trots framgångarna och den folkkära statusen får hon, som många andra kända kvinnor, utstå mycket näthat.

– Jag blir fortfarande förvånad över digniteten på elakheterna. Finns det ingen gräns? Jag får höra att jag är för fet för att vara med i tv efter nästan varenda sändning. ”Hur kan du ha på dig så kort och tajt kjol när du ser ut så?” Vad är det som triggar folk att skriva så?

– Jag drar storlek 38, vilket torde anses ganska normalt. Men det verkar finnas någon sorts föreställning om att man måste vara superskinny för att få vara programledare i tv?

Hur hanterar du den här typen av elakheter?

– Som alla andra har jag bra och dåliga dagar. Jag får förstås mycket positiv feedback också, men elakheterna sticker ut. Näthat hanteras nog bäst genom att bara försöka låta det rinna av och i stället ta tillvara på det fina och peppiga som skrivs, även om det är lättare sagt än gjort. Att inte tillåta det att äta upp en.

I vilka sammanhang önskar du att du inte blev igenkänd?

– Jag är inte så sugen på att gå i bikini på en fullsmockad strand i Sverige när alla synar en. Som nybliven mamma kunde jag också få många blickar på mig i lekparken, eller när jag gick ombord på en buss och barnen skrek. Vid sådana tillfällen går pulsen upp och jag inbillar mig att alla vill se hur jag hanterar den krisen.

Anna Brolin är lyckligt gift, har rest till exotiska drömresmål som Mauritius och Maldiverna med sin familj och karriären går löjligt bra. Finns det några drömmar kvar att bocka av på hennes ”bucket list”?

– Det finns drömmar om att få visa barnen världen. Kanske kommer varje reseupplevelse att njutas av lite extra när vi ges den möjligheten igen.

–Jag skulle gärna vilja bo utomlands i något år med hela familjen och ge barnen möjlighet att lära sig ett extra språk. Men den största drömmen av alla sedan pandemin är att se mina barn krama mina föräldrar. Jag kan inte tänka mig något mer värdefullt. 

LÄS OCKSÅ: Jill Johnson: ”Jag fann kärleken under mitt sorgeår” 

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Jag kände panik när jag inte blev gravid”