Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Jag drömmer om en egen sommarstuga”

Amy Deasismont, tidigare känd som Amy Diamond, gjorde succé med sin serie ”Thunder in my heart”. Snart är hon tillbaka i en ny säsong, full av dramatik och känslor.

Här berättar Amy om sitt eget känsloliv. I flera år var hon sambo med skådespelarkollegan Charlie Gustafsson. Nu bor hon ensam och drömmer om att köpa en sommarstuga.

Åsa Görnerup

I Amy Diamonds serie ”Thunder in my heart” får känslorna och vardagsdramatiken ta plats. I första avsnittet går det till exempel åt skogen för karaktären Sigrid under en vinkväll.

– Den scenen är inspirerad av känslan när alla leker vuxna och det känns som att alla har koll på alla regler. Man ska dofta på vinet och snurra glaset på ett visst sätt, men Sigge fattar ingenting. Hon bara dricker och sväljer vinet, spottar inte ut. Det gör att det går lite åt skogen för henne, förklarar Amy.

– Sigge vill också komma med något när alla pratar om sina planer och relationer. Hon gräver djupt och kommer på att hon tror att någon på jobbet vill knulla med henne.

Jag pluggade till frisör på gymnasiet och jobbade deltid på salong i ungefär ett år.

 

Amy Deasismont

Ålder: 30. Fyller 31 den 15 april.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Fem syskon, mamma och pappa.

Gör: Skådespelare, manusförfattare, regissör.

Aktuell: Andra säsongen av ”Thunder in my heart” har premiär på Viaplay senare i vår. I tv-serien står Amy både framför och bakom kameran.

Hur står det till med ditt eget hjärta?

– Jag mår fint. Det har varit intensivt och mycket jobb med andra säsongen, men så kul. Jag älskar att jobba med känslor. När jag gör det känner jag mycket och det blir lite som en ”relief” att få grotta ner sig i det. Så det är bra med mitt hjärta. Jag känner mig lugn och glad.

Var befinner du dig i livet?

– Jag fyllde 30 förra året och det har varit superkul. Det är en ålder som jag längtat efter. Hela mitt vuxna liv har jag känt att i den åldern är man vuxen på riktigt. 

– Sedan väcker den också mycket tankar. Var är jag i livet? Man får ett kvitto på att man har gjort sina första tio år som vuxen. Hela tiden lär man sig saker av alla människor man träffar och lär känna på jobbet.

Berätta om något viktigt som du lärt dig!

– Pandemin har gjort det tydligt vilka som är ens närmsta vänner på riktigt. Även om den har varit fruktansvärd, har den också gjort att ens krets blivit lite mindre. Men inte på ett negativt sätt, utan snarare ett fördjupande plan. De vänner jag har nu har jag varit vän med ganska länge och har mina trygga relationer med dem. Det känns fint.

Jag har inte vuxit upp med att ha en stuga att åka till.
”Tidigare trodde folk trodde att jag var mycket yngre än jag är. Många trodde att jag fortfarande var tonåring fast jag var 25” Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad drömmer du om framöver?

– Dels vill jag fortsätta skriva, regissera och jobba inom film. Det har cementerats i mig de senaste åren. Sedan har jag alltid haft en dröm om att köpa en sommarstuga någon gång. Det ligger ganska långt fram, men är verkligen något jag jobbar för att kunna göra. Vi har inget fritidshus i familjen och jag har inte vuxit upp med att ha en stuga att åka till. Därför har jag alltid känt att det vill jag göra för mig själv, men också för mina barn i framtiden. Det är en tydlig dröm. Tänk att få inreda och pyssla där.

Har du börjat spara till en sommarstuga?

– Nej, inte än. Först tänkte jag att jag skulle köpa en egen lägenhet och sparade till det. Nu vill jag lägga upp en plan, så att jag kan göra det på sikt. Det känns skitkul och är en grej som jag är lite pirrig över.

– I och med att min familj aldrig haft en sommarstuga har jag tidigare trott att det är omöjligt. Nu när jag tittat runt har jag sett fina ställen till ett bra pris, om man kan gå med på att stugan ligger en bit bort eller inte är precis vid vattnet. Fast drömmen är att stugan ska vara nära vatten så klart.

Berätta om ett vanligt missförstånd om dig.

– Tidigare trodde folk trodde att jag var mycket yngre än jag är, mest var det mellan 18 och 25. Många trodde att jag fortfarande var tonåring fast jag var 25, 26. Till slut blev jag så van vid det att jag räknade med att bli ”leggad”.

Julia Lyskova, Amy Deasismont och Christina Schollin i ”Thunder in my heart”, säsong 2. Foto: Johan Paulin / Viaplay Group

Och något som vi inte vet om dig...

– Det man kanske inte vet är att jag pluggade till frisör på gymnasiet och jobbade deltid på salong i ungefär ett år. Jag gillade att skapa något där man kan se resultat direkt. Som yngre var jag inte lika uthållig som jag är nu. Förutom det kreativa tyckte jag om att man träffar mycket människor. I dag klipper jag mina vänner och familj, så det kommer ändå till användning fortfarande.

Vad gör dig riktigt lycklig?

– Det är när man är ledig på helgen och går på loppis. Jag tycker det är en sådan härlig aktivitet att bara gå runt, dricka te och titta på en massa gamla saker och kanske hitta något som kan fylla ens hem. Underbart!

Någon finsmakare är jag inte. Jag gillar smaker åt det fruktiga hållet.
Alexander Abdallah och Amy Deasismont i ”Thunder in my heart”. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur mycket te dricker du?

– Massvis. Det hör ihop med loppis att gå runt med en varm temugg i sin hand. Helst vill jag ha med mig te överallt. Det ger lite trygghet. Någon finsmakare är jag inte, utan jag dricker allt möjligt och gillar smaker åt det fruktiga hållet. Mer Söderblandning-känsla än Earl Grey.

Hur är det att ha fem syskon?

– Jag är jätteglad över mina fem syskon. Allihop är helsyskon och vi är fyra vuxna systrar och två yngre syskon på 13 och 9. Mina föräldrar började tidigt och slutade sent, kan man säga. Systrarna är verkligen mina bästa vänner.

”Thunder in my heart” säsong 2 har premiär på Viaplay i vår.

LÄS MER: Katarina Muhr: ”Man kanske bara ska hitta någon rik och ful” 

LÄS MER: Linda Skugge: ”Jag är ägd av en man, och jag älskar det”