Izabella Scorupco efter skilsmässan från Jeffrey Raymond: "Har hittat lugnet"

Efter skilsmässan tvingades Izabella Scorupco att välja: familjen eller jobbet? Livet sattes på paus. Men efter att ha kämpat sig igenom flera års kaos har hon idag kommit ut på andra sidan – fylld med ny energi och nyfikenhet.

Sedan vi vanliga, dödliga svenskar går omkring och huttrar i ett allt mörkare och kallare Sverige njuter skådespelaren 

Izabella Scorupco av den krispiga höstluften. Ja, till och med duggregnet gillar hon.

Foto: [94,97]

– Jag saknar Sverige och tycker det är underbart att få gå i regnet och bli rosig och mosig. I Los Angeles är det samma väder hela tiden, man har ingenting att se fram emot.

Är hon galen? tänker du kanske nu. Palmer, sol och filmstjärnor. Vad har hon att klaga över?

– Jo, jag vet att jag romantiserar Sverige, jag har ju bott utomlands i femton år nu, erkänner hon och fortsätter:

– Och jag inser också att det Sverige jag lämnade inte är som förut. Par jag kände har separerat. Allt är annorlunda.

Även för Izabella har livet tagit oväntade vändningar de senaste åren. Sedan 2o15 har hon levt som ensamstående efter separationen från filmpressagenten Jeffrey Raymond, som hon var gift med i tolv år. ”Passionen har sinat”, basunerade kvällstidningarna ut i rubriker som rörde Izabellas skilsmässa. En separation som följdes av något som hon beskriver som en stormig tid, där hon plötsligt tvingades välja: jobbet eller familjen.

Idag har jag tagit mig igenom det värsta svarta molnet

– De senaste två åren har varit jobbiga. Jag fick för mig att tiden efter separationen skulle bli början på ett nytt liv och tänkte: ”Okej, nu ska jag göra det här och det här …” Men det blev inte så. Istället hamnade jag i en situation med delad vårdnad om ett barn, vilket har varit tufft, säger Izabella.

Hon är i Sverige för att marknadsföra sitt samarbete med glasögonföretaget Smarteyes. För tredje året i rad är hon deras ansikte utåt. Nu har däremot en annan Hollywood-svensk, Dolph Lundgren, tagit plats som hennes manliga kampanjpartner istället för artisten Danny Saucedo.

På frågan om hur dåligt hon faktiskt ser svarar hon skämtsamt:

– Det kom som ett paket på posten att jag tvingades börja använda läsglasögon när jag fyllde 40. Och det känns ju sådär …

Izabella skrattar. Stämman pigg trots att hon efter nio dagar i Sverige fortfarande känner av jetlaggen efter att ha rest från Los Angeles.

Foto: STELLA PICTURES/©2014 StellaNova Film AB

Senaste åren har hon även synts i en del svenska produktioner som Änglavakt och romantiska komedin Micke & Veronica. Senaste filmen i raden är thrillern Sleepwalker, inspelad på hemmaplan i LA, där hon bor med sina två barn.

”Familjen framför allt!” är Izabellas motto. Än mer viktigt har det blivit idag, när hon lever som ensamstående mamma till Julia, 20 år, och Jakob, nyss fyllda 14.

– När jag separerade från Julias pappa (ishockeyspelaren Mariusz Czerkawski, reds anm.) tog jag hela vårdnaden, mest på grund av hans kringflackande jobb som ishockeyspelare. Men när jag och Jeffrey separerade så valde vi att dela på vårdnaden om Jakob. Och helt plötsligt satt jag fast på ett sätt som jag inte gjort innan, säger Izabella.

– Mitt jobb har varit ganska komplicerat. När jag är på en filminspelning så är jag där i minst tre månader. Men i takt med att barnen blev äldre blev det också svårare att jobba så.

– Droppen föll när min dotter upptäckte att hennes bästa kompis hade hittat en ny bästis efter att vi varit borta på en filminspelning.

Det gjorde så ont i hjärtat och magen, och jag fick helt enkelt ta ett beslut om vad som är viktigast just nu: jobbet eller familjen, säger Izabella och fortsätter:

– Jag bestämde mig för att ta två sabbatsår, lägga mitt liv på hyllan lite, för att finnas där för mina barn.

Att vara tonårsmamma är underbart, menar Izabella. Men också stundtals krävande.

– Min son är fortfarande en tonåring som behöver mig, och att vara närvarande är min uppgift som förälder. Jag har skådespelarvänner vars barn vuxit upp med barnflickor, men … jag känner att om jag bara skulle ångra en sak i livet så skulle det inte vara filmer eller äventyr som jag har missat, utan snarare att jag inte har funnits där för mina barn.

Att välja filmuppdrag och samarbeten är därför inget som Izabella gör i en handvändning. Det ska kännas rätt. Ända in i märgen. Dessutom är hon livrädd för att åter hamna i en situation där hon tappar kontrollen.  Som åren efter Bondfilmen Goldeneye, där hon fick sitt genombrott.

Foto: [downloaded] / IBL Bildbyrå / Copyright © ©Uni

– Efter Bond levde jag i en overklig värld där det rasslade in filmerbjudanden. Men jag kunde inte hoppa på någonting, jag var inte kapabel. Jag mår inte bra när det händer för mycket. Jag blir paralyserad.

Izabella tackade bland annat nej till roller i storfilmer som LA konfidentiellt, där rollen istället gick till Kim Basinger.

– Jag blev utbränd ganska tidigt i min karriär. Min energinivå räckte inte till, trots att min drivkraft var oerhörd.

Drivkraft. Något som Izabella alltid haft mycket av. För när hon väl ställt in siktet på något ser hon till att ta sig dit. Hon tror nämligen på ”The law of attraction” (att med hjälp av tankens kraft uppfylla sina drömmar).

– När jag satt i Bredäng, där jag växte upp, och pratade med mina vänner om att jag skulle vara med i tv-serien Dallas sa de hånfullt ”Vi ses i Hollywood”. Men det var så självklart för mig! Och när man har den inställningen, då funkar det. Och mycket riktigt. Sedan flera år tillbaka är Hollywood, eller snarare Los Angeles, hennes hemvist.

– Än idag tänker jag mig till framgång, vilket lett till att jag fått vara med om grejer som varit som en dröm.

Men när det gäller lyx är det knappast glammiga galor som toppar listan.

– Det lyxigaste jag vet är att få sitta i soffan med mina ungar och hundar, äta middag och titta på konstiga tv-serier som Bachelorette.

Izabella är fortfarande en av Sveriges starkast lysande Hollywoodstjärnor. Samtidigt har hon båda fötterna stadigt förankrade i jorden. Och för varje dag som går kommer hon lite närmare den där längtansvärda stabiliteten.

– Idag har jag fått någon form av ro. Jag har tagit mig igenom det värsta svarta molnet och den här sorgen över att man ska in i en ny tid. Nu tycker jag bara att det är otroligt härligt att jag kan fokusera på andra saker.

Izabella känner hur energierna återigen bubblar inom henne. Hon är öppen, förklarar hon. Öppen för nya möjligheter, och äntligen redo att fokusera på sig själv.

– Helt plötsligt har mina sensorer, som legat i ide ett tag, vaknat till liv. Jag kan nästan känna hur de rör på sig. Efter att ha varit på min vakt och väldigt försiktig ett tag känner jag mig nyfiken, det är äntligen spännande att läsa manus igen! Exakt vad allt det här innebär, det vet jag inte, säger Izabella.

– Men jag är beredd!

Av: Elin Börjesson Foto: IBL och Smarteyes

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!