Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jill Johnson och kärleken Mattias Elg har varit ett par i två år. När Mattias först tog kontakt sörjde Jill fortfarande sin skilsmässa och trodde att hon aldrig skulle kunna bli glad igen.Jill Johnson och kärleken Mattias Elg har varit ett par i två år. När Mattias först tog kontakt sörjde Jill fortfarande sin skilsmässa och trodde att hon aldrig skulle kunna bli glad igen.Jill Johnson och kärleken Mattias Elg har varit ett par i två år. När Mattias först tog kontakt sörjde Jill fortfarande sin skilsmässa och trodde att hon aldrig skulle kunna bli glad igen.
Jill Johnson och kärleken Mattias Elg har varit ett par i två år. När Mattias först tog kontakt sörjde Jill fortfarande sin skilsmässa och trodde att hon aldrig skulle kunna bli glad igen. Foto: Peter Knutson/Patrik C Österberg/IBL

”Jag fann kärleken under mitt sorgeår”

Plötsligt stod turnékalendern tom. För Jill Johnson blev det ett abrupt avbrott i vardagen när covid-19 svepte in förra våren. Men mitt i all oro och sorg kan hon ändå känna tacksamhet över nya insikter, kunskaper – och kärleksäventyr.

– Jag vill aldrig tillbaka till det hektiska livet som var före corona, säger Jill.

Jill Johnson har inte legat på latsidan i livet, och att komma dit hon är i dag med otaliga album, hits, turnéer, kokböcker, viner under eget namn och ett av tv-tablåns populäraste program, Jills veranda, har knappast skett via glid på en räkmacka. Men när lusten är det som driver på känns arbetet lätt, menar Jill.

– Jag har jagat mitt kall sedan jag var barn, och utan att ens tänka karriär har musiken alltid funnits där. Och till slut växte min karriär till något helt fantastiskt.

Jill har turnerat sedan hon var 14 år, sovit i skumpande bussar och uppträtt i källarlokaler och matbutiker. Men framför allt har hon alltid trott på musiken. Lagt sina känslor i den. Något som tagit henne dit hon är i dag – som Sveriges countrydrottning med många strängar på sin lyra. Men i början av 2020 tog det stopp efter ett hektiskt år. Projekten hade varit för många, dagarna för långa.

– När corona slog till hade jag redan blockat tre månader för vila. Jag var så jäkla slut. Sedan ställde vi resten av året på grund pandemin, säger Jill och fortsätter:

– Men jag har ännu inte hamnat i rastlösheten. Jag välkomnar det här året på ett sätt – för att jag behövde det. Och jag vill aldrig mer tillbaka till det tempo som jag höll innan. Visst har jag varit rädd för att förlora allt jag har byggt upp, men mest känner jag mig tacksam över att jag fått tid för vila och reflektion.

JILL JOHNSON

Ålder: 47.

Familj: Särbon Mattias Elg, 46, barnen Havanna, 16, och Bonnie, 10, som hon har tillsammans med exmaken Håkan Werner.

Bor: Har hus i Ängelholm och lägenhet i Borås och Stockholm.

Gör: Är musiker, programledare, kokboksförfattare.

Aktuell: Med ett nytt, vitt vin i samarbete med Spring wine & spirits och nya singeln When I get older.

Att vara tillsammans med en psykolog har också utmanat och uppmanat Jill till att stanna upp i vardagen. Tänka hela tankar. Våga gräva lite mer i sina känslor och funderingar.

– Du kommer inte undan reflektion när du lever med en psykolog, säger Jill och skrattar.

Sedan 2018 lever hon i ett särboförhållande med Östersundsbon Mattias Elg.

– Mattias berättade att han var psykolog när vi först kom i kontakt med varandra, och jag är väldigt intresserad av psykologi. Jag har turnerat sedan jag var 14 och fått hantera mycket människor, och man lär sig omedvetet ganska mycket genom det. Men Mattias missar ingenting, han plockar upp varenda tanke. Han är också en person som tycker att alla känslor är okej, säger Jill.

Att ta sig tid till att sätta sig ner och känna efter har blivit allt viktigare, menar Jill som i stora delar av livet levt i en resväska och hattat mellan turnéstopp, både i Sverige och utomlands.

– Jag har alltid varit en reflekterande människa, men inte insett hur mycket själen faktiskt släpar efter. Jag brukar säga till mina barn att ibland hinner känslorna inte med när man förflyttar sig, som jag ofta gör mellan olika hem eller mellan turnéstopp. Men när de kommer ikapp så är det viktigt att sätta sig ner och känna efter, säger Jill.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli glad igen

Kärleken då? Hur förhåller man sig till en drastiskt ändrad livsstil som först bestått av en hel del tid i bil och på flyg? Där tålamod och längtan varit en stor del av relationen – men nu plötsligt innebär mer tid tillsammans?

– Vi trivs väldigt bra ihop, och just nu pluggar jag till sommelier tillsammans med Mattias. Vi är ändå ganska tidigt i relationen, så det är kul för oss att ha det här gemensamma intresset. Att lära oss saker ihop. Utan honom tror jag inte att jag klarat av att plugga på det här sättet. Han är universitetsutbildad och bra på att plocka fram det viktiga i studiematerialet. Jag är mer kreativ i mitt pluggande, ritar kartor … sen är det kul att kunna blindprova varandra på viner och testa nytt till våra middagar.

Får man fråga hur ni träffades?

– Ja, Mattias skrev till mig i en tid där jag för första gången på ett år tittade i min telefon. Jag hade haft ett sorgeår efter separationen, jag trodde aldrig att jag skulle bli glad igen, säger Jill och fortsätter:

– Jag menar, jag springer inte på krogen och jag var också lite trygg i insikten att jag hade fått leva i ett långt äktenskap. Men när han skrev till mig och berättade att han reflekterat över min person i tv-programmet Jills veranda, så var det någonting som fångade mig. Jag tyckte att Mattias verkade väldigt intressant. Jag kollade upp honom på facebook men skrev också att ”jag ligger lite lågt med livet just nu, men det vore kul att höras lite längre fram”.

Jill ler vid minnet. Det gick inte mer än tre veckor innan Mattias hörde av sig igen.

– När han skrev till mig igen var det inget långt och lismande, utan han var i Italien vid det tillfället och skrev att han hade velat dela den upplevelsen med mig. Det var fint formulerat.

Mejlade i månader innan de träffades

Från att ha levt ett kringflackande liv känner Jill sig mer grundad efter pandemins påtvingade vila.Från att ha levt ett kringflackande liv känner Jill sig mer grundad efter pandemins påtvingade vila.Från att ha levt ett kringflackande liv känner Jill sig mer grundad efter pandemins påtvingade vila.
Från att ha levt ett kringflackande liv känner Jill sig mer grundad efter pandemins påtvingade vila. Foto: Peter Knutson

Jill och Mattias började mejlväxla med varandra. I flera månader bytte de tankar och ord innan de bestämde sig för att ses. Ja, det är svårt att inte låta tankarna vandra till den romantiska filmen You’ve got mail med Tom Hanks och Meg Ryan …

– Jag kände mig pirrig inför varje gång jag skulle kolla mejlen: ”Har han skrivit?” Och det var så jäkla häftigt att vara en vuxen kvinna, få träffa en man och känna sig så här kär.

Att finna gemensamma aktiviteter är knappast något problem Jill och Mattias emellan, förutom vinintresset har båda fått upp ögonen för den populära sporten padel, för att inte tala om skidåkningen som de båda ägnat sig åt uppe i Jämtland. Men det finns också utmaningar.

– Utmaningen för oss är att vi har barn 100 mil ifrån varandra och att vi måste resa för att ses. Det är så klart jobbigt att bryta upp då var och en ska hem till sina barn, men vi har en lägenhet ihop i Stockholm – och samtidigt kan jag tycka att det är fint att få längta efter någon. Vuxenlängta.

Längtan efter barnen är däremot något som är svårare att romantisera.

– Sorgen i en skilsmässa är något jag aldrig kommer att vänja mig vid, även om den här konstellationen, med hus på varsitt håll och lägenheter i Stockholm och Borås, är den bästa just nu. Jag är trots allt bara ett samtal bort.

Något som Jill också saknar, och längtar till, är mötet med publiken. Att få spela sina låtar, träffa fans och dela de magiska ögonblick som bara kan ske i ett musikaliskt möte.

– Jag gjorde en utomhusspelning på Gottskär i somras med 90 personer i publiken. Publiken var helt fnittrig, och jag kände mig lös i kanterna. Det var helt fantastiskt att få känna den sortens förväntan, och jag tror att så fort den här pandemin är över så kommer vi att njuta mer än någonsin.

Kalas, sammankomster, turnéliv och resor till USA, Grekland, världen … att bara få krama sin mamma. Det finns mycket att längta till, menar Jill. Pandemin har ställt till med mycket och skapat mycket sorg. Men hon är också tacksam över vad den här tiden har gett i insikter och reflektion. Och i sommar tänker hon fortsätta njuta av det som går, i väntan och längtan efter allt det andra.

– Man får resa där man är så länge. Vi är ju inte i krig, allt finns kvar, och vi får inte glömma det. 

Jill om ...

… sin sommar:

– Jag har fått återupptäcka min egen hamn, som är Skälderviken där jag är uppväxt. Förra året köpte Mattias en begagnad liten båt, så att vi nu kan åka ut med barnen och åka vattenskidor. Jag ser fram emot en sommar på havet.

… ett ställe att upptäcka:

– Jag är skåning men har faktiskt inte varit på Österlen, så det vill jag upptäcka.

… rädsla:

– Jag tror inte att det finns någon som inte känt rädsla det senaste året. Men jag tänker positivt, det är klart att det här kommer att passera, även om det finns en frustration över att inte kunna jobba, över att människor har förlorat nära och kära och att inte kunna leva som vanligt. Sedan är det klart att jag är rädd för att tappa doft och smak som sommelierstuderande.

… hälsa:

– Jag har verkligen blivit bättre på att ta hand om mig själv. Jag har accepterat att det finns vissa dagar när jag inte har driv och svårt att hitta motivation. Då tränar jag mindre, och gör överlag mindre. Ibland räcker det med ett projekt i stället för tio, och det är skönt att komma till den insikten.

Jill Johnson – från matentusiast till vinfantast

Jill längtar efter att få möta en publik igen även om hon inte vill tillbaka till samma tempo som innan pandemin.Jill längtar efter att få möta en publik igen även om hon inte vill tillbaka till samma tempo som innan pandemin.Jill längtar efter att få möta en publik igen även om hon inte vill tillbaka till samma tempo som innan pandemin.
Jill längtar efter att få möta en publik igen även om hon inte vill tillbaka till samma tempo som innan pandemin. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Många är kändisarna som satt sitt namn på en pava vin. Men hur involverade är de egentligen? Jill Johnson är noga med vilka produkter som förknippas med hennes varumärke. Hon har därför varit med från scratch i urvalet av vinerna under hennes namn, hon har besökt vingårdar och dessutom valt att utbilda sig inom vinets värld genom att studera på Vinkällan.

– Jag har alltid varit intresserad av mat och vin, jag tycker att mat, vin och musik hänger ihop. Och med åldern har jag känt ett sug efter att lära mig mer.

Med mer luft i schemat har vinstudierna fått ta plats, och snart kan Jill titulera sig certifierad sommelier.

– Jag vill bottna i allt jag gör och kunna inspirera människor som en vinmänniska. Det var faktiskt inte många år sedan jag trodde chablis var en druva…

I sin egen range av viner finns ett rött vin från USA, en prosecco och senaste tillskottet: ett friskt och fruktigt vitt vin från Italien. Nu längtar hon bara efter en sak: att kunna resa igen så att hon kan fortsätta utforska vin genom att besöka vingårdar världen runt. Drömresmålet? Champagne!

Men vad dricker Jill själv i hemmets lugna vrå?

– Jag har inget direkt husvin, men hade jag det innan så var det nog Macmurray Russian River Pinot Noir, den godaste pinot jag druckit någon gång! Men just nu är jag för nyfiken på allt, jag vill hela tiden testa nya viner.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Jag kände panik när jag inte blev gravid” 

LÄS OCKSÅ: Carola om senaste romansryktena